Downwind kitesurfen

Downwind kitesurfen is iets minder belangrijk als upwind kitesurfen, maar zeker fijn om te weten hoe dit moet. 

Een downwinder bij het kitesurfen is wanneer je van strand A naar strand B kitesurft door met de wind mee te kitesurfen. Je hoeft niet upwind te varen om terug te komen op je start plek, maar laat je meer meevoeren door de wind (downwind).  

Zo worden er soms zogeheten “downwinders” georganiseerd, je gaat dan met een groepje kitesurfers met de auto naar een kitesurflocatie meer upwind gelegen. Met wind uit het zuiden zou dit voor Castricum, Wijk aan Zee kunnen zijn. En van daar ga je dan met z’n allen een “downwinder” maken, je hoeft dan geen moeite te doen om tegen de wind in te kitesurfen maar kan lekker je ding doen. Oefenen met transitions, sprongen oefenen zonder terug te moeten lopen? Enz enz.

Downwind kiten is lastig

Wanneer je erg aan het oefenen bent met upwind kitesurfen is het lastig om dan ineens te gaan omschakelen naar downwind kitesurfen. Bij downwind kitesurfen sta je meer rechtop op je kitesurfboard, en ga je meer met de wind mee.

Bij sommige types kites zul je merken dat je de kite een beetje gaat inhalen, dan zul je de kite wat op en neer moeten sturen (tussen bijvoorbeeld 10 en 12 uur) om kracht in de kite te houden en zo snelheid te behouden. Let bij het downwind kitesurfen goed op de positie van je benen en board. Je wilt over het water kitesurfen en niet door het water. Zorg er dus voor dat je wat meer gewicht op je achterste been zet (ongeveer 65% in plaats van de normale 60%). En zorg er voor dat je wat meer rechtop staat, dus niet op je hiel duwen maar op je gehele (platte) achterste voet. Bij het downwind kitesurfen ga je ook meer ‘met de wind mee’ kitesurfen, dus zul je meer achter de kite aan gaan.