Kitesurf uitrusting

Een opsomming van de kitesurf uitrusting die nodig is:

Een kite

Kies een maat die goed is voor jouw gewicht en de omstandigheden waarin jij wilt gaan kitesurfen. Naast veel verschillende maten zijn er bij de kite ook veel verschillende types, zo heeft elk merk zijn eigen idee en maakt dan ook allemaal een eigen type kite. Kijk voor meer informatie over de types kites bij “types Kites”.

Een bar

De bar hoort altijd bij de kite, koop dan ook een kite met een bar. Je hebt een bar nodig van hetzelfde merk als de kite om niet voor rare verassingen te komen te staan. De lijnlengte en de lengte van de bar zijn van belang. Lijnlengtes zitten tegenwoordig bij veel merken rond de 22 tot 24 meter. Een hele brede bar op een kleine kite zal niet fijn kitesurfen omdat de kite dan heel snel reageert, een smalle bar op een grote kite heeft het tegenovergestelde effect en zal er voor zorgen dat de kite langzaam reageert.

Een pomp

Om de kite op te kunnen pompen heb je ook een pomp nodig, hier worden door de kitemerken speciale pompen ontwikkeld.

Een board

Zonder board ben je nergens als je wilt gaan kitesurfen, laat je ook hierbij goed informeren door je kitesurfschool of instructeur. Afhankelijk van je lengte en gewicht kies je de maat van het kitesurf board. Meer informatie is te vinden op: verschillende kitesurfboards.

Een wetsuit

Wil je in Nederland gaan kitesurfen dan kan een wetsuit niet ontbreken in je kitesurf uitrusting (ja ook in de zomer wil je een wetsuit aan), het is simpelweg te koud om in alleen een zwembroek te gaan kitesurfen. Dan zul je echt met een van onze reizen naar warmere oorden mee moeten gaan! (LINK naar kitevakanties). Een “winterwetsuit” is ongeveer 5 à 6 mm dik, en heeft lange armen en benen. Een zomerwetsuit is ongeveer 3 mm dik (met korte armen en/of benen) en deze wordt vaak gebruikt in Spanje of bijvoorbeeld Kaapverdië.

Een trapeze of "harnas"

Als je de gehele kracht van de kite alleen op je armen moet houden, zul je na 10 minuten flink verzuurde armen hebben. Dankzij de trapeze wordt alle kracht van de kite overgegeven op je lichaam en kun je de kite eigenlijk met 2 vingers besturen. Door in je trapeze te gaan hangen kun je de kracht van de kite goed controleren. Met bovenstaande uitrusting kun je in Nederland (in de zomer) heerlijk aan de slag, wil je dan de winter door blijven kitesurfen? Dan heb je nog wat extra neopreen nodig, hier leer je meer over bij "Winteruitrusting tijdens het kitesurfen”.