LEREN KITESURFEN

LEREN KITESURFEN

Leren kitesurfen

Je wilt leren kitesurfen, te gek! Wij bij 4Wind willen jou natuurlijk graag leren kitesurfen. Maar je wilt je eerst iets meer inlezen? Pak dan snel een bakje koffie en lees verder.
Weet jij al lang dat je wilt beginnen met kitesurfen? Bekijk dan onze verschillende lespakketten en check welke het beste bij jou past!

Hoe begin je met kitesurfen? Zorg er allereerst altijd voor dat je kitesurfles neemt bij een erkende kitesurfschool. Het is belangrijk dat je op een veilige en verantwoorde manier gaat leren kitesurfen, daarom is het belangrijk dat jouw instructeur ook weet hoe hij of zij jou deze nieuwe vaardigheden op een leuke manier overbrengt.


Alle instructeurs bij 4Wind zijn dan ook IKO (International Kiteboarding Organisation) gecertificeerd. Iedereen zal leren kitesurfen op zijn eigen manier, en hierbij horen ook verschillende lesmethoden bij. Lees hier alles over onze instructeurs, zodat je ons alvast iets beter leert kennen.

Hoe gaan we bij 4Wind nu precies te werk wanneer je bij ons komt leren kitesurfen?

Normaal gesproken zul je na ongeveer 3 lessen al zelfstandig kunnen gaan oefenen, We beginnen tijdens je eerste kitesurfles altijd bij de basis en zorgen er dan voor dat je helemaal zeker wordt met de kite in je handen. Hoe bestuur je nu precies zo'n kite? Hoe gaat dat met de wind? Hoe kan ik de kracht reduceren en hoe zorg ik er voor dat ik alles onder controle houdt? Dit zijn zomaar een aantal vragen die vaak naar boven komen bij beginnende cursisten, en daarom bouwen we de lessen ook rustig op.

Heb jij helemaal geen ervaring met een vlieger of de wind? Geen probleem, we beginnen bij het begin en zo rol jij binnen no-time deze te gekke sport in!

Leren kitesurfen noord holland

Stap voor stap leren kitesurfen

Leren kitesurfen doe je niet in een dag. Bij de tweede les ben jij al een stuk meer op je gemak met de vlieger en sta je makkelijk met de instructeur te praten terwijl je de kite aan het besturen bent. We staan in onze wetsuit en gaan deze les eens een beetje kracht in de vlieger genereren, we worden gecontroleerd meegetrokken door het water en voelen de kracht in de kite (die we nodig gaan hebben wanneer we met het board weg willen varen).

Als we alles lekker onder controle kunnen houden en onze rust hierin gevonden hebben gaan we snel door! Want we willen leren kitesurfen, en dat doen we op een board! We willen meters maken, we willen knallen over dat water.

We pakken het board er bij en gaan de hele derde kitesurfles oefenen met het board. We gaan er voor dat jij al een aantal meter kan maken en zelfstandig leert om je ding te doen.

Leren kitesurfen? Neem alvast een kijkje bij onze lespakketten!

BENODIGDHEDEN OM TE LEREN KITESURFEN

Om te leren kitesurfen hebben we nog wat kitesurf materialen nodig, tijdens je kitesurf cursus zijn al deze materialen inbegrepen. De prijzen die je op onze website zult vinden zijn dan ook allemaal compleet met al het benodigde materiaal en je instructeur inbegrepen.
Laten we hieronder eens doornemen wat je allemaal nodig hebt om te leren kitesurfen!

WETSUIT

In Nederland heb je een wetsuit nodig om te kitesurfen, het water (en de lucht temperatuur wanneer het waait) is eigenlijk zelfs in de zomer wat fris om zonder wetsuit aan de slag te gaan. Dit is een wetsuit van ongeveer 4 a 5 milimeter gemaakt van neopreen, dit zorgt er voor dat je een dun laagje water tussen je lichaam en het wetsuit krijgt wanneer je het water in duikt. Dit water zal opwarmen door je lichaamstemperatuur, en zal jou daarom warm houden tijdens je kitesurfsessie. Uiteraard zit de wetsuit bij de prijzen van de kitesurflessen inbegrepen! 

