Powerkiten

Een Powerkite (matrasvlieger) besturen

Een matrasvlieger kent iedereen wel, een ‘kleine’ vlieger die je eenvoudig zelf kunt aanschaffen om met je kinderen te gaan vliegeren. Beginnen met een powerkite besturen is een super goede start van je kitesurfcarrière. Je leert perfect hoe de wind nu precies werkt en hoe je met de wind om moet gaan. In een matrasvlieger zit over het algemeen wat minder kracht dan je met een kitesurfkite kunt genereren. Dit heeft als voordeel dat iedereen hier mee aan de slag kan zonder dat het gevaarlijk wordt of er gekke dingen kunnen gebeuren.

Powerkites zijn er, net als kitesurf kites, in verschillende maten en zijn al verkrijgbaar vanaf 1.0 vierkante meter. Je kunt een powerkite (matrasvlieger) op verschillende manieren besturen, zo kan dit met 2 losse “handles” of ringen. Maar het is ook mogelijk om de kite met een zogeheten “bar” te besturen, en wanneer we de kite op deze manier besturen krijgen we een gevoel van besturen wat heel erg lijkt op het kitesurfen. De enige verschillen zijn: Een kitesurf kite heeft 4 (of 5) lijnen, een powerkite of matrasvlieger 2 (of 3).

De kracht van een powerkite is (over het algemeen) wat minder dan die van een kitesurf kite. De kracht van een powerkite hangt in zijn geheel aan je armen, terwijl dat van een kitesurfkite aan een harnas om je middel vastzit.

De meeste powerkites hebben 2 of 3 lijnen, 2 lijnen om mee te sturen (één aan elke kant van de bar) en een eventuele derde lijn die je om je pols bevestigd met een polsband. Deze derde lijn zorgt er voor dat je de kracht in de kite verliest wanneer je de bar (stuurstok) loslaat. Dus als je te veel kracht op je armen krijgt en je wilt dat deze kracht snel uit de vlieger gaat kun je de bar loslaten en hangt de vlieger aan de derde lijn (de safetylijn) waardoor de vlieger naar beneden zakt zonder kracht te genereren.

Wil je een powerkite naar links sturen dan trek je de linkerkant van de bar naar je toe en duw je de rechterkant van je af. Denk maar aan fietsen, een arm naar je toe de andere van je af duwen. Vang de vlieger op tijd op door weer naar rechts te sturen anders zal de vlieger op het strand vallen.

Je kunt bij een matrasvlieger fijn oefenen hoe het windvenster werkt. Zo kun je kijken hoe ver de vlieger “de hoek” in vliegt en waar je de vlieger stil kunt hangen.

Waar heb je veel kracht met de vlieger en waar heb je weinig kracht in de vlieger? Dit zijn dan de ‘powerzone’ en ‘neutrale zone’. Waar het bij de kitesurfkite nog mogelijk is om de bar meer of minder kracht te laten genereren door de bar naar je toe te trekken of van je af te duwen, heeft dit bij de powerkite geen effect. Dit komt omdat deze vliegers ‘maar’ 2 of 3 lijnen hebben. Door de 4-lijns kite kun je dit bereiken, zie “besturing van de kitesurfkite”