windvenster kitesurfen

Windvenster kitesurfen

Het windvenster is het gebied waar de kite kan vliegen, een kite (of vlieger) kan alleen vliegen daar waar hij goed wind kan vangen. We proberen je via de uitleg op deze pagina goed inzichtelijk te maken hoe het windvenster precies in elkaar steekt. Je staat eigenlijk altijd met de wind in je rug de kite te besturen, je kunt dus wanneer je met de wind in je rug op het strand staat een (denkbeeldige) lijn langs je lichaam trekken loodrecht op de wind.

Windvenster kitesurfen

Zoals op de afbeelding hieronder te zien hebben we in het windvenster tijden zoals bij een klok. Deze tijden gebruiken we vooral tijdens de kitesurflessen veel. Van 9 tot 12 helemaal door tot 3 zijn de tijden die in het windvenster gebruikt worden, ze staan in de zogenoemde “Neutrale zone”.

Neutrale zone

De neutrale zone is de zone in het windvenster (Blauw in de afbeelding) waarin je de minste kracht in de vlieger zult hebben, in de neutrale zone kun je kite rustig stilzetten. Je zet de kite dan stil tegen de “lijn” loodrecht op de wind, de rand van het windvenster. In deze neutrale zone zitten de tijden van de klok die we gebruiken.

Power zone

De naam zegt het eigenlijk al, naast de neutrale zone is er ook een Powerzone (de rode kleur in de afbeelding). Wanneer je de kite door deze Powerzone stuurt zal de kite de meeste kracht genereren. Wanneer we op het kitesurf board willen komen tijdens de waterstart sturen we de kite door de Powerzone. Dan zal de kite kracht genereren, en kunnen we wegvaren. Stuur je de kite te hard (te diep de Powerzone in), dan zul je te veel kracht krijgen en over je board getrokken worden. Stuur je te zacht (te weinig door de Powerzone maar meer door de neutrale zone), dan zul je te weinig kracht krijgen en niet uit het water op kunnen staan.

"Kitesurf College" maakte een duidelijke video over het windvenster bij kitesurfen:

Oplaten en landen van de kite

Bij het oplaten en landen van de kite zorg je altijd dat er iemand is die je kan helpen om de kite vast te houden bij het oplaten of uit de lucht aan te pakken bij het landen. Dit wil je gecontroleerd met zo min mogelijk kracht doen, dus laat je de kite door de neutrale zone zakken tot deze op 3 of op 9 uur staat. Staat de kite op 3 of 9 uur dan kan iemand hem aanpakken en rustig op het strand leggen.

Doordat je de kite stil kunt zetten in de neutrale zone kun je de kite heel gecontroleerd laten zakken en bewegen. Wanneer iemand je helpt met het landen kun je voorzichtig omgaan met de kite, vanaf 23 meter afstand kun je niet zien of je de kite gaat landen op een plek met veel schelpen of rotzooi op het strand, helpt iemand je met landen dan kan diegene even kijken of het strand vrij is van rotzooi voor hij/zij de kite neerlegt.