Waarom kiezen voor een IKO-gecertificeerde kitesurfschool
19 januari 2023 

Waarom kiezen voor een IKO-gecertificeerde kitesurfschool

Als het gaat om leren kitesurfen, is het kiezen van de juiste school cruciaal. Niet alle kitesurfscholen zijn gelijk en het kan moeilijk zijn om te weten welke de juiste voor jou is. Een belangrijke factor om te overwegen is of een school gecertificeerd is door de International Kiteboarding Organization (IKO). In deze blog gaan we in op wat de IKO is en waarom het belangrijk is om voor een IKO-gecertificeerde kitesurfschool te kiezen.

De International Kiteboarding Organization (IKO) is een organisatie die in 2000 is opgericht met als doel veiligheid, onderwijs en de ontwikkeling van de kiteboardsport te bevorderen. Het IKO stelt de norm voor kitesurfinstructie en verzorgt trainingen en certificeringen voor kitesurfinstructeurs wereldwijd.

Een van de belangrijkste voordelen van het kiezen van een IKO-gecertificeerde school is dat je er zeker van kunt zijn dat de instructeurs zijn opgeleid volgens de hoogste (IKO) normen. IKO-gecertificeerde instructeurs hebben een trainingsprogramma bij de IKO doorlopen en zijn beoordeeld op hun kennis, kitesurfvaardigheden en vaardigheden in het overbrengen van de kitesurfsport. Daarnaast moet een IKO Instructeur zijn licentie up-to-date houden om kitesurfles te mogen blijven geven. 

Een ander voordeel van het kiezen voor een IKO-gecertificeerde kitesurfschool is dat de instructie gestandaardiseerd en consistent is. IKO-gecertificeerde scholen gebruiken hetzelfde leerpad en dezelfde lesmethodes, dit betekent dat je overal ter wereld dezelfde vaardigheden en technieken leert. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent je kitesurfopleiding op verschillende locaties of met verschillende instructeurs voort te zetten.

Naast het verzorgen van trainingen en certificeringen voor instructeurs, stelt de IKO ook veiligheidsnormen voor de kitesurfsport. IKO-gecertificeerde scholen zijn verplicht om deze veiligheidsnormen te volgen en ervoor te zorgen dat hun leerlingen zich bewust zijn van de mogelijke gevaren tijdens het kitesurfen, en hoe je als kitesurfer veilig aan de slag kunt gaan. Dit houdt in dat je les krijgt met geschikt lesmateriaal, en leer je de regels voor voorrang en het begrijpen van noodprocedures (safetystystemen).

Tot slot laat de keuze voor een IKO-gecertificeerde kitesurfschool ook zien dat je inzet voor veiligheid en ontwikkeling van de sport. Het is een indicatie dat je geeft om je eigen veiligheid en de veiligheid van andere kitesurfers om je heen.

Tot slot, bij het zoeken naar een kitesurfschool is het belangrijk om te overwegen of de school gecertificeerd is door de International Kiteboarding Organization (IKO). IKO-gecertificeerde scholen hebben opgeleide en gecertificeerde instructeurs, gebruiken gestandaardiseerde lesmethoden en volgen veiligheidsnormen. Door te kiezen voor een IKO-gecertificeerde kiteschool, weet je zeker dat je de best mogelijke kitesurfcursus krijgt en dat je voorbereid bent om veilig en verantwoord van de sport te genieten.

Wil je meer weten over de IKO? Kijk dan eens op hun website, hier zijn ook veel tips op het gebied van veiligheid te vinden. 

Zien we je snel op het strand voor jouw kitesurfles?