Questions? Call us at 0031 (0)6-42305561

Kitesurfen

Je bent je aan het oriƫnteren wat betreft het kitesurfen (heel goed!), je hebt het een keer gehoord van de buurman op een verjaardag, of zag het langskomen op de televisie. Kitesurfen is vreselijk populair aan het worden, en er zijn steeds meer mensen die het willen leren! Kitesurfen is geen sport die je op een zaterdag middag even zelf gaat proberen, je wilt het leren op een fijne en verantwoorde manier van gecertificeerde instructeurs. Om je iets meer duidelijkheid te geven, en een beetje op weg te helpen in het doolhof van kitescholen kun je je op een zondag middag lekker door deze pagina lezen

Hoe het kitesurfen begon

Eigenlijk heeft het kitesurfen zijn eerste stappen al gezet in de jaren tachtig, twee franse broers experimenteerden met opblaasbare kites die genoeg krach genereerden om iemand mee te kunnen trekken. Maar zij waren niet alleen, aan de andere kant van de wereld in Oregon (Amerika) is Cory Roeseler samen met zijn vader bezig met het ontwikkelen van een zogenaamde 'Kiteski'. In 1994 werd deze kiteski op de markt gebracht en was het mogelijk om het kiteskien zelf te proberen. Eind jaren negentig werden er ontwikkelingen aan de kiteski doorgevoerd waardoor je met een soort surfboard aan de slag kon.

Maar de Franse broers (Legaignoux) gaven zich niet gewonnen, en in 1997 werden hun eerste echte kites op de markt gebracht onder de naam 'Wipika'. Deze kites waren opblaasbaar en goed uit het water te herstarten na een crash. In 1998 begon het kitesurfen echt grotere vormen aan te nemen toen het eerste kitesurf evenement gehouden werd. Het kitesurfen toen der tijd was natuurlijk een gevaarlijke bezigheid en veiligheidsystemen kenden ze niet.

Als je echt het begin van de sport wilt zien, kijk dan onderstaande film, en zie hoe het eind jaren negentig allemaal begon!

Kitesurfen gevaarlijk?

Veel mensen vragen het zich af: Is kitesurfen gevaarlijk, hier geven we dan natuurlijk graag even antwoord op. Kitesurfen is niet gevaarlijk, wanneer je op de juiste manier kennis maakt met de sport. Wij bij kitesurfschool 4Wind hebben door de jaren heen een methode ontwikkeld waardoor jij als beginnende kitesurfer op een rustige en verantwoorde manier kennis maakt met het kitesurfen. Er zijn een aantal stappen die je zeker moet doorlopen voor je zelf aan de slag gaat met het kitesurfen. Zo beginnen we klein, je gaat in de kitesurfles eerst leren hoe je de kite klaar moet maken en hoe je deze moet besturen. Ook kijken we natuurlijk hoe je om moet gaan met de wind en hoe je deze optimaal en op een fijne manier gebruikt. Hoe start je zo'n kite eigenlijk? Hoe krijg je hem weer uit het water na een crash? Hoe bestuur je de kite zonder kracht? En ga zo maar door! We nemen het allemaal door en zorgen dat jij na je kitesurf cursus klaar bent om zelf te gaan knallen.

Neem alvast eens een kijkje bij onze lespakketten, wat past het best bij jou?

lespakketten

Kitesurfen bij een kitesurfschool

In het begin is het uiteraard belangrijk op rustig kennis te maken met de sport, we bouwen de lessen dan ook zo op dat je toe werkt naar de eerste meters op je board! Weet je niet zeker of kitesurfen wel wat voor jou is? Kies dan voor een enkele les, na deze les weet je wel of dit jouw sport is!

Wat kost het om te kitesurfen?

Je kunt bij ons al een kitesurfles volgen vanaf €89.- zonder bijkomende kosten, bij ons geen kosten voor de huur van een wetsuit of kitemateriaal tijdens je les. De prijzen hier zijn de kosten die je maakt om bij ons te kitesurfen. Heb je na je eerste les besloten om toch de complete cursus te volgen en te worden klaargestoomd om echt zelfstandig aan de slag te gaan, dan heb je nog 2 extra lessen nodig (zie de complete cursus).

Verschillende disciplines binnen het kitesurfen

Binnen het kitesurfen zijn er veel verschillende disciplines die je kunt beoefenen. Laten we zeggen dat je begint met kitesurfen na je kitesurfles, dan zit je in de 'Freeride' discipline. Dit houdt in dat je heen en weer gaat cruisen, later met je eerste bochtjes gaat beginnen en misschien wel je eerste sprong zult maken. Eigenlijk doen de meeste kitesurfers aan freeride kitesurfen.

Naast het freeride kitesurfen zijn er nog veel meer disciplines, zoals bijvoorbeeld 'freestyle' dit is de discipline waar Sander zich in specialiseert. Bij deze discipline gaat het er om moeilijke tricks te doen met veel kracht in de vlieger. Sander is Nederlands Kampioen Freestyle kitesurfen, en laat even zien hoe dit gaat:

Dan is er nog het zogenaamde 'wave kitesurfen', de ideale combinatie van golfsurfen en kitesurfen. Je gebruikt je kite om naar de golf te komen en zodra je op de golf zit heb je het gevoel van golfsurfen terug. Hierbij wordt dan ook een ander board gebruikt, een 'directional'. Dit is eigenlijk een golfsurfboard verstevigd voor het kitesurfen. In 2016 behaalde Sander de 3e plaats op het NK Wave kitesurfen, leer hier hoe de dag verliep! In het volgende filmpje laat Airton zien hoe je dat wave kitesurfen moet doen!

En als laatste discipline die we jullie niet willen onthouden: Big Air, hierbij gaat het er om zo hoog mogelijk te springen en door de lucht te vlieger terwijl je de mooiste tricks laat zien. Denk hierbij aan je board uit (en weer aan) doen in de lucht, veel extreme rotaties enzovoorts. We hebben in Nederland een mooie competitie in de Big Air discipline, wij van 4Wind organiseren deze wedstrijd in Castricum: Het NK Big Air. Kijk hieronder de beelden van de editie in 2017.

Wil je nog meer lezen over kitesurfen? Lees dan verder op de Nederlandse Wikipedia pagina over "kitesurfen".
Of nog uitgebreider in het engels op de Engelse Wikipedia pagina over "kiteboarding".

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.