kitesurfen

Wat is kitesurfen

“Kitesurfen is de mooiste watersport die er bestaat”. Dit is natuurlijk redelijk kort door de bocht, maar wij als kitesurfschool zijn natuurlijk helemaal verzot op het kitesurfen. Het liefst staan we dagelijks met een kite in onze handen. Nu antwoord op de vraag:

wat is kitesurfen

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een watersport waarbij je door middel van een vlieger (Engelse vertaling: Kite) kracht genereert en wordt voortgetrokken terwijl je op een klein surfboard staat.

De kite zit vast aan je middel (aan je harnas ofwel trapeze), hierdoor kun je langere tijd achter elkaar kiten zonder dat je armen erg verzuren. Stel je voor dat je een uur lang aan je armen zou moeten hangen en jezelf zo nu en dan ook nog op moest trekken… Dankzij de trapeze kun je gemakkelijk uren achter elkaar kitesurfen, en kun je de kite eigenlijk besturen met twee wijsvingers.

Je krijgt kracht van de vlieger waardoor je vooruit kunt gaan. Dan is er nog een board nodig om op te kunnen staan zodat je over het water kunt knallen! Een “kiteboard” is eigenlijk een kleine plank met voetbanden er op waardoor je de kracht goed over kunt brengen naar het board en zo het water.

Door de relatief grote vlieger is het mogelijk om mooie sprongen door de lucht te maken of hoge snelheden te behalen. Het is niet zo dat je wegvliegt zodra je de vlieger vastpakt, om echt hoog te kunnen springen moet je flink oefenen. Kitesurfen (ook wel “Kiteboarden” genoemd) is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. En jaarlijks komen er vele nieuwe enthousiaste kitesurfers bij.

wat is kitesurfen, en hoe is het ontstaan
Het ontstaan van kitesurfen

Het is ontstaan in de jaren tachtig, en begon als wat experimenteren. Maar enkele jaren later gingen de ontwikkelingen steeds verder en was het kitesurfen echt ontstaan. (Kite)surfen valt nog steeds onder de “extreme sporten” en het is belangrijk op een goede en veilige manier kennis te maken met deze prachtige sport. Ga dan ook nooit zelf proberen een kite op te starten of te gaan oefenen. Maar zorg er altijd voor dat je leert kitesurfen bij een ervaren kitesurfschool met gecertificeerde instructeurs. Via deze weg leer je op een fijne maar ook verantwoorde manier kite surfen! Je kunt jouw instructeur alles vragen wat je wilt weten over het kiten. Kijk voor het lesaanbod van onze kitesurfschool bij onze lespakketten.

Materiaal voor het kitesurfen

Hoe zorg je er voor dat jij optimaal kunt genieten van de mooiste kitesurfsessies? Zorg ten eerste voor goed materiaal.
Er zijn een aantal dingen je nodig hebt om te gaan kitesurfen, dit zijn in elk geval:

De kite 

De juiste maat kite kies je aan de hand van je eigen gewicht en de windkracht op het moment dat je wilt gaan kitesurfen. De meest gebruikte kites liggen tussen 7 en 12 vierkante meter. Ben je wat zwaarder, dan zul je een grotere kite gebruiken als iemand die lichter is. Waait het hard, dan zul je een kleinere kite pakken dan wanneer het zachter waait. Op deze manier kun je alles goed onder controle houden tijdens het kitesurfen.

Verschillende soorten kites

Er zijn door de jaren heen aardig wat types kites op de markt gebracht. De meest gebruikte types kites van dit moment zijn de "SLE" (of bow) kites en de "Delta" kites.

SLE staat voor Supported Leading Edge, dit wil zeggen dat de Leading edge (voorkant van de kite welke je oppompt) wordt ondersteund door zogeheten "Bridles" dit zijn lijnen die zich vertakken langs de leading edge om op die manier een stabiele en stevige vorm aan de kite te geven.

SLE en Delta kites worden het meest gebruikt voor zowel beginners als gevorderden. Dus of je nu lekker wilt cruisen en oefenen met bochtjes maken, of je wilt flink springen en te gekke tricks doen, deze kites zijn er voor jou.

Daarnaast zijn er nog C-kites, eigenlijk heel simpel gezegd is dit een "verouderd" ontwerp welke nog wel gemaakt wordt en uiteraard doorontwikkeld. Maar de C-kite is het oudste type kite, vroeger was dit het enige type kite op de markt.
Tegenwoordig wordt deze veel gebruikt bij de freestyle kitesurfers, door de eigenschappen die deze riders uit de C-kite kunnen halen. Vaak zitten er op de C-kite 5 lijnen, 1 lijn in het midden is dan de safetylijn welke verbonden is met de safetyleash.

