KITESURFEN

KITESURFEN

Kitesurfen

Je bent je aan het oriënteren wat betreft het kitesurfen (heel goed!), je hebt het een keer gehoord van de buurman op een verjaardag, of zag het langskomen op de televisie. Kitesurfen is vreselijk populair aan het worden, en er zijn steeds meer mensen die het willen leren! 

Wat we behandelen op deze pagina over Kitesurfen

Introductie kitesurfen

Geschiedenis kitesurfen

Materiaal voor het kitesurfen

Is kitesurfen gevaarlijk?

Leren kitesurfen

Leeftijd voor kitesurfen

Disciplines binnen kitesurfen

Kitesurf materiaal kopen

Introductie kitesurfen

Kitesurfen is geen sport die je op een zaterdag middag even zelf gaat proberen, je wilt het leren op een fijne en verantwoorde manier van gecertificeerde instructeurs. Om je iets meer duidelijkheid te geven, en een beetje op weg te helpen in het doolhof van kitescholen kun je je op een zondag middag lekker door deze pagina heen lezen.


Het kitesurfmateriaal wordt steeds beter (en veiliger), dit in combinatie met goede kitesurflessen zorgt er voor dat kitesurfen voor steeds meer mensen toegankelijk wordt. 
Het is niet meer een sport die alleen gedaan wordt door stoere gasten die tegen een stootje kunnen, maar je hebt zelf in de hand hoe gek je het maakt tijdens jouw kitesurfsessie. Dit betekend dat wij op de kitesurf school steeds vaker hele gezinnen zien die kitesurfles komen volgen. Je leest het goed: Vaders, moeders, zoon en dochter komen leren kitesurfen. 

Lees op deze pagina stap voor stap alles wat je moet weten over kitesurfen!

Geschiedenis kitesurfen

Eigenlijk heeft het kitesurfen zijn eerste stappen al gezet in de jaren tachtig, twee franse broers experimenteerden met opblaasbare kites die genoeg krach genereerden om iemand mee te kunnen trekken. Maar zij waren niet alleen, aan de andere kant van de wereld in Oregon (Amerika) is Cory Roeseler samen met zijn vader bezig met het ontwikkelen van een zogenaamde 'Kiteski'. In 1994 werd deze kiteski op de markt gebracht en was het mogelijk om het kiteskiën zelf te proberen. Eind jaren negentig werden er ontwikkelingen aan de kiteski doorgevoerd waardoor je met een soort surfboard aan de slag kon.

Maar de Franse broers (Legaignoux) gaven zich niet gewonnen, en in 1997 werden hun eerste echte kites op de markt gebracht onder de naam 'Wipika'. Deze kites waren opblaasbaar en goed uit het water te herstarten na een crash. In 1998 begon het kitesurfen echt grotere vormen aan te nemen toen het eerste kitesurf evenement gehouden werd. Het kitesurfen toen der tijd was natuurlijk een gevaarlijke bezigheid en veiligheidsystemen kenden ze niet.

Als je echt het begin van de sport wilt zien, kijk dan onderstaande film, en zie hoe het eind jaren negentig allemaal begon!

Upwind launch of a sport

Een film over het ontstaan van kitesurfen, en de pioniers van deze geweldige sport!

Lees snel verder over kitesurfen

Materiaal voor het kitesurfen

Hoe zorg je er voor dat jij optimaal kunt genieten van de mooiste kitesurfsessies? Zorg ten eerste voor goed materiaal.
Er zijn een aantal dingen je nodig hebt om te gaan kitesurfen, dit zijn in elk geval:


De kite - De juiste maat kite kies je aan de hand van je eigen gewicht en de windkracht op het moment dat je wilt gaan kitesurfen. De meest gebruikte kites liggen tussen 7 en 12 vierkante meter. Ben je wat zwaarder, dan zul je een grotere kite gebruiken als iemand die lichter is. Waait het hard, dan zul je een kleinere kite pakken dan wanneer het zachter waait. Op deze manier kun je alles goed onder controle houden tijdens het kitesurfen. Kijk voor meer informatie over verschillende types kites in onze kennisbank.


