Sander 3e plaats op NK Wave Kitesurfen
22 september 2022 

Sander 3e plaats op NK Wave Kitesurfen

Afgelopen weekend werd na lange tijd eindelijk weer een competitie gehouden in Nederland! Het NK Wave kitesurfen stond op de planning.
Het strand van Zandvoort maakte zich op voor een dag vol actie van de Nederlandse kite top. 

De voorspellingen waren veelbelovend, harde wind en hoge golven van 3+ meter. De Wave kiters van Nederland stonden te trappelen om aan de slag te gaan. 

Op donderdag werd door de organisatie besloten om het NK definitief door te laten gaan op zaterdag 17 september. Deelnemers maakten zich klaar en boards werden gewaxt!

Ik besloot om ook deel te nemen aan het NK, dit seizoen hebben we weinig dagen met wind én golven gehad, dus hebben wavekiters weinig in de golven gespeeld. We gaan er open in en zien wel hoe lekker we in de competitie komen.
Wel merk ik dat ik na zo lang geen competitie weer lekker fanatiek wordt van het idee een wedstrijd te gaan kitesurfen. 

nk_Kitesurfen_bij_de_spotFoto's gemaakt door Karin Engels

Het kitesurfmateriaal

Tijd om al het materiaal klaar te maken en te zorgen voor de juiste gear! Dit weekend gaat het om wie de mooiste golven pakt en hierbij zijn de Duotone Neo's die we met de kitesurflessen ook gebruiken ideaal. We pakken een 5, 7 en 9 meter in omdat de windvoorspelling hard is, sowieso boven de 25 knopen wat betekend dat we makkelijk met de 9 en misschien zelfs met de 7 of 5 aan de slag kunnen. 

Omdat het er bij deze competitie om gaat hoe je de golven "surft" en zo veel mogelijk flow in je run houdt wanneer je de golf afrijd, kies ik er voor om de Duotone Wam 5'9" mee te nemen als board. Dit board werkt heerlijk in de Noordzee golven en hiermee maak je scherpe turns. 

kitesurfmateriaal_waveFoto's gemaakt door Karin Engels

De wedstrijd

Het gaat er bij deze competitie om dat je zo veel mogelijk "Style" over laat komen op de 5-koppige jury, maak je mooie bottom-turns en ga je daarna het meest stijle gedeelte van de golf in voor een top-turn, dan laat je zien dat je de golf goed kunt lezen en controle houdt ook in het heftigste gedeelte van de golf. 

Je probeert zo veel mogelijk draaien te maken op één golf, daardoor rijd je echt de golf af. Dit is soms best een opgave in de Nederlanse klotsbak van golven, maar er liepen soms mooie golven binnen!

De jury telt de mooiste 4 golven die je pakt in een heat van 12 minuten. Na deze 12 minuten is er 3 minuten overgang naar de volgende heat en zo wordt een afval schema afgewerkt tot er 4 riders overblijven in de finale. 

Er werd een Dingle eliminatie gevaren, hierbij heeft iedereen sowieso nog een tweede kans als het in de eerste ronde niet zo goed gaat. Maar wanneer je het in de eerste ronde goed doet ga je direct door naar ronde 3. 

competitie_kitesurfenFoto's gemaakt door Karin Engels

Start van mijn competitie

Ik had een fijne eerste heat en werd eerste van de heat, dit betekende dat ik direct door mocht naar ronde 3, maar ook dat ik heel lang pauze had voor ik weer aan de beurt was. De kop was er af en nu rustig doorpakken naar de volgende heat. 

Het lastige van de heats in de ochtend was de wind, deze veranderde erg veel door de buien die nog in de lucht hingen. Het was dus een 9 of 7 meter, ik vind het fijn om iets meer druk in de kite te hebben dus vaar normaal ook een maatje groter dan de tegenstander. Hierbij was het dus erg belangrijk dat ik deed wat ik zelf dacht te moeten doen zonder naar anderen te kijken.

De eerste heat nam ik de 9 meter, wat erg goed uitpakte. Ik had veel druk in de kite en kon mooi de golven uitkiezen, terwijl sommigen een te kleine kite hadden gepakt en hierdoor moeite hadden om tegen de stroming in te komen. 

