Kite afstellen bij Backstall kite
01 november 2019 

Kite afstellen bij Backstall kite

In het begin een moeilijk begrip, hoe werkt het? Hoe voorkom je het?
In je kitesurfles heb je geleerd dat wanneer je de bar aantrekt, er meer power in de kite komt. Het kan zo zijn dat de kite achteruit wil gaan zakken wanneer je de bar aantrekt.


Door de bar aan te trekken maak je de stuurlijnen korter ten opzichte van de powerlijnen.
Dat achteruit zakken van de kite noemen we ”Backstallen” van de kite, en wij leggen je uit hoe je de kite zo kunt afstellen dat dit niet meer zal gebeuren.


Geen zin om te lezen? "Kitesurf college" maakte een duidelijke video over het backstallen van een kite en hoe je het op kunt lossen, maar ook een uitleg over het afstellen van de kite, check deze in dit artikel.

kite backstall kite backstallen

Je hebt vast al eens gemerkt dat de kite niet lekker reageert en niet goed stuurt wanneer je de bar helemaal bij je vandaan houdt (en de kite dus depowerd). Dit komt doordat de stuurlijnen te lang zijn ten opzichte van de powerlijnen. 

Trek je de bar iets verder naar je toe kun je weer goed sturen.
Hetzelfde geldt voor een kite die in een backstall wil gaan. Je denkt veel gevoel te hebben in de kite, en goede controle te hebben. Tot de kite gaat backstallen, dan is de kite ineens niet meer te besturen. Laat je de bar een klein stukje verder bij je vandaan gaan, zal de kite weer bestuurbaar zijn.

kite power depower kite depower power
Vaak krijg je een backstall van de kite bij minder wind of te weinig wind. Soms heb je als kitesurfer gewoon net wat meer wind nodig, of de kite staat niet optimaal afgesteld.
Bij sommige kites kun je de stuurlijnen of powerlijnen nog afstellen door middel van knoopjes aan de kite.
kite afstellen knoopjes kite afstellen met knoopjes

Wanneer je de lijnen op een ander knoopje zet stel je de vlieger af. Zet je de stuurlijnen op het knoopje dicht bij kite, en de powerlijnen op het knoopje ver van de kite heb je in theorie de meeste kracht in de kite. Nu is het probleem dat je dan waarschijnlijk ‘te veel’ kracht in de vlieger hebt, en de kite hierdoor niet meer lekker bestuurbaar is en wil gaan backstallen.
Zet de lijnen vast op een meer gemiddeld knoopje en de vlieger zal een stuk beter vliegen.

DEPOWER KOORT VAN JE KITE

Je kunt de kite ook trimmen (afstellen) door het depowerkoort aan te passen. Het depowerkoort zit aan de powerlijnen, en door deze helemaal aan te trekken verkort je de powerlijnen. En dus ‘De-power’ je de kite.
Zet je het depower koort helemaal los, dan heb je de volledige power in de kite en heeft hij de meeste kans op backstallen.
Trek je het depower koort 1 cm in, zal de kite al veel beter in de lucht staan.
Uiteraard zijn deze voorbeelden allemaal van toepassing als je de bar helemaal aangetrokken hebt. Wanneer je de bar een paar centimeter verder bij je vandaan houdt tijdens het kitesurfen zul je hier al een stuk minder last van hebben.
Alle aanpassingen die je doet aan de kite zoals de eerdergenoemde knoopjes of het depower koort zijn ”vaste aanpassingen” en door middel van de bar kun je de kite heel gericht afstellen tijdens het kitesurfen.


Dus kortom: Rustig aan met de afstellingen, de gulden middenweg is vaak de betere optie. En wat betreft het depower koort, niet 100% poweren maar een centimeter aantrekken (depoweren) helpt vaak super. Natuurlijk leren we je dit graag tijdens een kitesurfles.

kite volledige power backstall bar power power backstall bar depower power backstall

*Al deze voorbeelden en instellingen kunnen per kitemerk verschillen.

"Kitesurf college" maakte een duidelijke video over het backstallen van een kite en hoe je het op kunt lossen: