De wind, en kitesurfen!

Wij hebben een tabel gemaakt om jou te helpen bij uitkiezen van de juiste kitesurf omstandigheden! Bij welke wind kun jij volop aan de slag, en wanneer kun je beter een van onze blogs doorlezen? We leggen het je uit. 

 

Bij ons gaat het eigenlijk vanzelf en wij weten precies waar we op moeten letten qua wind, windsnelheid, windkrachten omrekenen en waar we moeten kijken voor goede windvoorspellingen om de kitesurflessen door te laten gaan!

Maar beginner is het vaak lastig om te bepalen of de wind vandaag de juiste wind is om te gaan kitesurfen. Toen ik (Ronald) begon met kitesurfen snapte ik er helemaal niets van, zag ik anderen kitesurfen? Dan kon ik ook het water op!

Nu weet ik wel beter en leg ik het ook dagelijks uit aan onze cursisten. Van de diverse maten kites tot wanneer je welke maat moet pakken om lekker te kunnen kitesurfen.

Ik schrijf deze blog dan ook om er voor te zorgen dat we jullie net dat extra zetje kunnen geven naar zelfstandig kitesurfen, of een artikel om even op terug te vallen als je het niet meer precies weet! 
 

De windsnelheid in een kitesurftabel

Hieronder hebben we een tabel gemaakt waarbij je goed kunt zien wat we nu eigenlijk bedoelen met "knopen", windsnelheden en hoe we knopen naar beaufort om kunnen rekenen om te bepalen welke windkracht dit nu eigenlijk is.
De laatste kop van de tabel heb ik vanuit onze eigen ervaring neergezet, namelijk kunnen we wel of niet kitesurfen met deze wind, zie hieronder:

 Knopen Beaufort m/s km/h Benaming Hoe ziet de zee eruit? Kunnen we kitesurfen?
 0 0-0,2  1  Stil, windstil Spiegelglad Niet mogelijk 
1-3   1 0,3-1,5 1-5 Zwak, flauw en stil Kleine golfjes, geschubd oppervlak Niet mogelijk 
4-6  2 1,6-3,3 6-11 Zwak, flauwe koelte Kleine, korte golven  Niet mogelijk 
7-10  3 3,4-5,4 12-19 Matig, lichte koelte Kleine golven, breken, hier en daar wat schuimkoppen  Kitelessen beginnen 
11-15  4 5,5-7,9  20-28 Matig, matige koelte Golven iets langer, veel schuimkoppen  Beginnersweer met grotere kites 
16-21  5 8,0-10,7 29-38 Vrij krachtig, frisse bries  Matige golven, aanschietende zee; overal schuimkoppen Perfecte dag om te kitesurfen!
22-27  6 10,8-13,8 39-49 Krachtig, stijve bries Grotere golven, schuimplekken, hier en daar opwaaiend schuim  Het kan dus nog beter! Super dag 
28-33  7 13,9-17,1  50-61 Hard, harde wind  Golven worden hoger, beginnende schuimstrepen  Geen kitesurfles meer, wind voor gevorderden 
34-40  8 17,2-20,7 62-74  Stormachtig  Matig hoge golven, schuimstrepen  Gevorderden met kleinste kites
41-47  9 20,8-24,4 75-88 Storm Hoge golven, rollers Zelfs pro's vallen af, erg onstuimig!
48-55  10 24,5-28,4 89-102 Zware storm Hoge golven, rollers, zicht wordt slechter door schuimvlagen Blijven nadenken, soms is het te veel ;)  
56-63  11 28,5-32,6 103-117 Zeer zware storm Extreem hoge golven, zee geheel bedekt met schuim Iedereen blijft lekker bij de kachel 
64-71  12  32,7 + 118+ Orkaan Lucht is vol verwaaid water en schuim, zee volkomen wit Door het zand in je ogen zie je al niets meer. 

 

Windvoorspelling:

We moeten natuurlijk wel ergens kunnen kijken wat de windvoorspelling voor komende dagen is, en of we vrij moeten nemen van ons werk om te gaan kitesurfen!

Op verschillende websites zoals bijvoorbeeld windguru, windfinder en windy kun je de locatie intypen waar je wilt gaan kitesurfen, dan krijg je een overzicht te zien van de windvoorspelling van komende dagen. Belangrijk is het om te weten dat er verschillenden weermodellen zijn waarnaar gekeken wordt. De een accurater dan de ander. Een kleine greep uit de verschillende windmodellen die gebruikt worden:

GFS (Global Forecast System) - Een van de meest gebruikte modellen ter wereld, vooral omdat dit model gratis te gebruiken is. Dus ook de gratis windvoorspellingen kunnen dit model gebruiken! De langere termijn voorspelling van Windfinder en Windguru maakt hier gebruik van. De voorspelling gaat zo'n 10 dagen vooruit, maar let op; meer dan 5 dagen vooruit is de voorspelling nog een stuk minder accuraat (+/- 50%).

IFS (Integrated Forecast System) - (Ook wel ECMWF) Een Europeesche versie van het GFS model, ook deze voorspelling gaat 10 dagen vooruit. Maar tot ongeveer 6 dagen vooruit is deze voorspelling accuraat. IFS is niet gratis, dus er zijn weinig gratis websites die gebruik maken van dit model. Windy.com gebruikt dit model wel (en is zelfs gratis te gebruiken!). We gebruiken het ECMWF model op dezelfde manier als het GFS model, voor de lange termijn en vooral voor een globaal idee van windrichten en of het de komende week gaat waaien/op welke dagen! 

ICON (Icosahedral Non Hydrostatic) - Een duits model welke gebruikt word voor de komende 4 a 5 dagen, deze is onder andere te vinden op windguru.
Bovenstaande modellen worden het meest gebruikt voor de langere termijn voorspellingen op de bekende websites.

De volgende (regionale) wind modellen zijn modellen waar je veel aan kunt hebben als je exact wilt weten wat de wind de komende 2 dagen gaat doen:
NEMS (NOAA Enviromental Modeling System) - Een gratis model wat erg goed is voor de korte termijn voorspelling. De voorspellingen gaan 2 dagen vooruit en vooral voor Europese locaties werkt dit systeem goed! Windy.com gebruikt dit bijvoorbeeld model. 
WRF (Weather Research and Forecast) - WRF is een wereldwijd 9 kilometer model, welke erg nauwkeurig is voor de komende 3 dagen. Omdat dit model wereldwijd gebruikt wordt bij veel research bedrijven, wordt het continu geupdate om de voorspelling stees beter te maken per locatie! 
AROME - Speciaal ontwikkeld voor West Europa, en zeer nauwkeurig voor thermische wind op warme dagen of wind met buien. Hoewel het model maar een dag vooruit kijkt, is het een van onze favoriete laatste moment voorspellingen. Je kunt perfect zien of je toch nog snel een vrije dag moet regelen! AROME is te vinden op zowel windguru en windy.com

Conclusie wind voorspelling: 

Het is belangrijk om verschillende modellen naast elkaar te leggen en dit alles te combineren. Wanneer je jezelf er een beetje in verdiept zul je merken dat je snel leert hoe de wind voorspellingen werken. 
Je vindt snel een windvoorspelling die voor jou werkt, van al de bovengenoemde websites zijn apps die je gemakkelijk op je telefoon installeert. 
De lange termijn kan onbetrouwebaar zijn, maar toont wel een inzicht in wat de wind later deze week ongeveer gaat doen. Houd daarbij de regionale modellen in de gaten voor de komende dagen en je bent klaar om aan de slag te gaan! 

 

 

Waar moet ik dan op letten bij de Windvoorspelling

De windrichting

De windrichting bekijk ik als eerste, staat deze wel gunstig voor mijn kitesurfspot zodat ik veilig kan kitesurfen zonder dat ik naar Engeland toe vaar. De windrichting moet altijd uit zee of van de zijkant komen! Is deze aflandig (richting de zee) ga dan niet kitesurfen, zelfs experts kunnen foutjes maken of materiaalpech krijgen! Aflandig betekent dat de wind van land afkomt en de zee in blaast.

Bij ons in Castricum kunnen we kitesurfen met Noord, Noord-West, West, Zuid-West en Zuiden wind.

Hieronder de tabel met de windrichtingen en de afkortingen:

 N Noord
 NNE Noord-noord-oost
 NE Noord-oost
 ENE Oost-noord-oost
 E Oost
 ESE Oost-zuid-oost
 SE Zuid-oost
 SSE     Zuid-zuid-oost       
 S Zuid
 SSW Zuid-zuid-west
 SW Zuid-west
 WSW West-zuid-west
 W West
 WNW West-noord-west
 NW Noord-west
 NNW Noord-noord-west

Windkracht

Op windguru, windfinder en windy staat de windkracht standaard in knopen (zie de tabel hierboven). Is de windrichting en de windkracht gunstig dan ben je bijna klaar om te gaan kitesurfen. Buienradar neem ik altijd als laatste controle om te kijken of er geen hevige buien of onweer aankomen. Daarnaast natuurlijk altijd om je heen blijven kijken of er weersveranderingen zijn, komt er een hevige bui aan? Dan wil je even naar het strand terug en binnen een bakje koffie drinken! Want wie weet hoe veel de wind toeneemt in de bui, of misschien zit er wel onweer in de lucht. 

Kun je ook ergens actuele wind op de dag zelf bekijken??
Wij hebben als kitesurfschool een zogeheten windmeter, deze geeft om de paar seconden een update van de actuele wind en kun je dus goed bepalen welke maat kite je moet gebruiken en of het veilig is om te gaan kitesurfen.

Zie de links hieronder om direct op de pagina te komen voor de actuele wind:
www.ishetalkiteweer.nl
of
www.sportsatsea.nl/weer-wind

Ik hoop dat jullie wijzer zijn geworden met dit stukje informatie.
Tot snel op het water!

Ronald
 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.

Neem alvast eens een kijkje bij onze lespakketten, wat past het best bij jou?

lespakketten