complete kitesurfles cursus

Wanneer kitesurfen

 Te gek! Je hebt je kitesurflessen afgerond en wilt zelfstandig gaan kitesurfen. Maar de grote vraag die je bezig houdt;

WANNEER KAN IK NU PRECIES GAAN KITESURFEN?

We gaan je hier wat bij helpen! Wanneer kun je gaan kitesurfen? Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je begint met een goede kitesurfcursus bij een kitesurfschool die jou graag op een veilige en plezierige manier wil leren kitesurfen! Maak een afspraak en overleg wanneer je kunt beginnen met jouw kitesurfles. Dit kan bij ons altijd wanneer jij dat wil! Kijk eens bij onze kitesurfcursussen welke jou het meeste aanspreekt.

Let altijd goed op het weer, een paar dagen vooraf kun je vaak aan de windvoorspelling zien of er een beetje wind op komst is. Kijk op de pagina "weersvoorspelling" voor meer info over het leren lezen van een windvoorspelling. Vanaf ongeveer 15 knopen kun je gaan kitesurfen, en let dan goed op de windrichting. Wanneer er Oosten wind staat kun je op de meeste Noordzee stranden niet starten omdat de wind “aflandig” is. Je zult dan naar bijvoorbeeld het IJsselmeer moeten rijden om met aanlandige wind te kunnen gaan kitesurfen.

Staan er flinke buien op de weersvoorspelling, let dan nog wat extra op tijdens het kitesurfen. Komt er een donkere of dreigende lucht aan over zee? Ga naar de kant en neem een lekker bakje koffie tot de dreigingen of buien over zijn gewaaid, de meeste mensen blijven altijd net té lang op het water.

Kitesurfmateriaal

Naast de windkracht is het natuurlijk ook afhankelijk van welk materiaal je hebt, of je met veel of wat minder wind het water op kunt. Heb jij een grote kite, dan zul je met wat minder wind al het water op kunnen, maar zul je ook sneller te veel wind hebben om nog te kunnen kitesurfen. Bespreek dus altijd goed met je instructeur of de kitesurfschool welk materiaal zij jou adviseren voor je een hele kitesurfset aan gaat schaffen. Het is belangrijk dat je altijd met iemand anders gaat kitesurfen, dit zul je in je kitesurfles ook leren. Tegenwoordig zijn er veel WhatsApp en Facebook groepen waarin kitesurfers van een bepaalde streek met elkaar afspreken om te gaan kitesurfen, zo sta je nooit voor niets op het strand terwijl het waait.

Wanneer kitesurfen in de zomer

Uiteraard zul je merken dat het in de weekenden drukker is met kitesurfers als dat het door de weeks is. Kun jij door de weeks gaan kitesurfen, is dit natuurlijk mooi meegenomen. In de zomer zul je altijd wel mensen op het strand tegenkomen, ook als je midden in de week gaat kitesurfen, maar denk er (vooral in het voor en najaar) aan dat het kan zijn dat er niemand is op het strand.

Wanneer je alleen bent ga je niet het water op. Je zorgt er altijd voor dat je met een “buddy” gaat kitesurfen, zodat er altijd iemand is die weet als jij op het water bent en je ook kan helpen bij het oplaten en landen van je kite! Ga je in de zomerperiode op een stranddag met 25 graden en windkracht 3 kiten, zorg er dan voor dat je goed weet waar het kitesurf (of watersport) gebied is. En ga er altijd van uit dat badgasten niet weten wat een kite is of hoe ze er mee om moeten gaan.

Dus ga niet dwars door het zwemmersgebied kitesurfen met de kans dat de kite uit de lucht gaat vallen tussen de spelende kinderen. Of met je kite laag boven het strand van de surfclub naar het water lopen terwijl er allemaal badgasten op het strand liggen.

De winter

Voor de meeste kitesurfers in Nederland loopt het kitesurfseizoen van begin april tot november, tussen november en april is het vaak een stuk kouder en wil je de winter in Nederland door surfen zorg dan dat je goed materiaal hebt en jezelf warm kunt houden tijdens je sessie. Zo zijn er natuurlijk tegenwoordig hele goede neopreen accessoires te krijgen, zoals schoentjes, handschoenen en caps. Maar midden in de winter daalt de zeewatertemperatuur toch echt naar ongeveer 5 graden, en dan is het zelfs met al deze extra’s nog flink koud.

Kijk eens bij “Winteruitrusting voor het kitesurfen” voor meer informatie over het kitesurfen in de wintermaanden.