Kitesurf kite afstellen

Leren kitesurfen is het begin! Je leert kitesurfen bij een goede kitesurfschool, en zodra je het kitesurfen lekker onder de knie hebt en veilig zelfstandig aan de slag kunt heb je wellicht je eigen materiaal. 
Als je zelf aan de slag wilt gaan met je pas aangekochte kitesurfset, is het wel zo fijn dat deze ook optimaal vliegt! Wij leggen je graag even uit hoe je de kite perfect af kunt stellen zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw kitesurfset. 

Verder leggen we je uit hoe het komt dat je kite backstalled, en wat je er aan kunt doen! 

 

De basis afstellingen van jouw kitesurf kite

De meeste kites kunnen vanuit de fabriek en uit de tas meteen aan de bar gekoppeld worden en in actie komen. 
Maar waar moet je nu op letten als je merkt dat je kite niet helemaal lekker te besturen is. Er zijn een aantal dingen die je kunt controleren bij jouw kitesurfset. 

Je hebt in de les iets geleerd over het de-power koort, dit is het koort wat zich boven de bar bevindt aan de powerlijnen van de kite. Hiermee kun je de kracht in de vlieger reguleren. Trek je het koort aan (naar je toe), dan zal de kracht in de kite minder worden omdat je de powerlijnen korter maakt ten op zichte van de stuurlijnen, en hierdoor zal er meer wind "langs" de kite gaan. Laat je het koort vieren, dan zullen de powerlijnen langer worden ten op zichte van de stuurlijnen en zal de kite meer wind gaan vangen en meer kracht generen. 

 

Wil je dus minder kracht in de kite, dan trek je het de-power koort aan. Let er wel op dat de besturing van de kite minder direct zal worden wanneer je dit doet. 

 

Wanneer je gaat kitesurfen en je hebt het de-power koort helemaal aangetrokken (de kite volledig gede-powerd) en je hebt nog steeds te veel kracht in de vlieger, dan zul je dus een kleinere kite nodig hebben. 
Je vergroot het bereik van je kite met het de-power koort.

 

Bij sommige kites kun je de lijnen aan de kite nog extra afstellen door middel van een aantal knoopjes. 

Bij afstel mogelijkheid aan de stuurlijnen: 
Het knoopje dichter bij de kite zal de kite meer kracht geven. 

Bij afstel mogelijkheid aan de powerlijnen: 
Het noopje dichter bij de kite zal de kite minder kracht geven. 

 

Backstallen kite

In het begin een moeilijk begrip, hoe werkt het? Hoe voorkom je het?
In je kitesurfles heb je geleerd dat wanneer je de bar aantrekt, er meer power in de kite komt. Het kan zo zijn dat de kite achteruit wil gaan zakken wanneer je de bar aantrekt.
Dit noemen ze ''Backstallen'' van de kite. 
Door de bar aan te trekken maak je de stuurlijnen korter ten opzichte van de powerlijnen.

Kitesurf kite afstellen bar volledig aangetrokken kite afstellen bar volledig gedepowerd kite afstellingen bar te veel aangetrokken, backstall
 

Je hebt vast al eens gemerkt dat de kite niet lekker reageert en niet goed stuurt wanneer je de bar helemaal bij je vandaan houdt (en de kite dus depowerd). Dit komt doordat de stuurlijnen te lang zijn ten opzichte van de powerijnen. Trek je de bar iets verder naar je toe kun je weer goed sturen.
Hetzelfde geldt voor een kite die wil gaan backstallen. Je denkt veel gevoel te hebben in de kite, en goede controle te hebben. Tot de kite gaat backstallen, dan is de kite ineens niet meer te besturen. Laat je de bar een klein stukje verder bij je vandaan gaan, zal de kite weer bestuurbaar zijn.
kite bar power en depowe kitesurf bar power en depower
 

Vaak gaat de kite backstallen bij minder wind of te weinig wind. Soms heb je als kitesurfer gewoon net wat meer wind nodig, of de kite staat niet optimaal afgesteld. 
Bij sommige kites kun je de stuurlijnen of powerlijnen nog afstellen door middel van knoopjes aan de kite. 
kite afstellen knoopjes kitesurf kite afstellingen knoopjes

Wanneer je de lijnen op een ander knoopje zet stel je de vlieger af. Zet je de stuurlijnen op het knoopje dicht bij kite, en de powerlijnen op het knoopje ver van de kite heb je in theorie de meeste kracht in de kite. Nu is het probleem dat je dan waarschijnlijk 'te veel' kracht in de vlieger hebt, en de kite hierdoor niet meer lekker bestuurbaar is en wil gaan backstallen. 
Zet de lijnen vast op een meer gemiddeld knoopje en de vlieger zal een stuk beter vliegen. 

DEPOWER KOORT

Je kunt de kite ook trimmen (afstellen) door het depowerkoort aan te passen. Het depowerkoort zit aan de powerlijnen, en door deze helemaal aan te trekken verkort je de powerlijnen. En dus 'De-power' je de kite. 
Zet je het depower koort helemaal los, dan heb je de volledige power in de kite en heeft hij de meeste kans op backstallen. 
Trek je het depower koort 1 cm in, zal de kite al veel beter in de lucht staan. 
Uiteraard zijn deze voorbeelden allemaal van toepassing als je de bar helemaal aangetrokken hebt. Wanneer je de bar een paar centimeter verder bij je vandaan houdt tijdens het kitesurfen zul je hier al een stuk minder last van hebben. 
Alle aanpassingen die je doet aan de kite zoals de eerdergenoemde knoopjes of het depower koort zijn ''vaste aanpassingen'' en door middel van de bar kun je de kite heel gericht afstellen tijdens het kitesurfen. 
Dus kortom: Rustig aan met de afstellingen, de gulden middenweg is vaak de betere optie. En wat betreft het depower koort, niet 100% poweren maar een centimeter aantrekken (depoweren) helpt vaak super. 

kitesurf kite afstellen volledige power kite afstelling bar en lijnen kite afstellen juiste techniek

Al deze voorbeelden en instellingen kunnen per kitemerk verschillen. 

 

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.

Neem alvast eens een kijkje bij onze lespakketten, wat past het best bij jou?

lespakketten