Windrichting bij kitesurfen

Bij het kitesurfen heb je altijd te maken met de wind en dan ook zeker de windrichting! Er zijn verschillende benamingen die we gebruiken voor de windrichting bij kitesurfen, en bedenk hierbij altijd goed met welke windrichting je wel en bij welke windrichtingen je niet kunt gaan kitesurfen.

Verschillende windrichtingen bij kitesurfen:

  • Onshore (Aanlandige wind)
  • Side-Onshore (Schuin aanlandige wind)
  • Side-shore (Wind langs de kustlijn)
  • Side-Offshore (Schuin aflandige wind)
  • Offshore (Aflandige wind).

Onshore wind

Bij de onshore of aanlandige wind komt de wind recht vanuit zee richting het strand. Wanneer je als beginner lekker meters gaat maken zul je merken dat je wat meer last hebt van de golven. Als je een stukje gevaren hebt zul je over de golf heen moeten en dit gaat makkelijker bij een niet pal uit zee komende wind. Als je eenmaal lekker over de golven kunt komen is de Onshore wind een hele fijne wind omdat je dan heerlijk tussen de golven op de vlakke stukken kunt kitesurfen.

Side-onshore wind

Bij een Side-onshore of schuin aanlandige wind komt de wind schuin vanuit zee, dit kan zowel van links als van rechts (wanneer je naar zee kijkt). Dit is een fijne windrichting om mee te gaan oefenen. Je zult niet veel last hebben van de golven omdat je hier makkelijker overheen kunt komen. Daarnaast is het wel zo dat je, als er iets zou gebeuren, altijd terug bij het strand uitkomt.

Side-shore wind

Bij een Side-shore wind waait de wind langs de kustlijn/het strand. Dit is voor de meeste beginners samen met de Side-Onshore wind de fijnste wind om te gaan oefenen. Omdat je niet na een paar pogingen om te waterstartenweer bij het strand uit bent gekomen, maar terug kunt lopen over het strand wanneer jij dat wilt (of wanneer je uit het watersportgebied dreigt te kitesurfen).

Side-offshore en offshore wind

De Side-Offshore en Offshore wind zijn de windrichtingen die vanuit het land richting de zee waaien (schuif aflandig of pal aflandig). Er is een gouden regel wat betreft de windrichting; wanneer de wind aflandig is, en er is geen Rescue actief bij de desbetreffende watersportvereniging, ga je niet het water op. Als er iets gebeurd met jou of je materiaal kun je richting de zee drijven in plaats van dat je met aanlandige wind richting het strand komt. Dit is iets wat je ten allen tijden wilt voorkomen. Daarnaast zul je merken dat de wind, wanneer deze vanuit zee komt, veel constanter is dan wanneer deze over land komt, en dus over de duinen en bebouwing moet waaien. Bij aflandige wind is het op de meeste stranden al lastig om de kite überhaupt op te kunnen laten, omdat de wind zo vlagerig is. Er zijn bestemmingen in het buitenland waar er altijd aflandige wind waait, hier wordt dan ook met offshore wind gekitesurft. Er zal op deze locaties dan ook altijd een rescue aanwezig zijn die je op komt halen als er iets gebeurd, dit meestal tegen betaling. Informeer dan ook altijd voor je het water op gaat hoe het geregeld is met de redding, meestal kun je vooraf betalen voor een zekerheid.