De stroming was een flinke uitdaging, deze stroomde de gehele dag volle kracht met de wind mee, dus het was lastig terug up-wind te komen om de volgende golf te pakken. Een maat groter varen qua kite was dus ook zeker nodig. 

Doordat ik mij had geplaatst voor de derde ronde had ik een flinke pauze, ik kon mij even terug trekken en rustig wat eten. 

nederlands_kampioenschap_kitesurfenFoto's gemaakt door Karin Engels

De derde ronde

Na de middag ging de derde ronde van start en iedereen maakte zich klaar voor een paar flinke heats! De buien waren ondertussen overgetrokken en met blauwe lucht ging de wind goed aan. De 9 meter kan aan de kant en het was vanaf nu prima met de 7 meter. Het fijne aan een kleine kite is dat deze erg snel is waardoor je deze perfect rond kunt sturen om naar de volgende bocht in de golf te sturen. 

Het deelnemersveld was ondertussen al aardig uitgedund en er stonden een paar flinke namen in de 3e ronde. Vooral lekker op jezelf letten en mooie golven zoeken was het plan. De 3e ronde verliep de heat niet super soepel, maar wist ik uiteindelijk toch nog een paar mooie golven te pakken en de eerste plaats te pakken. Maar ik had moeite met de omstandigheden, iets waar ik snel iets mee moest want binnen no-time stond de volgende heat op het programma. 

NK_KitesurfenFoto's gemaakt door Karin Engels

Halve finale

We waren uitgekomen bij de top 8 van Nederland en gingen in deze heat bepalen wie er naar de finale mocht om het podium te bestormen. 

Het was een waar feest om weer competitie te varen met andere riders, maar het moet gezegd worden: de condities en strakke organisatie hielpen zeker bij een prachtige dag. 

Er waren veel blije gezichten en iedereen genoot van een dikke wedstrijd. Misschien iets te veel genoten? Ik werd tweede in deze heat, maar gelukkig ging de top 2 door naar de finale! Focus en knallen in de finale. 

Er zat slechts 1 heat voor de finale dus ik moest snel de juiste kleur lycra pakken en een keuze maken welke kite er mee het water op ging! Weinig tijd om de heat te analyseren en hop weer de golven in!

Kitesurf_nkFoto's gemaakt door Karin Engels

De finale! Wat lekker, nu vol gas op naar het podium. Maar zo makkelijk is dat nog niet want wat een niveau, links en rechts zie ik dikke turns en mega spray boven de golven uit komen. Iedereen gaat echt los in deze finale heat. 

Rustig blijven, tijd genoeg, op zoek naar mooie golven! Het is vandaag een lastige keuze: Of je gaat achterin bij de tweede zandbank hoge cleane golven pakken, maar de kans dat de jury dit niet goed kan zien. Of meer voorin bij het strand blijven maar meer zoeken naar mooie golven... 

Uiteindelijk behaalde ik zeer tevreden de derde plaats op dit NK, we weten waar we voor moeten trainen en ik heb zin in de volgende editie! 

podium_nk_kitesurfenFoto's gemaakt door Karin Engels

Het was een mooie finale met flinke tegenstanders die er een spektakel voor het publiek van hebben gemaakt. We hebben het leuk gehad en ik sta te trappelen voor de volgende competitie, wanneer mogen we weer?! 

Deze dag was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder een strakke organisatie door de Spot in Zandvoort samen met de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV), Duotone en ION. 

De jury van het NKV zat toch maar weer 7 uur achtereen in de jurytoren heats te jureren, zonder pauze! 

De mooie foto's zijn gemaakt door Karin Engels uit Zandvoort.
Instagram: @karin_engelsfotografie

En zonder het beste materiaal op de markt (Psst AWSI Brand of the year 2022) van Duotone kiteboarding en ION was het natuurlijk niet mogelijk zo lekker te knallen in de golven! 

Tot op het water, 

Sander 

Hoge_golven_NK_kiteurfenFoto's gemaakt door Karin Engels

3e_plaats_nkFoto's gemaakt door Karin Engels