Hoe maak je een bocht met kitesurfen?
09 augustus 2019 

Hoe maak je een bocht met kitesurfen?

Hoe maak je een bocht met kitesurfen? (Kitesurf transition)

Nadat je de cursus hebt volbracht kun je al een stukje op het board staan en voel je je helemaal in je element!
Maar je wilt verder, elke keer als je de andere kant op wilt moet je stoppen, laat je jezelf in het water zakken om daarna de andere kant op te starten.
Dit kan mooier!

Hoe maak je nu eigenlijk een goede bocht (oftewel: een Transition)

Judith laat op het volgende filmpje zien hoe je zo’n bocht maakt bij het kitesurfen.

Kom aanvaren zoals je altijd vaart, rem af door je achterste hiel wat meer in het water te duwen. Je merkt dan dat het board meer tegen de wind in draait waardoor je af zal remmen.

Tegelijkertijd stuur je de kite omhoog richting 12 uur. Als je merkt dat de snelheid aardig uit je board gaat moet je het gewicht gaan verplaatsen (Onthoudt goed! Altijd meer gewicht op je achterste been).

Terwijl je het nieuwe voorste been gaat strekken, en hierbij je gewicht verplaatst naar je ‘nieuwe’ achterste been, stuur je de kite vanaf 12 uur in naar beneden zodat je weg kunt varen de andere kant op!

Doordat je in het begin goed afgeremd hebt wijst je board aardig richting de wind en kun je na het keren goed de andere kant op wegvaren zonder stil te vallen.

Veel voorkomende fouten bij een transition

– Te snel de vlieger terugsturen terwijl er nog snelheid de andere kant op is! Hierdoor kun je niet genoeg (gecontroleerde) kracht uit de vlieger halen om terug weg te varen.
– Het gewicht niet ver genoeg verplaatsen naar het nieuwe achterste been, waardoor je als een duikboot de voorkant van het kiteboard onderwater duwt.

Hopelijk kom je met de tips goed rond en kun je snel op EN neer knallen!!

4Wind