Kijk voor meer informatie over verschillende types kites in onze kennisbank kitesurfen.

De bar en lijnen

De kite bestuur je door middel van een bar met daaraan een set lijnen. Dankzij de bar kun je de kracht in de kite heel goed verdelen en kun je de kite met één hand besturen als dit nodig is (wanneer je bijvoorbeeld je board moet dragen of aan doen). De meest voorkomende lijnlengte is ongeveer tussen de 20 en 24 meter. In onze kennisbank gaan we ook hier dieper op in!

Het board 

Een board is onmisbaar in jouw kitesurfset. De meest gebruikte boards zijn de zogeheten "Twintips". Hierop leer je kitesurfen, en kun je zowel op vlak water als in de golven heerlijk kitesurfen, ook trucjes en hoge sprongen zijn mogelijk met deze boards. Lees meer over de verschillende kitesurfboards op deze pagina.

Een wetsuit

Zeker in Nederland is het wel fijn om een wetsuit aan te hebben, zelfs in de zomer kan het door de wind die je nodig hebt om te gaan kitesurfen koud zijn wanneer je op het water bent. Zorg altijd voor een wetsuit wat goed aansluit op je lichaam en een van de juiste dikte. Een goed wetsuit waarmee je het gehele jaar aan de slag kunt in Nederland heeft de maat "5/3 mm ". Dit is een wetsuit waarin je nog wel goed kunt bewegen, maar welke wel warm genoeg is om ook in de winter te kunnen kitesurfen in Nederland. Ga je in het buitenland kitesurfen, dan kan het zo zijn dat je geen wetsuit nodig hebt.

Een trapeze 

Bij het kitesurfen mag een trapeze ook zeker niet ontbreken! Dankzij de trapeze kun je de kracht welke de kite genereert gemakkelijk houden en kun je uren achtereen kitesurfen! Door middel van de trapeze breng je de kracht van je kite namelijk over op je lichaam, en zorg je er voor dat je armen de kite alleen hoeven te sturen.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Veel mensen vragen het zich af: Is kitesurfen gevaarlijk, hier geven we dan natuurlijk graag even antwoord op.

Kitesurfen is niet gevaarlijk, wanneer je op de juiste manier kennis maakt met de sport. Neem daarom altijd kitesurfles om met een goede basis te starten. Ga niet zelf proberen te kitesurfen, dan is kitesurfen gevaarlijk.

Wij bij kitesurfschool 4Wind hebben door de jaren heen een methode ontwikkeld waardoor jij als beginnende kitesurfer op een rustige en verantwoorde manier kennis maakt met het kitesurfen.

Er zijn een aantal stappen die je zeker moet doorlopen voor je zelf aan de slag gaat met het kitesurfen.

Zo beginnen we klein, je gaat in de kitesurfles eerst leren hoe je de kite klaar moet maken en hoe je deze moet besturen. Ook kijken we natuurlijk hoe je om moet gaan met de wind en hoe je deze optimaal en op een fijne manier gebruikt. Hoe start je zo'n kite eigenlijk? Hoe krijg je hem weer uit het water na een crash? Hoe bestuur je de kite zonder kracht? En ga zo maar door! We nemen het allemaal door en zorgen dat jij na je kitesurf cursus klaar bent om zelf te gaan knallen.

Leren kitesurfen

In het begin kan kitesurfen moeilijk zijn, het is daarom handig om met ervaren instructeurs aan de slag te gaan, zodat je op een rustige en verantwoorde manier de fijne kneepjes van de sport leert.

In het begin is het uiteraard belangrijk op rustig kennis te maken met de sport, daarom moet je altijd kennis maken met de sport bij een goede kitesurfschool. We (de kitesurfschool) bouwen de lessen zo op dat je op een veilige manier toe werkt naar de eerste meters op je board! Weet je niet zeker of kitesurfen wel wat voor jou is? Kies dan voor een enkele les, na deze les weet je wel of kitesurfen jouw sport is!

We vinden het heel belangrijk dat je op een fijne manier leert kitesurfen, dit doen we door je stap voor stap alle ins en outs van de kitesurf sport te leren. Al onze kitesurf instructeurs zijn IKO gecertificeerd, na de opleiding komen de instructeurs bij ons mee lopen en zorgen we dat ze lesgeven op een fijne vertrouwde manier.

