Voorrangsregels bij kitesurfen
6 september 2019 

Voorrangsregels bij kitesurfen

voorrangsregels kitesurfen

Voorrangsregels bij kitesurfen

 1. Wanneer je gaat starten met kitesurfen, en je kite gaat oplaten, kijk dan goed om je heen of er geen kitesurfers dichtbij zijn. Wanneer je de kite omhoog stuurt is het handig als er geen andere kites bij je in de buurt hangen!
 2. De stuurboord kitesurfer (degene met zijn rechter hand voor) heeft voorrang op de bakboord kitesurfer (degene met zijn linker hand voor).
  a) De stuurboord kitesurfer (heeft voorrang) zal zijn koers en vaart moeten behouden, op deze manier kan de bakboort kitesurfer uitwijken.
  b) De bakboord kitesurfer moet voorrang geven, dit doe je door je koers (en snelheid) te veranderen. De bakboord kitesurfer zal altijd benedenwinds (downwind) passeren.
 3. De stuurboord kitesurfer (bovenwinds/upwind) moet zijn kite hoog houden. De bakboord kitesurfer (2b) moet zijn kite laag houden, op deze manier blijven de kites goed vrij van elkaar!
 4. De kitesurfer die het water in gaat om te gaan beginnen heeft voorrang op de kitesurfers op zee, deze zullen dus ook om moeten draaien of ruimte geven.
  Waarom?
  Een kitesurfer is beter op zijn gemak in het water, omdat je op het strand altijd wat minder constante wind hebt heeft de kitesurfer op het strand meer risico.
 5. Wanneer een kitesurfer zijn board verliest en aan het bodydraggen is, moeten andere kitesurfers hem de ruimte geven.
  Als je aan het bodydraggen bent naar je board kun je moeilijk uitwijken. Daarnaast is een kitesurfer op het board een stuk makkelijker manoeuvreerbaar.
 6. De kitesurfer welke bovenwinds van een ander (in dezelfde vaarrichting) kitesurft, moet voorrang geven aan de benedenwindse kitesurfer.
  Omdat je als bovenwindse (upwind) kitesurfer meer overzicht hebt, en de benedenwindse (downwind) kitesurfer heeft niet altijd zicht op wat er ‘achter' hem gebeurd.
 7. De ‘oplopende' kitesurfer (wanneer je in dezelfde vaarrichting als je voorligger vaart maar met meer snelheid) moet uitwijken voor zijn voorligger.
  Omdat jij als ‘oplopende' kitesurfer meer overzicht hebt en je wilt inhalen, zul je moeten uitwijken.
 8. De kitesurfer ‘in een golf' moet voorrang krijgen van andere kitesurfers. Een kite is lastiger te besturen wanneer je een golf aan het rijden bent, dus is het ook moeilijker uitwijken.
 9. Alle bovengenoemde regels kunnen toegepast worden met meerdere kitesurfers, ze gelden stuk voor stuk en je bent nooit alleen op het water!
 10. Kitesurfers moeten altijd voorrang geven aan alle andere watersporters/badgasten. Kitesurfers zijn makkelijk manoeuvreerbaar en dus is het makkelijk om uit te wijken.
  Kitesurfers moeten altijd benedenwinds (downwind) van andere badgasten/watersporters passeren.
arrow_drop_up arrow_drop_down