Kitesurf bar en lijnen

Om te kunnen kitesurfen heb je naast de kitesurf bar en lijnen nog een aantal dingen nodig, dit lees je natuurlijk op de pagina "materiaal". Hier gaan we het hebben over de kitesurf bar en lijnen, zo leggen we je precies uit hoe alles in elkaar steekt en hoe de bar werkt.

De kitesurf bar

Om de kite te besturen heb je een bar nodig, de bar is een stuurstok welke de lijnen met elkaar verbindt. Doordat we kitesurfen met een bar kunnen we de kite met 1 hand besturen (om bijvoorbeeld je board te dragen of aan te doen). Maar ook dankzij het geweldige systeem wat achter de bar schuil gaat kunnen we de kracht van de kite perfect verdelen en kunnen we langere tijd achter elkaar kitesurfen (veel langer en gecontroleerder als met de Powerkite). Aan de zijkant van de bar zitten 2 lijnen vast, stuurlijnen, 1 links en 1 rechts. Trek je de linker kant van de bar naar je toe, dan stuurt de kite naar links. Trek je de rechter kant naar je toe, stuur je naar rechts.

De kracht van de kitesurf bar en lijnen

In het midden van de bar zit een gat, hierdoor lopen nog 2 lijnen. Deze middelste lijnen zijn de zogeheten "powerlijnen". De naam zegt het eigenlijk al, op deze lijnen staat de kracht van de kite. Deze kracht wil je niet continu op je armen hebben staan, dus zit er aan het einde van deze lijnen een soort "oog". Dit oog noemen we de "chickenloop", op deze chickenloop zit de kracht van de vlieger. De chickenloop zit vast aan het harnas om je middel, op deze manier kun je de kracht van de kite gemakkelijk aan en zal deze overgebracht worden op je lichaam. Doordat de lijnen door de bar heen lopen kan de bar op en neer bewegen, waarmee je de stuurlijnen aan kunt trekken of losser kunt laten. Trek je de bar naar je toe dan trek je de stuurlijnen strakker en kiept de kite zodat hij meer wind zal vasthouden en zo meer kracht zal genereren. Duw je de bar wat verder bij je vandaan (of laat je de bar los) dan zal de kite wat meer "openen" en minder kracht genereren.