Onze kitesurfles pakketten    

Groepsles kitesurfen 
3 uur les per kitesurfles met maximaal 3 personen in een groep.

Privé voor 2 kitesurfles 
3 uur kitesurfles met 2 personen en een privé instructeur

Privéles kitesurfen
Krijg 2 uur les van je privé instructeur op je eigen niveau en snelheid

Complete kitesurfcursus
Wordt zelfstandig kitesurfer in 3 lessen en ontvang IKO bewijs

Wat kost het om te kitesurfen?

Je kunt bij ons al een kitesurfles volgen vanaf €110.-zonder bijkomende kosten, bij ons geen kosten voor de huur van een wetsuit of kitesurf materiaal tijdens je les. De prijzen hier zijn de kosten die je maakt om bij ons te kitesurfen. Heb je na je eerste les besloten om toch de complete cursus te volgen en te worden klaargestoomd om echt zelfstandig aan de slag te gaan, dan heb je nog 2 extra lessen nodig (zie de complete cursus kitesurfen).

Bekijk onze lespakketten voor uitgebreide vergelijkingen

Leeftijd voor kitesurfen

Vaak krijgen wij de vraag: Vanaf welke leeftijd mogen mijn kinderen leren kitesurfen?

Waarop wij al kitesurfschool zeggen; Start wanneer de kinderen 12 jaar of ouder zijn. Zijn kinderen jonger dan kunnen ze waarschijnlijk echt wel leren kitesurfen, maar zodra ze na de kitesurfles zelf moeten gaan kitesurfen is het een ander verhaal.

Meestal vanaf 12 jaar hebben kinderen net wat meer gewicht en begrijpen ze beter waar we het in de kitesurflessen over hebben. Wil je eerder starten, begin dan met powerkiten!

Een maximale leeftijd voor kitesurfles hebben we niet, er zijn cursisten die bij ons hebben leren kitesurfen van 73 jaar oud. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Verschillende disciplines binnen het kitesurfen

Freeride discipline

Binnen het kitesurfen zijn er veel verschillende disciplines die je kunt beoefenen. Laten we zeggen dat je begint met kitesurfen na je kitesurfles, dan zit je in de 'Freeride' discipline. Dit houdt in dat je heen en weer gaat cruisen, later met je eerste bochtjes gaat beginnen en misschien wel je eerste sprong zult maken. Eigenlijk doen de meeste kitesurfers aan freeride kitesurfen.

Freestyle kitesurfen

Naast het freeride kitesurfen zijn er nog veel meer disciplines, zoals bijvoorbeeld 'freestyle' dit is de discipline waar Sander zich in specialiseert. Bij deze discipline gaat het er om moeilijke tricks te doen met veel kracht in de vlieger. Sander is Nederlands Kampioen Freestyle kitesurfen.

Wave kitesurfen

Dan is er nog het zogenaamde 'wave kitesurfen', de ideale combinatie van golfsurfen en kitesurfen. Je gebruikt je kite om naar de golf te komen en zodra je op de golf zit heb je het gevoel van golfsurfen terug. Hierbij wordt dan ook een ander board gebruikt, een 'directional'. Dit is eigenlijk een golfsurfboard verstevigd voor het kitesurfen. In 2016 behaalde Sander de 3e plaats op het NK Wave kitesurfen!

Kite foilen

Er komen steeds meer disciplines bij, en een daarvan is het foilen.
Deze tak van het kitesurfen is sinds kort echt flink aan het groeien, in Nederland maar eigenlijk in de hele wereld wordt foil kitesurfen steeds populairder.
Mede doordat dit de Olympische discipline zal worden in 2024 op de Olympische spelen in Parijs! Veel kitesurfers zijn hard aan het trainen en er komen steeds meer wedstrijden bij.
Bij het foilen zweef je eigenlijk boven het water met je board, dit board zit vast aan een zwaard en een vleugel. Doordat je board uit het water komt heb je erg weinig weerstand, hierdoor kun je hele hoge snelheden behalen en heel scherp tegen de wind in kitesurfen (hoogte lopen). Bij 4Wind hebben we instructeurs Sven en Ivar, zij zijn hard aan het trainen om zich klaar te stomen voor de Olympische spelen.

En als laatste discipline die we jullie niet willen onthouden:

Big Air

Hierbij gaat het er om zo hoog mogelijk te springen en door de lucht te vlieger terwijl je de mooiste tricks laat zien. Denk hierbij aan je board uit (en weer aan) doen in de lucht, veel extreme rotaties enzovoorts. We hebben in Nederland een mooie competitie in de Big Air discipline, wij van 4Wind organiseren deze wedstrijd in Castricum: Het NK Big Air. Kijk hieronder de beelden van de editie in 2019.