Leren kitesurfen kan iedereen

KITESURF TRAPEZE

Het is niet mogelijk om te kitesurfen zonder trapeze. Dit is een harnas wat om je lichaam vast zit, hieraan zit zit je kite vastgemaakt en hierdoor wordt de meeste kracht op je lichaam over gebracht. Hierdoor kun je het langer volhouden zonder dat je armen verzuren door de kracht van de vlieger. Ook het veiligheidssysteem zit vast aan deze trapeze waardoor je dit altijd in de buurt zult hebben. Wanneer je gaat leren kitesurfen is het fijn om te beginnen met een zogeheten 'zit-trapeze' deze dit om je kont vast waardoor deze goed blijft zitten en je er geen last van hebt. Zodra je kunt kitesurfen zullen sommige mensen overstappen naar de 'heup-trapeze' om wat meer bewegingsvrijheid te hebben, deze zit niet rond je benen vast en kan hierdoor wat omhoogkruipen, maar je hebt een 'vrijer' gevoel tijdens het kitesurfen.

Dan is het (wanneer je aan het leren kitesurfen bent) nog fijn om een drijfvest aan te hebben, omdat je vaak in het water ligt om je board aan te doen is het fijn om iets meer drijfvermogen te hebben. Uiteraard heb je door je wetsuit en trapeze ook al wat drijfvermogen, maar een beetje extra is nooit weg. Uiteraard zit ook de trapeze bij de prijs van de lessen inbegrepen! Bij ons geen bijkomende kosten of verassingen als je op het strand komt om te leren kitesurfen!

DE KITE

Uiteraard kom je niet ver zonder een kite, en eigenlijk ook niet heel ver zonder de juiste kite. Vroeger bestonden er alleen nog maar zogeheten 'C-kites' dit zijn niet de juiste kites om te leren kitesurfen. Wij als kitesurfschool geven dan ook kitesurfles met 'Bow-kites' dit zijn kites die makkelijk uit het water komen wanneer je hem per ongeluk het water in zou sturen. De bow-kites geven je ook rustige opbouw van kracht, waardoor je niet voor vreemde verassingen komt te staan. De krachtopbouw is goed te controleren en zodra je de bar (stuurstok) los laat verliest de kite al zijn kracht en kun je rustig bedenken wat je fout hebt gedaan. Doordat we tegenwoordig dit fijne (veilige) materiaal hebben kun jij ook op een lekkere manier leren kitesurfen.

HET BOARD

Zodra je de kite goed onder controle hebt ben je klaar voor het board! Nu gaat het echt beginnen, we gaan kitesurfen. Het perfecte board om te leren kitesurfen is een 'twin-tip' dit betekend dat het een board is met 2 identieke zijkanten, we kunnen dus zowel met ons linker been voor als met ons rechter been voor kitesurfen. We hoeven het board niet om te draaien als we de andere kant op willen. Afhankelijk van je gewicht en je ervaring kies je de maat van je board. Wanneer je gaat leren kitesurfen, zul je dit ook doen op deze 'twin-tip. Zodra je hier goed mee overweg kunt zou je de stap kunnen maken naar een zogeheten directional board, dit board lijkt meer op een board wat je misschien kent van het golfsurfen. Lees in onze kennisbank alle ins en outs over de verschillende kitesurfboards en waar ze voor gebruikt worden!

DE BAR

Als je gaat leren kitesurfen, bereid je dan voor op veel nieuwe benamingen. Zoals 'de bar' dit is de stuurstok waarmee je de vlieger bestuurd, aan de bar zitten de lijnen. Meestal zijn de lijnen rond de 22-24 meter lang, zorg er dus ook voor dat je een beetje ruimte hebt om je heen tijdens het opzetten en opstarten van de kite. En let goed op tijdens de lessen, dan leer je hoe je de lijnen op de juiste manier op kunt rollen zodat je de volgende keer kitesurfen niet 2 uur aan het knopen bent voor je het water op kunt.

