welk type kite past bij jou

Types kitesurf kites

Er hebben binnen het kitesurfen de afgelopen jaren flinke veranderingen plaats gevonden, zo begon het 20 jaar geleden allemaal met een 2-lijns kite zonder "de-power". Nu gebruiken we vliegers met 4 of 5 lijnen. Vroeger moest je achter de kite aanzwemmen om hem te kunnen herstarten uit het water, bij de kites van tegenwoordig trek je 1 lijn aan en zal hij vanzelf omdraaien en herstarten uit het water. Al deze verschillende types kitesurf kites kunnen ook voor veel verwarring zorgen, wij leggen ze graag stap voor stap aan je uit.

De verschillende types kitesurf kites

We hebben tegenwoordig zogeheten "inflatable kites" en "foil kites". Inflatable kites zegt het eigenlijk al: deze pompen we op zodat ze blijven drijven en de vorm blijven behouden (dus wind kunnen vangen). De foil kites zijn eigenlijk de matrasvliegers die iedereen wel kent van vroeger tijdens het vliegeren, alleen dan een paar meter groter. Deze foil kites hoeven ook niet te worden opgepompt, en houden hun vorm doordat ze zich vullen met de wind. Binnen de inflatable kites hebben we nog een aantal types (vormen), namelijk de "C-kite", "Bow kite", "Delta kite" en de "Hybrid kite".

C-kite

De C-kite is een echte "ouderwetse" freestyle kite, perfect voor uitgehaakte handle passes. Sander vaart dan ook met een C-kite wanneer hij meedoet aan de freestyle wedstrijden. Over het algemeen herstart een c-kite wat lastiger uit het water, kun je hem minder "de-poweren" en genereert hij veel kracht op een bepaald moment. Wanneer je net begint met kitesurfen is dit lastig in te schatten en ook niet fijn om op te moeten letten.

Vorm: C-shape, lange "wing tips"

Voordelen van deze types kitesurf kites: Een direct gevoel aan de bar, een goede "pop", goed voor "unhooked" tricks en presteert goed in een klein wind bereik (minder windbereik als bijvoorbeeld een bow-kite).

Nadelen: Klein windbereik, lastig herstarten uit het water, weinig te depoweren, geen goede keus voor beginners.

de c-kite, een echte freestyle kite

Bow kite

De bow kite is binnen de types kitesurf kites een van de meest populaire kites van het moment, rond 2005 ontstond deze versie van de kite en sindsdien is deze kite immens populair geworden! Dankzij het "bridle-systeem" (de lijnen die vastzitten aan de voorkant van de vlieger) ofwel "Supported Leading Edge". Vandaar ook de naam SLE kite. Met bow kites kun je heel goed upwind kitesurfen en dit type kite is makkelijk te herstarten uit het water. Zowel met weinig als met veel wind voelt de bow kite zich op zijn gemak.

Vorm: Een vlak profiel, "bridles" ondersteunen de leading edge van de kite.

Voordelen van deze types kitesurf kites: Veel de-power, veilig voor beginners, breed inzetbaar bij veel en weinig wind en makkelijk te herstarten uit het water.

Nadelen: Minder geschikt voor uitgehaakte tricks.

de beste beginners en wave kite is een bow kite

Delta kite

Een Delta kite combineert de eigenschappen van een bowkite en een C-kite. Met zijn korte profiel herstart de kite super gemakkelijk uit het water. Daarnaast heeft een Delta kite een groot windbereik en kun je in zowel weinig wind als met harde vlagen goed met deze kite kitesurfen. Deze kites zijn geschikt voor zeer veel verschillende "disciplines" zoals bijvoorbeeld: Beginners, Freeride, Big Air (hoge sprongen), race en wave kiters. De delta kites zijn redelijk vergevingsgezind wanneer je een foutje maakt wordt je niet meteen afgestraft en de kite heeft een goede depower.

Vorm: Een zogeheten D-vorm (wanneer hij leeg uitgerold wordt), korte tips en bridles langs de leading edge.

Voordelen van deze types kitesurf kites: Veel depower, groot windbereik, makkelijk te herstarten uit het water en veilig voor beginners.

Nadelen: Reageert (stuurt) wat traag.

de delta kite, een echte all-round kite