De bar en lijnen - De kite bestuur je door middel van een bar met daaraan een set lijnen. Dankzij de bar kun je de kracht in de kite heel goed verdelen en kun je de kite met één hand besturen als dit nodig is (wanneer je bijvoorbeeld je board moet dragen of aan doen). De meest voorkomende lijnlengte is ongeveer tussen de 20 en 24 meter. In onze kennisbank gaan we ook hier dieper op in!


Het board - Een board is onmisbaar in jouw kitesurfset. De meest gebruikte boards zijn de zogeheten "Twintips". Hierop leer je kitesurfen, en kun je zowel op vlak water als in de golven heerlijk kitesurfen, ook trucjes en hoge sprongen zijn mogelijk met deze boards. Wil je meer lezen over verschillende types kitesurfboards? Ook dit vind je in onze kennisbank


Een wetsuit - Zeker in Nederland is het wel fijn om een wetsuit aan te hebben, zelfs in de zomer kan het door de wind die je nodig hebt om te gaan kitesurfen koud zijn wanneer je op het water bent. Zorg altijd voor een wetsuit wat goed aansluit op je lichaam en een van de juiste dikte. Een goed wetsuit waarmee je het gehele jaar aan de slag kunt in Nederland heeft de maat "5/3 mm ". Dit is een wetsuit waarin je nog wel goed kunt bewegen, maar welke wel warm genoeg is om ook in de winter te kunnen kitesurfen in Nederland. Ga je in het buitenland kitesurfen, dan kan het zo zijn dat je geen wetsuit nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld op een van onze vakantiebestemmingen?!


Een trapeze - Bij het kitesurfen mag een trapeze ook zeker niet ontbreken! Dankzij de trapeze kun je de kracht welke de kite genereert gemakkelijk houden en kun je uren achtereen kitesurfen! Door middel van de trapeze breng je de kracht van je kite namelijk over op je lichaam, en zorg je er voor dat je armen de kite alleen hoeven te sturen. 

Wil je meer lezen over kitesurfmaterialen? 

Of lees snel verder over kitesurfen

Kitesurfen gevaarlijk?

Veel mensen vragen het zich af: Is kitesurfen gevaarlijk, hier geven we dan natuurlijk graag even antwoord op. Kitesurfen is niet gevaarlijk, wanneer je op de juiste manier kennis maakt met de sport. Wij bij kitesurfschool 4Wind hebben door de jaren heen een methode ontwikkeld waardoor jij als beginnende kitesurfer op een rustige en verantwoorde manier kennis maakt met het kitesurfen.
Er zijn een aantal stappen die je zeker moet doorlopen voor je zelf aan de slag gaat met het kitesurfen.

Zo beginnen we klein, je gaat in de kitesurfles eerst leren hoe je de kite klaar moet maken en hoe je deze moet besturen. Ook kijken we natuurlijk hoe je om moet gaan met de wind en hoe je deze optimaal en op een fijne manier gebruikt. Hoe start je zo'n kite eigenlijk? Hoe krijg je hem weer uit het water na een crash? Hoe bestuur je de kite zonder kracht? En ga zo maar door! We nemen het allemaal door en zorgen dat jij na je kitesurf cursus klaar bent om zelf te gaan knallen.

Leren kitesurfen

Leren kitesurfen

In het begin is het uiteraard belangrijk op rustig kennis te maken met de sport, daarom moet je altijd kennis maken met de sport bij een goede kitesurfschool. We (de kitesurfschool) bouwen de lessen zo op dat je op een veilige manier toe werkt naar de eerste meters op je board! Weet je niet zeker of kitesurfen wel wat voor jou is? Kies dan voor een enkele les, na deze les weet je wel of kitesurfen jouw sport is!

