Transition bij kitesurfen

Wanneer je lekker kunt staan op je kitesurfboard en een stukje kunt kitesurfen, is het fijn als je weet wat te doen om de andere kant op te kunnen kitesurfen (omkeren of een ‘transition’ maken).

Voor de uitleg gaan we er van uit dat we naar links (linker been voor) aan het kitesurfen zijn en om willen draaien om naar rechts (rechter been voor) terug te kitesurfen.

Je vaart naar links met je linker been voor, hebt ongeveer 60% van je gewicht op je achterste (iets gebogen) been staan en je voorste been is wat meer gestrekt. Je duwt op je rechter hiel om je board een beetje te kantelen (aankanten) en zo upwind (link naar Upwind) te varen. Je kite heb je (afhankelijk van de windkracht) op ongeveer 45 graden of tussen 10 en 11 uur staan en je vaart met een gemiddelde snelheid.

Snelheid verminderen

Om de transition in te gaan zetten wil je allereerst een beetje af gaan remmen. Dit doe je door wat meer druk te gaan zetten op je rechter (achterste) hiel, hierdoor gaat je board wat meer tegen de wind in duwen en kun je afremmen. Dit combineer je met het omhoog sturen van je kite, je stuurt je kite (rustig aan) richting 12 uur. Doordat de kite wat hoger staat gaat deze minder voorwaartse kracht genereren, en kun je met je achterste hiel afremmen.
Wanneer je snelheid verminder zul je uiteindelijk in het water zakken, voordat dit gebeurd wil je natuurlijk de andere kant op varen. Er is dus een punt dat je in het water gaat zakken en je de kite over 12 uur wilt sturen om kracht de andere kan op te gaan genereren. Als je genoeg snelheid verminderd hebt, zorg je dat de kite ongeveer op 12 uur staat. Gewichtsverdeling en lichaamshouding Dan ga je van je achterste been je voorste been maken, dat wil zeggen dat je je gewicht gaat veranderen. Zorg dat je nu 60% van je gewicht op je linker been gaat zetten, je linker been een beetje gaat buigen en je rechterbeen wat meer strekken. Terwijl je dit doet mag je op je linker hiel gaan duwen.

Opnieuw insturen en wegvaren

Vanaf 12 uur ga je de kite insturen naar 2 uur om weer snelheid te krijgen naar rechts.
Je rechter been is nu je voorste been, je duwt goed op je linker been en stuurt de kite van 12 richting 2 uur. Merk je dat je te weinig kracht hebt gegenereerd, kun je natuurlijk de kite van 2 naar 12 en terug op en neer sturen om wat extra kracht te krijgen.

Nu ga je goed achterover leunen en op je linker hiel duwen om je board opnieuw aan te kanten.

Wil je een transitoin maken van rechts naar links is dit uiteraard precies andersom als wat we hierboven hebben uitgelegd, denk er maar eens over na en probeer zelf te bedenken wat je nu anders moet doen.

Nu vooral veel oefenen en het is belangrijk om goed het ‘dode’ punt te vinden, je zult in het begin best nog een aantal keren in het water zakken. Of de kite te hard terugsturen voor je transition, in dat geval zul je alsnog stilvallen omdat de kite je dan af moet remmen in plaats van dat je dit doet door op je achterste voet te duwen. Probeer een transition niet te snel te doen, doordat de kite op 12 uur staat heb je best een beetje lift waardoor je wat tijd hebt om van been te wisselen. Probeer wat druk op de bar te houden waardoor je niet alle kracht van de vlieger loost als de kite op 12 uur staat.

Wil je meer leuke dingen lezen over het kitesurfen?

Lees onze Kennisbank

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.