Wil je nog meer lezen over kitesurfen? Kijk dan verder in onze kennisbank kitesurfen, of op de Nederlandse Wikipedia pagina over "kitesurfen".

Aanschaf kitesurf materiaal

Waneer je de kitesurfcursus hebt afgerond ben je klaar om zelfstandig aan de slag te gaan! Er is nog maar één ding wat je tegenhoudt: Materiaal aanschaffen.
Je hebt hier 2 opties, namelijk nieuw materiaal of een tweedehands kitesurfset kopen. Er is tegenwoordig heel veel materiaal te vinden en dankzij het internet is vergelijken "makkelijker". Voor jezelf moet je alvast bepalen wat je budget gaat worden, en ga je daarmee voor een nieuwe set of ga je een tweedehands set zoeken?

Sowieso moet je zorgen dat je een kite koopt die bij je past. Dit wil zeggen, een kite die makkelijk herstart wanneer je hem in het water crashed, een kite die gemakkelijk vaart (waar je niet heel veel moeite mee hoeft te doen voordat je genoeg kracht hebt om weg te kunnen kitesurfen). En dat je een maat koopt die bij jouw gewicht past en waarmee je bij een mooie wind aan de slag kunt! Koop niet een te kleine kite, maar zeker ook niet een te grote kite. Laat je hiervoor goed adviseren.

Wij bij 4Wind vinden het heel belangrijk dat je lekker aan de slag kunt na je kitesurfles, en zullen dan ook de tijd nemen om na je lessen alle opties door te nemen, en vooral al jouw vragen te beantwoorden.
Heb je de kitesurflessen afgerond en toch nog vragen? Natuurlijk ben je welkom om al je vragen te stellen zodat we je hopelijk zelfstandig zien kitesurfen met een mooie kitesurf set!

Wil je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van kitesurf materiaal? Check dan onze kennisbank over tweedehands kitesurfmateriaal.

Kitesurfen in Nederland

In Nederland zijn ontzettend veel kitesurfers actief, niet gek in een waterlandje als Nederland natuurlijk. Maar al deze kiters hebben wel een plekje nodig om te kunnen watersporten. Er is in Nederland eigenlijk simpel gezegd de regel: Je mag nergens kitesurfen tenzij het is toegestaan of gedoogd wordt. Dit wil zeggen je mag alleen kitesurfen op plekken die hiervoor zijn aangewezen. Dit is anders dan bij het windsurfen, dit mag eigenlijk op elke plas en elk water.

Nu zijn er gelukkig heel wat plekken waar je mag kitesurfen, en hebben we een organisatie in Nederland: De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV), zij zetten zich in voor het behoud van de kitesurfspots. Er moet soms flink worden vergaderd met gemeenten, maar de NKV maakt zich echt hard voor een mooie samengang van kitesurfen en natuur.

Er zijn langs de Noordzee kust sowieso veel plekken waar je mag kitesurfen, op het IJsselmeer is dit iets beperkter, maar zolang iedereen zich goed aan de regels houdt en er geen spots gesloten worden is er nog keuze genoeg!

Veilig kitesurfen

Om veilig te kunnen kitesurfen zijn er natuurlijk de veiligheidssystemen ontwikkeld, check deze ook regelmatig. Want ook wanneer je deze meestal niet nodig hebt, kan het zo zijn dat dit opeens wel het geval is.

Daarnaast zijn er verschillende voorrangsregels in het leven geroepen, op deze manier kunnen kitesurfers elkaar veilig en duidelijk passeren. Je leert deze voorrangsregels deels al in je kitesurfles, maar mocht je ze vergeten, kun je ze altijd nalezen in onze kennisbank.

Er zijn een paar duidelijke basis regels:
Zo stuurt (wanneer je op elkaar af komt varen) de kitesurfer welke het "dichtst bij de wind" is zijn kite omhoog, zodat de kitesurfer welke het "verst van de wind vandaan" is zijn kite omlaag kan sturen en zo kun je elkaar veilig passeren met kitesurfen.

Verder gelden bij het kitesurfen de standaard regels voor de scheepvaart en watersport, en komt het altijd uit op "Goed zeemanschap". Wanneer iemand jouw niet ontwijkt of voorrang geeft zul je dit zelf op een veilige manier doen om een aanvaring te voorkomen.
En stuurboord wijkt voor bakboord geldt ook bij het kitesurfen.