We vinden het heel belangrijk dat je op een fijne manier leert kitesurfen, dit doen we door je stap voor stap alle ins en outs van de kitesurf sport te leren. Al onze kitesurf instructeurs zijn IKO gecertificeerd, na de opleiding komen de instructeurs bij ons mee lopen en zorgen we dat ze lesgeven op een fijne vertrouwde manier.


   Onze kitesurfles pakketten .    
Groepsles kitesurfen 
3 uur les per kitesurfles met maximaal 3 personen in een groep.


Privé voor 2 kitesurfles 
3 uur kitesurfles met 2 personen en een privé instructeur


Privéles kitesurfen

Krijg 2 uur les van je privé instructeur op je eigen niveau en snelheid


Complete kitesurfcursus
Wordt zelfstandig kitesurfer in 3 lessen en ontvang IKO bewijs


Wat kost het om te kitesurfen?

Je kunt bij ons al een kitesurfles volgen vanaf €99.- zonder bijkomende kosten, bij ons geen kosten voor de huur van een wetsuit of kitesurf materiaal tijdens je les. De prijzen hier zijn de kosten die je maakt om bij ons te kitesurfen. Heb je na je eerste les besloten om toch de complete cursus te volgen en te worden klaargestoomd om echt zelfstandig aan de slag te gaan, dan heb je nog 2 extra lessen nodig (zie de complete cursus).


Bekijk onze lespakketten voor uitgebreide vergelijkingen

Leeftijd voor kitesurfen

Leeftijd voor kitesurfen

Vaak krijgen wij de vraag: Vanaf welke leeftijd mogen mijn kinderen leren kitesurfen?

Waarop wij al kitesurfschool zeggen; Start wanneer de kinderen 12 jaar of ouder zijn. Zijn kinderen jonger dan kunnen ze waarschijnlijk echt wel leren kitesurfen, maar zodra ze na de kitesurfles zelf moeten gaan kitesurfen is het een ander verhaal.

Meestal vanaf 12 jaar hebben kinderen net wat meer gewicht en begrijpen ze beter waar we het in de kitesurflessen over hebben. Wil je eerder starten, begin dan met powerkiten! 

Een maximale leeftijd voor kitesurfles hebben we niet, er zijn cursisten die bij ons hebben leren kitesurfen van 73 jaar oud. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Bekijk de leuke film hieronder over kitesurf vrouwen van 65+ 

Project 65+

Een film over kitesurfende dames van gemiddeld 70 jaar oud! Te oud om te kitesurfen? Zeker niet! 

Disciplines binnen het kitesurfen

Verschillende disciplines binnen het kitesurfen

Binnen het kitesurfen zijn er veel verschillende disciplines die je kunt beoefenen. Laten we zeggen dat je begint met kitesurfen na je kitesurfles, dan zit je in de 'Freeride' discipline. Dit houdt in dat je heen en weer gaat cruisen, later met je eerste bochtjes gaat beginnen en misschien wel je eerste sprong zult maken. Eigenlijk doen de meeste kitesurfers aan freeride kitesurfen.


Naast het freeride kitesurfen zijn er nog veel meer disciplines, zoals bijvoorbeeld 'freestyle' dit is de discipline waar Sander zich in specialiseert. Bij deze discipline gaat het er om moeilijke tricks te doen met veel kracht in de vlieger. Sander is Nederlands Kampioen Freestyle kitesurfen, en laat even zien hoe dit gaat:

Wave kitesurfen

Dan is er nog het zogenaamde 'wave kitesurfen', de ideale combinatie van golfsurfen en kitesurfen. Je gebruikt je kite om naar de golf te komen en zodra je op de golf zit heb je het gevoel van golfsurfen terug. Hierbij wordt dan ook een ander board gebruikt, een 'directional'. Dit is eigenlijk een golfsurfboard verstevigd voor het kitesurfen. In 2016 behaalde Sander de 3e plaats op het NK Wave kitesurfen! In het volgende filmpje laat Airton zien hoe je dat wave kitesurfen moet doen!


