Kitesurfmateriaal

Welk materiaal heb je nu eigenlijk nodig om te kunnen kitesurfen? Laten we hier eens naar kijken.

KITE

Bij het kitesurfen heb je uiteraard een kite (Vlieger) nodig, deze zijn leverbaar in verschillende maten. De maat wordt aangegeven in vierkante meter (m2), en worden gemaakt van ongeveer 3m2 tot 20m2. Afhankelijk van je gewicht en ervaring zul je de maat van je vlieger uitkiezen, dit is ook afhankelijk van de windkracht waarmee je wilt gaan kitesurfen. Zo pak je een kleinere kite bij hardere wind, heb je lichtere wind dan pak je een grotere kite om toch te kunnen kitesurfen.

BAR

Aan de kite zitten de lijnen bevestigd, doormiddel van de lijnen zijn we in staat om de kite te besturen. Deze lijnen zitten aan een stuurstok (de “bar” genoemd) vast en hierdoor is het mogelijk om de vlieger (wanneer nodig zelfs met 1 hand) te besturen. Door de bar loopt ook een lijn heen, deze lijn zit vast aan het “harnas” of de “trapeze”. Waardoor je, zoals HIER verteld, langer kunt kitesurfen zonder dat je armen 5 cm langer worden!

 

BOARD

Er zijn veel verschillen types kitesurf boards. Wanneer je begint met kitesurfen start je met een board met 2 “voorkanten” een zogeheten Twintip board, door dit board kun je zowel links als rechtsaf kitesurfen zonder te hoeven omdraaien. Je vaart dus naar links, stuurt de kite naar de andere kant en je kunt weer de andere kant op kitesurfen. Lekker makkelijk dus! Door met een Twintip kitesurfboard te kitesurfen ben je heel vrij in je bewegingen en vaarrichtingen. Het is naast op een twintip kitesurfboard ook mogelijk om op een Directional board te kitesurfen, dit is een board wat eigenlijk heel erg lijkt op een golfsurfboard. Deze wordt gebruikt om te “wave-kiten”, hierbij ga je door gebruik te maken van je kite naar de golven toe en ga je de golven rijden terug naar de kust.

TRAPEZE

Om de kracht van de kite te kunnen houden voor meer dan 5 minuten, heb je een trapeze nodig. Door deze trapeze kan de kracht van de kite worden overgebracht naar je lichaam, en heb je niet alle kracht die de kite genereert tijdens het kitesurfen aan je armen hangen. Dankzij de trapeze gebruik je de armen alleen om de kite te sturen. Er zijn verschillende trapezes te koop, in het begin zul je starten met een zit-trapeze omdat dit fijner is als je nog veel met de kite boven je staat om te oefenen. Zodra je merkt dat je meer bewegingsvrijheid nodig hebt tijdens het doen van trucjes kun je er voor kiezen om met een heup-trapeze te gaan kitesurfen.

Zit-trapeze

De zit-trapeze gaat niet alleen om je middel heen, maar ook met bandjes om je benen. Deze bandjes zorgen er voor dat de trapeze niet omhoog kruipt tijdens het kitesurfen.

Heup-trapeze

De heup-trapeze zorgt voor wat meer bewegingsvrijheid omdat deze alleen om je middel heengaat. Doordat dit type trapeze geen bandjes om de benen heeft, wil deze trapeze nog wel eens wat omhoog kruipen wanneer de kite wat hoog in de lucht staat.

WETSUIT

Het is (zeker in Nederland) belangrijk om een wetsuit te dragen tijdens het kitesurfen, wanneer je de Noordzee of het Ijselmeer in wilt springen zal dat in de zomer prima zijn zonder wetsuit. Maar wanneer je aan het kitesurfen bent met windkracht 5 á 6 en het is een bewolkte dag, zul je al merken dat het snel koud is op het water. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om met een wetsuit te kitesurfen. Wil je in het voor en najaar kitesurfen dan heb je zeker een 4 á 5 millimeter dik wetsuit nodig. Wil je dan ook nog de winter door kitesurfen, dan heb je nog wat extra materiaal nodig in de zin van neopreen handschoenen, schoenen en cap. Ga je op vakantie naar een mooie tropische bestemming dan kun je vaak je wetsuit thuis laten, maar check dit uiteraard altijd voor vertrek nog even.

Wil je meer leuke dingen lezen over het kitesurfen?

Lees onze Kennisbank

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.