Weersvoorspelling kitesurfen

Te gek, je hebt je kitesurflessen afgerond, en bent klaar om zelfstandig te gaan oefenen. Maar dan: Wanneer kun je eigenlijk kitesurfen, tijdens de lessen werd dit mooi in de gaten gehouden door ons als kitesurfschool. De weersvoorspelling kitesurfen is erg belangrijk. Nu moet je dit allemaal zelf gaan checken, natuurlijk zijn hier handige websites en apps voor. En waarschijnlijk ben je na je kitesurflessen zo enthousiast dat je de windvoorspelling al dagelijks in de gaten houdt. Er zijn een aantal dingen die je jezelf af zult moeten vragen wat betreft de wind wanneer je wilt gaan kitesurfen, onder andere: Welke spot (locatie) wil je gaan kitesurfen? Welke windrichting heb je nodig om te kitesurfen? Hoe hard moet de wind zijnom te kunnen kitesurfen?

Welke windrichting heb je nodig om te kitesurfen?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de locatie waar je wilt gaan kitesurfen. Denk er aan dat je ongeveer met Zuid, West en Noord langs de Noordzeekust kunt kitesurfen, zo ook bij ons in Castricum. Heb je Oost in de windvoorspelling staan, dan zul je op zoek moeten naar een locatie aan bijvoorbeeld het Ijselmeer. Zodat de wind altijd aanlandig is als je gaat kitesurfen. Je zult dan zien dat we in Nederland meestal wind vanaf de Noordzee hebben, dus met West in de voorspelling. Maar het kan zomaar voorkomen dat je een tijdje Oosten wind hebt, en dan kun je er voor kiezen om naar een andere locatie te rijden en daar te gaan kitesurfen.

Hoe hard moet de wind zijn om te kunnen kitesurfen?

Net zo belangrijk als de windrichting is ook de windsnelheid (windkracht). Bij het kitesurfen wordt er meestal gepraat over “knopen” dit is een uitdrukking voor de windsnelheid en zo is de wind net iets preciezer af te meten als in “Beaufort” (of windkracht). Zie de tabel hieronder om een overzicht te zien tussen windkracht (beaufort) en knopen. Het wil nog wel eens gebeuren dat mensen het over Meters per Seconde hebben, dit is weer een andere eenheid die we hier even buiten beschouwing laten. 

Als beginnende kitesurfer kun je ongeveer kitesurfen vanaf 14 of 15 knopen (een klein beetje afhankelijk van je maat kite en je gewicht) tot ongeveer 25 of 26 knopen (ook weer afhankelijk van je maat kite en je gewicht). Nu kun je natuurlijk elke dag naar het strand toe om te meten of het al hard genoeg waait (op zich niet verkeerd om elke dag even een kijkje te gaan nemen, maar dat geheel ter zijde), maar je kunt ook de windvoorspelling in de gaten houden. Je kunt bij het ontbijtnieuws elke morgen goed opletten tijdens het weer, maar er zijn ook speciale websites die het iets uitgebreider aan kunnen geven en wat meer gericht zijn op de specifieke windvoorspelling per locatie. Zo kun je voor de weersvoorspelling kitesurfen bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op de volgende websites (of Apps): 

 • www.windguru.com
 • www.windfinder.com
 • www.wisuki.com
 • www.windy.com

Deze websites hebben ook allemaal een app welke je gemakkelijk op je telefoon af kunt lezen (en zo ook tijdens het werk makkelijk kunt zien of je eerder weg moet). We nemen voor nu even Windfinder als voorbeeld, maar eigenlijk werken al deze websites op dezelfde manier (alleen de een laat iets meer over de golfvoorspelling zien of bijvoorbeeld de buitentemperatuur enz enz).

"Our Kite Life" legt je heel duidelijk uit hoe je voorspellingen kunt lezen en waar je op moet letten in de volgende video: 


WINDFINDER

Als je op de homepage van windfinder terecht bent gekomen zie je een soort landkaart, hier kun je op inzoomen om het gebied te zien waar je graag de windvoorspelling voor wilt zien. Of je kunt boven aan de pagina de gewenste locatie intypen. Wij kiezen voor Castricum. Je klikt op “verwachtingen” en zo kom je op de pagina die je alles verteld over de kitesurfspot Castricum. Op deze detailpagina heb je een aantal opties: Zo kun je op “Verwachtingen” klikken voor de voorspelling van de komende week. Je kunt op “Superforecast” klikken voor de uitgebreidere voorspelling van de komende drie dagen. Maar ook bijvoorbeeld op “Waarnemingen”, “Statistieken” of “Webcams” van deze locatie. Wij gebruiken meestal alleen de verwachtingen en superforecast voor de weersvoorspelling kitesurfen. We beginnen bij de tab verwachtingen. Er zijn een aantal kleuren die we uit moeten leggen en die ook zeer belangrijk zijn:

 • Paars —> 0 tot 5 knopen
 • Donker blauw —> 5 tot 7 knopen
 • Blauw —> 8 tot 10 knopen
 • Licht blauw —> 11 tot 15 knopen
 • Groen —> 16 tot 22 knopen
 • Geel —> 23 tot 27 knopen
 • Oranje, rood, paars en zwart zijn de kleuren die boven de 30 knopen in beeld komen. Dan kun je gewoon lekker thuis bij de kachel blijven of gaan kijken naar het NK Big Air kitesurfen bijvoorbeeld.

Boven aan de pagina zie je een balk met de dagen van de week, hier kun je goed zien (door middel van de bovengenoemde kleuren) of er wind aan komt in de komende week of dat het afwachten is.

Het tabblad “Verwachtingen”

Wanneer je naar beneden scrolled zie je per dag een uitgebreidere beschrijving van de weersverwachting. Deze wordt bij de “verwachting” per 3 uur aangegeven. Je ziet hier de windrichting, windsnelheid, windvlagen en nog veel meer informatie over de wolken, neerslag, temperatuur golven en het getij. Voor nu gaan we in op de windvoorspelling. Bij de windrichting zie je een pijl, deze pijl geeft aan in welke richting de wind waait. Wijst de pijl naar het Noorden (naar boven) dan wordt er een Zuiden wind verwacht. Het kan zomaar zijn dat de wind gedurende de dag ronddraait, houdt dit altijd goed in de gaten wanneer je wilt gaan kitesurfen. Dan komen we bij de windsnelheid en de windvlagen, deze worden aangegeven in de kleuren die we hierboven hebben genoemd. En ook wordt hier nog met cijfers aangegeven hoeveel (knopen) wind er komt.

En dan nu het Super forecast tabblad. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als de verwachtingen, alleen wordt de voorspelling hier aangegeven per uur. Op deze manier kun je nog preciezer zien wanneer je het beste kunt gaan kitesurfen. De pijlen voor de windrichting, de kleuren voor de windsnelheid en de overige informatie is op dezelfde manier opgebouwd als bij de verwachtingen.

Let op: Doordat de verwachtingen voor de komende week worden voorspelt zijn deze iets minder precies als de super forecast. Dus hier kan iets verschil in zitten. Kijk daarom altijd voor de komende 3 dagen bij de super forecast en alleen op de verwachtingen wanneer je gehele week wilt zien. Je zult vast een aantal keren voor niets naar het strand rijden omdat je de voorspelling iets te mooi hebt gemaakt voor jezelf. Maar hier leer je alleen maar weer van.

arrow_drop_up arrow_drop_down