Tweedehands kitesurfmateriaal kopen

Wanneer je tweedehands kitesurfmateriaal wilt kopen, merk je al snel dat het aanbod flink is. We zien dat het aanbod ook verandert en er zelfs erg verouderde kites worden aangeboden op verschillende sites zoals marktplaats.nl. Om onze klanten te behoeden voor een miskoop hebben we hieronder een aantal tips op een rij gezet die je kunt gebruiken bij het aanschaffen van een tweedehands kite!

Waar op te letten bij tweedehands kitesurfmateriaal kopen

Er zijn een aantal dingen die je gemakkelijk kunt checken als je kitesurfmateriaal wilt kopen. De prijzen van nieuw materiaal zijn flink, en voor veel mensen is de keuze voor tweedehands kitesurfmateriaal dan ook logisch. Geen probleem, er is veel te vinden op het net. Maar let goed op de onderstaande punten om er voor te zorgen dat je na het kopen van je eigen kitesurfset lekker aan de slag kunt.

Het doek van de kite

Let er op dat het doek een "knisperend geluid" maakt, dit is een teken dat het niet te intensief gebruikt is (of veel op het strand heeft liggen klapperen). Waar je verder op let is of het doek verkleurd is en/of slijtplekken heeft. Kijk je bijna door het doek heen, dat is een teken dat het doek flink versleten is. Kijk tijdens je kitesurfles even goed naar het doek van de kitesurfles kites, dan kun je zien hoe het er uit hoort te zien. Je kunt dit dan vergelijken met het materiaal wat je wilt gaan kopen.

Reparaties

Het kan voorkomen dat kites worden aangeboden waarbij het doek in het verleden is gerepareerd. Op zich hoeft dit geen showstopper te zijn mits het vakkundig en professioneel is gemaakt. De vliegeigenschappen zijn dan namelijk niet aangetast. Het doek ziet er netjes uit en de stiksels sluiten ook netjes aan. Last but not least vraag even bij welk bedrijf de reparatie is uitgevoerd. Wanneer de kite gerepareerd is bij een goede kite-repair, zul je een reparatie bijna niet zien. Ze zullen proberen om zoveel mogelijk stiksel naden te maken zoals het bij de fabriek is gebeurd. Ga je tweedehands kitesurfmateriaal kopen, dan zijn sommige reparaties slecht te zien. Het is belangrijk dat je de kite goed nakijkt, neem hier ook de tijd voor. Je geeft waarschijnlijk een flink bedrag uit, dus zorg dat je er ook van kan genieten!

Leading edge

De Leading Edge is tevens heel belangrijk om te controleren op slijtage plekken, dit kan betekenen dat de kite veel over strand is gegleden of veel en lang op strand heeft gelegen. Reparaties in de leading edge zijn prijzig en deze worden niet altijd even mooi uitgevoerd.

Bladders (tubes)

Als je een gebruikte kite wilt kopen, pomp deze dan altijd op! Na het oppompen van de kite, sluit je de struts (de kleine bladders welke met lucht gevuld zijn) af met de clips van het one-pump systeem, zodat je goed kunt zien wat (en of) er (een) lek is, de strut of de Leading Edge. Na het oppompen laat je hem even liggen en kun je de bar of board bekijken. Zorg dat je met de verkopende partij overlegd of er een pomp aanwezig is om de kite op te kunnen pompen. Anders neem je deze zelf even mee! Het kan namelijk een goede smoes zijn om een lekke kite te verkopen.

Kitesurf bar

De bar is ook belangrijk voor controle, check of de bar bij de kite hoort en niet van een ander merk is. Kijk daarnaast of het safety systeem naar behoren functioneert en hoe het depowerkoord eraan toe is. Let op of de grip van de bar niet versleten is of loslaat, dit i.v.m. blaren. Als laatste kijk je naar de maat van de bar. Een groter type kite heeft meestal een grotere bar als een kleinere kite (de juiste maat kun je vooraf even op de website van het betreffende kitesurfmerk opzoeken).

Kitesurflijnen

Loop de lijnen uit, tijdens het uitlopen voel je gelijk of er geen knoopjes of andere oneffenheden in de lijnen zitten. Als je de lijnen hebt uitgelopen is het belangrijk om te controleren of alle lijnen nog dezelfde lengte zijn en dus niet zijn opgerekt (of eigenlijk “gekrompen”). Vraag daarnaast altijd even naar de lengte van de lijnen, de normale standaard lijnlengtes liggen tussen 22 en 24 meter.

Jaartal waarop je moet letten bij tweedehands kitesurfmateriaal kopen

Wij zijn hierin heel stellig, koop nooit een kite ouder dan 4 jaar, de ontwikkelingen gaan erg hard. Oudere type kites herstarten vaak slecht en het depower en safety systeem werken niet meer als bij aanschaf. Daarnaast zijn deze meestal vaak gebruikt en is de kans dus groter dat de kite versleten is. Goedkoop is in dit geval helaas vaak duurkoop.

De laatste tips

Een aantal laatste tips bij tweedehands kitesurfmateriaal kopen: Heb je de mogelijkheid om af te spreken bij een kitesurfspot, direct doen! Sommige verkopers laten je de kite uitproberen en zo kom je er het snelst achter of er iets mis is. En denk er aan: Neem een pomp mee, voor het geval de verkoper zegt dat hij nu even geen pomp heeft! Het lijkt heel negatief als je dit zo leest, maar er is best wel prima tweedehands kitesurfmateriaal te vinden. Alleen willen we graag dat je oplet bij het kopen van je eerste kitesurfset, zodat je heel veel plezier kunt beleven van je eerste kitesurf meters. Voor tweedehands kites op internet kun je o.a. terecht bij onder andere de volgende websites: