boek jouw kitesurfles gemakkelijk bij onze kitesurfschool

Locatie voor kitesurfen

In het prachtige Nederland hebben we heel veel stranden en heel veel water, jammer genoeg is niet op elk strand een locatie voor kitesurfen gemaakt. Op sommige locaties kun je simpelweg niet kitesurfen omdat de wind veel te instabiel is door bomen of begroeiing om het water heen. Hierdoor gaat de kite echt niet lekker vliegen. Maar op sommige plekken mag je simpelweg niet kitesurfen. Het kitesurfen wordt groter en groter in Nederland, en met de groei van deze fantastische sport komt ook de regulering van de kitesurflocaties.

Niet getreurd er zijn nog vreselijk veel stranden en locaties waar gekitesurft mag worden. Zo heeft bijvoorbeeld de NKV (Nederlandse Kitesurf Vereniging) deze goed in kaart gebracht, ook de kitesurfforums van Nederland (bijvoorbeeld hanglos.nl) hebben een spot overzicht. En zo kun je goed zien waar er in Nederland gekitesurft mag worden, waar het gedoogd wordt en waar het verboden is.

Wees gerust

Op de meeste stranden langs de Noordzee mag gekitesurft worden, uiteraard is dit op veel plekken ook gereguleerd tot een bepaald watersportgebied zodat kitesurfers en surfers niet de badgasten in de weg zitten op een mooie zomerse dag.

Check altijd goed waar je mag kitesurfen voor je het strand op loopt, op de meeste stranden staat er bij de opgang een informatie bord. Hierop staat uitgelegd waar er gekitesurft mag worden, waar er gewindsurft mag worden en waar bijvoorbeeld de reddingsbrigade zich bevindt. Vaak is het zo dat je bij het oplopen van het strand niet recht voor de opgang mag kitesurfen, maar dat je een stukje naar links of rechts een watersport gebied hebt waar je deze prachtige sport in alle rust kunt beoefenen. Nederland is een echt watersport land, en ondanks dat mensen soms niet heel blij zijn met hoe het in Nederland geregeld is doen de meeste gemeentes wel hun best om een locatie voor kitesurfen te creëren.

Locatie voor kitesurfen: Castricum aan Zee

Als voorbeeld locatie voor kitesurfen nemen we even ons mooie strand in Castricum aan Zee, je kunt parkeren op de ruime parkeerplaats in het duin. Wanneer je via de enige strandopgang die er is het strand op loopt zie je een informatiebord over het strand, waar mag je kitesurfen? Waar mag je met de hond lopen? Waar bevindt zich de reddingsbrigade? Enz enz.

Houd je ook altijd goed aan de regels die gelden op de locatie voor kitesurfen, je kunt flinke boetes krijgen als je je buiten het watersport gebied laat zien met je kite. Zo zijn er in Nederland ook veel natuurgebieden die tegen een watersport gebied aanliggen. Ga je uit het watersport gebied en in het natuurgebied kitesurfen riskeer je een flinke boete. (Ook dit staat allemaal op het informatiebord bij de strandopgang).

Badgasten op kitesurf spots

Wanneer je gaat kitesurfen moet je natuurlijk altijd goed op de andere badgasten letten. Ben je in Maart op het strand met een straffe noord-westen wind, dan zul je niet veel last hebben van badgasten die op hun handdoekje liggen. Maar ga jij met 25 graden in de zomervakantie kijken of je aan windkracht 3 genoeg hebt om te kitesurfen. Dan bestaat de kans dat er wat mensen op het strand liggen te genieten van het mooie weer. Let daar dan ook altijd goed op, dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Vaak hebben badgasten of wandelaars geen idee wat een kite inhoudt en al helemaal niet hoe je zoiets bestuurt of hoe de wind invloed heeft op zo’n kite. Denk dus altijd goed na als je met je kite in de lucht over het strand naar het water loopt. Of er spelen kinderen in het water zijn of er wandelen mensen met hun hond langs. Houd je kite niet te laag, en zorg er voor dat je goed om je heen kijkt wanneer je een kite op gaat laten of wilt gaan landen, zelfs op een locatie voor kitesurfen.

Denk goed na

Respecteer de regels en zorg dat je dan ook niet tussen de spelende kinderen gaat kitesurfen, dit wordt echt niet gewaardeerd! Wil je slalommen doe dit dan met boeien en niet met kinderen. Ga je voor het eerst naar een (voor jou) nieuwe spot? Soms is er een watersportvereniging of kitesurfclub die je alles uit wil leggen wat betreft de regels en spot informatie. Anders is er veel op het informatiebord te vinden en kun je voor je naar het strand gaat online kijken of er meer informatie te vinden is.

Let er altijd goed op wat de condities zijn op de nieuwe locatie voor kitesurfen (kitesurf-spot). Zo kan er een stroming staan waar je niet op rekent, of er kunnen rare obstakels in het water (of op het strand) liggen. Vaak is het handig om even met een spotlocal (iemand die vaak op deze locatie kitesurft) te overleggen en te vragen of er bijzonderheden zijn. Zie je een mooi rustig plekje waar niemand aan het kitesurfen is, heeft dit vast een reden.

Je kunt natuurlijk de eerste zijn en enthousiast daar gaan kitesurfen waar niemand is, maar misschien is er wel een reden voor dat daar niemand kitesurft. Check het even voor je je ding gaat doen!