Kitesurf kite besturen

Kitesurf kite besturen

Een kitesurf kite besturen doe je op een zelfde manier als de powerkite met een bar, begin dan ook altijd met een powerkite om het gevoel van een kite goed onder de knie te krijgen. Op deze manier leer je de wind goed kennen en kun je jezelf wegwijs maken met het windvenster.

Waar een powerkite meestal 2 of 3 lijnen heeft, heeft een kitesurf kite er 4 of 5. Doordat het een 4-lijns kite is kun je de kracht van de kite veel meer reduceren en bepalen. Er zitten 2 lijnen aan de zijkant van de bar vast, hiermee kun je de kite sturen. Ook lopen er 2 lijnen door de bar, deze zitten vast aan je harnas (of trapeze). Doordat de middelste 2 lijnen aan je trapeze vastzitten kun je uren kitesurfen zonder dat je armen verzuren door alle kracht.

Door de verbinding met je trapeze kun je genoeg kracht in de kite genereren zonder dat je armen 2 centimeter langer worden tijdens een kitesessie!
 Je kunt de kracht van de kite aan door je lichaamsgewicht te gebruiken.

Wil je een kite naar links sturen dan trek je de linkerkant van de bar naar je toe en duw je de rechterkant van je af. Denk maar aan fietsen, een arm naar je toe de andere van je af duwen. Vang de kite op tijd op door weer naar rechts te sturen anders zal de vlieger in het water vallen.

Snap je het nog? Te gek! Dan gaan we door.

Power en De-power

Er is naast het naar links en rechts sturen van een kite (zoals bij een powerkite) nog iets waar je op moet letten. Bij een kitesurf kite besturen kun je de bar naar je toe trekken en bij je vandaan duwen, dit doe je om meer of minder kracht te genereren.

Trek je de bar naar je lichaam toe, dan krijg je meer kracht in de vlieger doordat je de kite “dicht trekt”. Duw je de bar bij je lichaam vandaan, dan krijg je minder kracht in de vlieger omdat de kite zijn kracht meer ‘loost’. Simpel gezegd sluit of opent de kite zich dus bij het aantrekken of wegduwen van de bar. Trek je de bar naar je lichaam toe, zul je meer kracht in de kite krijgen en zal de kite beter (directer) reageren op je stuurbewegingen. Duw je de bar meer bij je vandaan, zal er minder kracht in de kite zitten maar zul je ook lastiger kunnen sturen.

Bij een kitesurf kite besturen kun je ook bepalen hoeveel kracht je de kite geeft. Dit komt omdat je met de bar bepaald hoeveel kracht je op de “Stuurlijnen” zet, trek je de bar aan dan staan de stuurlijnen (op de zijkant van de bar bevestigd) strakker, waardoor de kite directer reageert en meer kracht genereert. Duw je de bar bij je vandaan, dan worden de stuurlijnen slapper en zul je een minder direct gevoel hebben bij het sturen van de kite.

Dus loop je over het strand met de kite in de lucht, dan zul je de bar wat meer bij je vandaan houden om niet te veel kracht te hebben tijdens het lopen. Wil je waterstarten, en wegvaren, dan zul je de bar meer aan moeten trekken zodat je genoeg kracht krijgt om jou uit het water te trekken.