Kite foilen

Er komen steeds meer disciplines bij, en een daarvan is het foilen.
Deze tak van het kitesurfen is sinds kort echt flink aan het groeien, in Nederland maar eigenlijk in de hele wereld wordt foil kitesurfen steeds populairder.
Mede doordat dit de Olympische discipline zal worden in 2024 op de Olympische spelen in Parijs! Veel kitesurfers zijn hard aan het trainen en er komen steeds meer wedstrijden bij.
Bij het foilen zweef je eigenlijk boven het water met je board, dit board zit vast aan een zwaard en een vleugel. Doordat je board uit het water komt heb je erg weinig weerstand, hierdoor kun je hele hoge snelheden behalen en heel scherp tegen de wind in kitesurfen (hoogte lopen).

En als laatste discipline die we jullie niet willen onthouden: Big Air, hierbij gaat het er om zo hoog mogelijk te springen en door de lucht te vlieger terwijl je de mooiste tricks laat zien. Denk hierbij aan je board uit (en weer aan) doen in de lucht, veel extreme rotaties enzovoorts. We hebben in Nederland een mooie competitie in de Big Air discipline, wij van 4Wind organiseren deze wedstrijd in Castricum: Het NK Big Air. Kijk hieronder de beelden van de editie in 2019.


Wil je nog meer lezen over kitesurfen? Kijk dan in onze kennisbank, of op de Nederlandse Wikipedia pagina over "kitesurfen".

Tweedehands kitesurf materiaal kopen

Aanschaf kitesurf materiaal

Waneer je de kitesurfcursus hebt afgerond ben je klaar om zelfstandig aan de slag te gaan! Er is nog maar één ding wat je tegenhoudt: Materiaal aanschaffen.
Je hebt hier 2 opties, namelijk nieuw materiaal of een tweedehands kitesurfset kopen. Er is tegenwoordig heel veel materiaal te vinden en dankzij het internet is vergelijken "makkelijker". Voor jezelf moet je alvast bepalen wat je budget gaat worden, en ga je daarmee voor een nieuwe set of ga je een tweedehands set zoeken? 

Sowieso moet je zorgen dat je een kite koopt die bij je past. Dit wil zeggen, een kite die makkelijk herstart wanneer je hem in het water crashed, een kite die gemakkelijk vaart (waar je niet heel veel moeite mee hoeft te doen voordat je genoeg kracht hebt om weg te kunnen kitesurfen. En dat je een maat koopt die bij jouw gewicht past en waarmee je bij een mooie wind aan de slag kunt! Koop niet een te kleine kite, maar zeker ook niet een te grote kite. Laat je hiervoor goed adviseren.

Wij bij 4Wind vinden het heel belangrijk dat je lekker aan de slag kunt na je kitesurfles, en zullen dan ook de tijd nemen om na je lessen alle opties door te nemen, en vooral al jouw vragen te beantwoorden. 
Heb je de kitesurflessen afgerond en toch nog vragen? Natuurlijk ben je welkom om al je vragen te stellen zodat we je hopelijk zelfstandig zien kitesurfen met een mooie kitesurf set! 

Wil je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van kitesurf materiaal? Check dan onze kennisbank.

De beste instructeurs

Ronald en Sander zijn beide net als al onze kitesurf instructeurs IKO gecertificeerd en hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring in het geven van kitesurfles.

Veilige kitesurflessen

Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone en ION. Dit in combinatie met onze goed opgeleide kitesurfinstructeurs zorgt voor de veiligste lessen

Eerlijk kitesurf advies

Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal. Na de les nog vragen? We nemen ze samen door!

Klaar voor je eerste kitesurfles?

arrow_drop_up arrow_drop_down