De beste instructeurs

Ronald en Sander zijn beide net als al onze kitesurf instructeurs IKO gecertificeerd en hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring in het geven van kitesurfles.

Veilige kitesurflessen

Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone en ION. Dit in combinatie met onze goed opgeleide kitesurfinstructeurs zorgt voor de veiligste lessen

Eerlijk kitesurf advies

Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal. Na de les nog vragen? We nemen ze samen door!

Wil je ook leren kitesurfen?

DE 3 GROOTSTE MISVATTINGEN VAN MENSEN DIE WILLEN LEREN KITESURFEN!

Hieronder nog een aantal misvattingen over het kitesurfen. Veel mensen zetten de stap naar het kitesurfen niet omdat ze een verkeerd beeld hebben van het kitesurfen.

Volgens ons is leren kitesurfen iets wat iedereen zou moeten doen! Genieten van de zee, het strand en de vrijheid. Nu is dit geen lap tekst om jou over te halen, maar om wat misvattingen uit de wereld te helpen.

"IK BEN TE LICHT OM TE LEREN KITESURFEN"

Tegenwoordig kan (bijna) iedereen leren kitesurfen, doordat de veiligheidssystemen en kites zo ver doorontwikkeld zijn is het heel goed mogelijk om op een veilige en rustige manier te leren kitesurfen. Zo hebben we bij 4Wind bijvoorbeeld hele kleine kites, maar ook hele grote kites. Hierdoor is het voor zowel een meisje van 12 en 35 kilo als voor haar vader van 100 kilo mogelijk om te leren kitesurfen. Wel zorgen we er dan natuurlijk voor dat papa een grote kite krijgt wanneer hij op het board weg moet varen, en zal iemand van 35 kilo een stuk kleinere kite kunnen gebruiken.

Leren kitesurfen is voor iedereen

"IK HEB TE WEINIG KRACHT OM TE LEREN KITESURFEN"

Onzin! Tijdens het kitesurfen (en vooral het leren kitesurfen) kost het bijna geen kracht om de vlieger te besturen. Zoals eerder uitgelegt; de kite zit vast aan de trapeze waardoor alle kracht van de vlieger op je middel wordt overgebracht. Hierdoor kost het weinig kracht voor je armen en kun je makkelijk uren achter elkaar kitesurfen. De kracht die je gebruikt is puur om de vlieger bij te sturen of in te sturen. Wat we steeds vaker zien is dat mensen twijfelen om te leren kitesurfen en toch de stap zetten, ze beginnen dan met 1 les en zien al snel dat het weinig kracht kost en eigenlijk voor iederen is weggelegd (en onwijs leuk is om te doen). Zo kun je met het hele gezin leren kitesurfen, wel zo leuk!

"KITESURFEN IS GEVAARLIJK"

Dit willen we graag voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Kitesurfen is niet gevaarlijk, zolang je het op de juiste wijze leert. Leren kitesurfen doe je bij een erkende kitesurfschool, met gecertificeerde instructeurs die weten waar ze het over hebben. Zo is het belangrijk dat de opbouw van de les rustig gebeurd. We gaan niet meteen het water in met een board onder de voeten, want je hebt de kite nog niet eens onder controle! Hier beginnen we mee, en zodra jij er aan toe bent om door te gaan zetten we de volgende stap. Leren kitesurfen kan gevaarlijk zijn wanneer je op marktplaats gaat zoeken voor een zo goedkoop mogelijke kiteset, naar het strand rijdt en gaat kijken of je de kite kunt starten! Niet doen. Je zult dan ook tijdens je eerste kitesurfles merken dat er aardig wat dingen zijn die je moet leren, en niet zelf kunt uitproberen.

Leren kitesurfen bij 4Wind

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen of zijn er dingen onduidelijk, laat het ons weten en wij leggen het je graag uit! Hopelijk zien we je snel op het strand en kunnen we ook jou leren kitesurfen.

Klaar om te leren kitesurfen?