Backroll bij kitesurfen

De backroll

Heb je de sprong goed onder controle, dan is bij het kitesurfen vaak de volgende stap een backroll maken. Vaak voelt een kant (linksaf of rechtsaf) fijner dan de andere kant. Kies voor de backroll dan ook je voorkeurskant omdat dit beter te controleren is en je hierdoor eerder de trick zult landen. Voor het voorbeeld gaan we er van uit dat je de backroll naar links doet.

De stappen voor een geslaagde backroll

STAP 1 Je komt met gemiddelde snelheid aanvaren, wanneer je te veel snelheid hebt zul je te hard afzetten en over-roteren. Ga je te langzaam bij de afzet dan zul je de draai niet af kunnen maken omdat je niet genoeg hoogte krijgt na de afzet.
STAP 2 Zet de kite ongeveer op 11 uur en zorg dat je je handen in het midden van de bar hebt. Vaak proberen mensen de rotatie af te maken door aan een kant van de bar te trekken, dan zul je de kite in een loop trekken. Om dit te voorkomen zet je de handen in het midden tegen je de-powerkoort aan.
STAP 3 Je gaat aankanten (op je achterste hiel duwen) zodat je board steeds meer tegen de wind in draait.
STAP 4 Zodra je met je board bijna tegen de wind in wijst ga je over je voorste schouder (linker schouder in dit geval) kijken en duw je jezelf omhoog door je af te zetten op het water (ook wel “poppen” genoemd).
STAP 5 Blijf over je voorste schouder kijken (doordat je het hoofd draait draait je lichaam mee en zul je roteren) tot je de plaats waar je wilt gaan landen kunt zien. Houdt deze plaats goed in de gaten, zo kun je je goed voorbereiden op de landing.
STAP 6 Strek je benen een beetje uit om de landing op te vangen en zodra je het water raakt buig je de benen een beetje om zacht te kunnen landen.
STAP 7 Ga je te hoog tijdens de backroll, dan laat je de bar een beetje los. Roteer je niet snel genoeg, maak je dan klein om sneller te draaien.
STAP 8 Stuur de kite na de landing weer richting 10 uur om snelheid op te gaan bouwen en door te kitesurfen.

Veel gemaakte fouten bij de backroll

- Niet hard genoeg afzetten waardoor er geen hoogte en geen rotatie komt. Je draait dan eigenlijk je rug tegen het water. Probeer goed af te zetten wanneer je begint met de rotatie, op deze manier krijg je wat extra hoogte en daarmee tijd voor de backroll.
-Niet goed over je schouder kijken, hierdoor kun je de landing niet spotten, en stopt je lichaam met roteren. Ook kun je niet zien waar je wilt gaan landen dus kun je de landing niet voorbereiden.
- De kite in een “loop” trekken, vaak trekken mensen aan hun achterste hand (in dit geval de rechter hand) omdat ze de rotatie af willen maken, zorg er dan ook altijd voor dat je de handen in het midden van de bar hebt en niet aan een kant van de bar gaat trekken.
- De kite te laag zetten bij de afzet (te veel op 10 uur in plaats van 11 uur, hierdoor krijg je geen hoogte en kun je de rotatie (zeker in het begin) lastig afmaken.
- De rotatie te geforceerd of voorzichtig inzetten, “Go With The Flow” is het motto hier. Zet hem enthousiast in, je zult zien dat je dan makkelijk rondkomt en er niks engs aan is.