Welke wind heb je nodig om te kitesurfen
23 augustus 2019 

Welke wind heb je nodig om te kitesurfen

Welke wind heb je nodig om te kitesurfen

Welke wind heb je nodig om fijn te kitesurfen, hoe bekijk je de voorspellingen en hoe zorg je dat jij het optimale uit je kitesurfsessie haalt? We helpen je op weg en zorgen voor een goede voorkennis over de wind en windvoorspellingen bij het kitesurfen. Ook hebben we een duidelijke kitesurf tabel gemaakt!

Als beginnende kitesurfer kun je van ongeveer 10 tot 27 knopen kitesurfen, naarmate je techniek verbeterd zal de wind range vergroot worden en zul je boven de 27 knopen ook nog kunnen kitesurfen. De fijnste wind voor een beginner is ongeveer tussen de 15 tot 23 knopen.

Bij ons gaat het eigenlijk vanzelf en wij weten precies waar we op moeten letten qua wind, windsnelheid, windkracht omrekenen en waar we moeten kijken voor goede windvoorspellingen om de kitesurflessen door te laten gaan!

Als beginner is dit vaak lastig om te weten welke wind je nodig hebt om te kitesurfen. Toen ik begon met kitesurfen snapte ik er helemaal niets van, als ik anderen zag kitesurfen, dan kon ik ook!

Nu weet ik wel beter en leg ik het ook dagelijks uit aan mijn cursisten over de diverse maten kites en wanneer je welke maat moet pakken om lekker te kunnen varen.

De windsnelheid in een kitesurf tabel

Hieronder hebben we een tabel gemaakt waarbij je goed kunt zien wat we nu eigenlijk bedoelen met knopen, windsnelheden en hoe we Knopen naar Beaufort om kunnen rekenen om te bepalen welke windkracht dit nu eigenlijk is.
De laatste kop van de tabel heb ik vanuit mijn eigen ervaring neergezet of je wel of niet kunt kitesurfen, zie hieronder:

 Knopen
Beaufort
M/S
Km/H
Benaming
Hoe Ziet De Zee Eruit?
Kunnen We Kitesurfen?
1 00-0,2 1Stil, windstilSpiegelgladNiet mogelijk
1-3 10,3-1,51-5Zwak, flauw en stilKleine golfjes, geschubd oppervlakNiet mogelijk
4-6 21,6-3,36-11Zwak, flauwe koelteKleine, korte golvenNiet mogelijk
7-10 33,4-5,412-19Matig, lichte koelteKleine golven, breken, hier en daar wat schuimkoppenKitelessen beginnen
11-15 45,5-7,920-28Matig, matige koelteGolven iets langer, veel schuimkoppenBeginnersweer met grotere kites
16-21 58,0-10,729-38Vrij krachtig, frisse briesMatige golven, aanschietende zee; overal schuimkoppenPerfecte dag om te kitesurfen!
22-27 610,8-13,839-49Krachtig, stijve briesGrotere golven, schuimplekken, hier en daar opwaaiend schuimHet kan dus nog beter! Super dag
28-33 713,9-17,1 50-61Hard, harde windGolven worden hoger, beginnende schuimstrepenGeen kitesurfles meer, wind voor gevorderden
34-40 817,2-20,762-74StormachtigMatig hoge golven, schuimstrepenGevorderden met kleinste kites
41-47 920,8-24,475-88StormHoge golven, rollersZelfs pro’s vallen af, erg onstuimig!
48-55 1024,5-28,489-102Zware stormHoge golven, rollers, zicht wordt slechter door schuimvlagenBlijven nadenken, soms is het te veel 😉
56-63 1128,5-32,6103-117Zeer zware stormExtreem hoge golven, zee geheel bedekt met schuimIedereen blijft lekker bij de kachel
64-71 12 32,7 +118+OrkaanLucht is vol verwaaid water en schuim, zee volkomen witDoor het zand in je ogen zie je al niets meer.

Windvoorspelling kitesurfen

We moeten natuurlijk wel ergens kunnen kijken wat de windvoorspelling voor komende dagen is.

Op verschillende sites zoals Windguru en Windfinder kun je de locatie intypen waar je wilt gaan kitesurfen, dan krijg je een overzicht te zien van de windvoorspelling van komende dagen, waar ik altijd op druk is super forecast dan zie je per uur hoe hard het waait en uiterlijk drie dagen, deze is het meest correct.

Lees hier verder als je uitgebreidere informatie over de windvoorspelling kitesurfen wilt!

Waar moet ik dan op letten bij de windvoorspelling

DE WINDRICHTING bij kitesurfen

De windrichting bekijk ik als eerste, staat deze wel gunstig voor mijn kitesurfspot zodat ik veilig kan kitesurfen zonder dat ik naar Engeland vaar. De windrichting moet altijd uit zee of van de zijkant komen! Is deze aflandig ga dan niet kitesurfen, zelfs experts kunnen foutjes maken! Aflandig betekent dat de wind van land afkomt en de zee inblaast.

Hieronder de tabel met de windrichtingen en de afkortingen:
De richting van de wind is waar de wind vandaan komt, dus Noorden wind komt uit het noorden. Zuiden wind waait dus vanuit het zuiden naar het noorden toe.

 NNoord
 NNENoord-noord-oost
 NENoord-oost
 ENEOost-noord-oost
 EOost
 ESEOost-zuid-oost
 SEZuid-oost
 SSEZuid-zuid-oost
 SZuid
 SSWZuid-zuid-west
 SWZuid-west
 WSWWest-zuid-west
 WWest
 WNWWest-noord-west
 NWNoord-west
 NNWNoord-noord-west

WINDKRACHT

Op Windguru en Windfinder staat de windkracht in knopen (zie de tabel hierboven). Is de windrichting en de windkracht gunstig ben je bijna klaar om te gaan kitesurfen. Buienradar neem ik altijd als laatste controle om te kijken of er geen hevige buien of onweer aankomen.

Actuele wind kitesurfen

Kun je ook ergens actuele wind op de dag zelf bekijken?
Wij hebben als kitesurfschool een windmeter, deze geeft om de paar seconden een update van de actuele wind en kun je dus goed bepalen welke maat kite je moet gebruiken en of het veilig is om te gaan kitesurfen.

Zie de links hieronder om direct op de pagina te komen voor de actuele wind:
www.actuelewind.nl
of
www.sportsatsea.nl/weer-wind

Ik hoop dat jullie wijzer zijn geworden met dit stukje informatie!
Tot snel op het water! Misschien wel tijdens jouw kitesurfles.

Ronald