kitesurfen op zee

kitesurfen op zee

Het is zo ver, je kunt stukken op je board staan. En begint het kitesurfen goed onder de knie te krijgen. De volgende stap is om door de golven te kitesurfen.

Kitesurfen op zee heeft vele voordelen, maar voor veel mensen blijven de golven een ontmoedigend iets. Terwijl dat zeker niet nodig is! We geven je wat tips om er voor te zorgen dat jij veel meer plezier uit je kitesurf sessies op zee gaat halen. En binnen no-time kunt genieten van wat de zee je te bieden heeft! 

Check voor je gaat beginnen met kitesurfen op zee altijd bij de locale kitesurfers of de kiteschool waar de gevaren zitten, is er bijvoorbeeld een sterke stroming of zijn er plekken waar je niet mag kitesurfen. Misschien is er wel een plek waar je veel makkelijker door de branding heen kunt komen omdat de golven daar minder heftig breken? 

Kitesurfles op zee

Veel mensen vragen zich af of het handig is om kitesurfles te volgen op zee. De vraag die je jezelf moet stellen is: Waar wil ik gaan kitesurfen zodra ik kan kitesurfen? Woon je in de buurt van de kust en ga je dus makkelijker naar zee dan naar het IJsselmeer (of ander binnenwater)? Dan zul je dit waarschijnlijk ook doen als je gaat kitesurfen.
Een groot voordeel van kitesurfles op zee is dat je instructeur je al wegwijs maakt in de golven, en je al bekend zult raken met de zee. Bij onze kitesurfspot kun je bijvoorbeeld op vlak water je eerste waterstarts maken, maar gaat dit goed en wil je door dan kun je doorvaren door de golven en dit meteen oefenen met je instructeur. 

In tegenstelling tot kitesurfles op het binnenwater, waar je op vlak water kitesurfles krijgt maar niet de stap kunt maken naar de golven. Wanneer je dan zelf gaat kitesurfen na de lessen, zul je op het strand staan en alles zelf moeten uitzoeken. 

Wij merken aan onze cursisten dat zij erg blij zijn met de rust en ruimte op de zee, en de instructeur die ze al op weg helpt en bekend maakt met de zee. Het zijn kleine tips die jou snel een veel betere techniek aanleren. 

Kitesurfen op zee stap voor stap

  1. Op zee heb je vaak veel meer ruimte om je heen dan op het binnenwater, niet alleen heb je hierdoor minder last van andere kitesurfers, maar ook obstakels zijn er vaak in mindere mate.
    Desondanks is het erg belangrijk dat je goed weet wat er speelt op de spot waar je gaat kitesurfen. Liggen er bijvoorbeeld golfbrekers in zee? Staan er palen vlak boven het wateroppervlak? Waar is het kitesurfgebied, en mag ik overal op het strand zomaar mijn kite oplaten? Check dit dus vooraf goed en blijf uit de buurt van obstakels!
  2. Kitesurfen op zee is makkelijker als je wat meer kracht in de kite hebt, je zult dan ook merken dat kitesurfers op het binnenwater vaak een maat kleiner varen als kiters op zee. Je hoeft dit natuurlijk niet te overdrijven en mega overpowerd de zee op te gaan, maar iets meer kracht in de kite kan je helpen over de golven te komen. 
  3. Als kitesurfer zul je op zee de meeste last hebben van de branding (de plek waar de golven breken en je het witte schuim ziet). Ben je hier eenmaal doorheen zal de zee een stuk rustiger worden en wat afvlakken met af en toe een brekende golf. Wat veel beginnende kiters doen is door de branding heen kitesurfen en daarna achter de branding blijven.
    3* Op zomerse dagen is het sowieso verstandig om achter de branding te blijven in verband met eventuele zwemmers. 
  4. Blijft het lastig om door de eerste branding te kitesurfen? Probeer dan eens te bodydraggen met je board in de hand, zo kun je voorbij de ergste branding en zorg je dat je wat marge krijgt richting het strand. Je kunt dan een paar goede boardstarts maken voor je weer aan de kant bent.
    Zoals genoemd bij punt 3: Als je voorbij de eerste branding bent wordt de zee meestal wat rustiger en kun je focussen op je starts. 
  5. Starten op zee kan in het begin lastig zijn als je meteen in de branding ligt, ga daarom niet oefenen met recht aanlandige wind. Komt de wind recht vanuit zee, dan blaast deze je naar het strand. Je moet dan na het starten meteen upwind kitesurfen om door de golven te komen. Ga je met side onshore of side-shore wind kitesurfen dan zul je meer langs de kust worden geduwd en kun je vaker starten voordat je een stukje terug loopt naar je startpositie.
    5* Dit geldt natuurlijk als je op een spot bent waar je niet ver kunt staan. Ben je op een kitesurfspot waar het wat langer ondiep is, dan kan het erg prettig zijn om met recht aanlandige wind te oefenen omdat je dan de vlakke stukken tussen de golven optimaal benut voor je de volgende golf tegen zult komen. 
  6. Vaar je op een golf af, stuur dan de kite iets omhoog. Dit zorgt er voor dat je wat lift krijgt vanuit de kite en de kite je dus niet de golf in maar over trekt. Vaar je lekker met de kite op bijvoorbeeld 10 uur, zet dan als je bijna bij de golf bent je kite een stukje hoger op 11 uur. Ben je golf goed over gekomen kun je de kite weer naar 10 uur sturen tot de volgende golf, enz enz.
    6* Stuur de kite niet te agressief omhoog naar 12 uur, dan krijg je te veel lift en verlies je controle. 
  7. Gaat het doorkomen steeds beter? Probeer dan te oefenen met het "lezen" van de golven. Een golf breekt nooit overal tegelijk. Kom je bij een golf die bij jou gaat breken of erg groot is? Kijk dan eens "downwind" van je of hier meer ruimte is om over de golf te gaan. Vaak kun je een beetje downwind varen en over een veel vlakkere golf heen varen, na de golf ga je weer aankanten en upwind varen.
  8. Zie je ook downwind geen mogelijkheid om de golf te passeren, draai dan om en vaar een stukje terug naar de kust om het daarna nog eens te proberen bij een andere golf. 

Waterstarten in de golven

Boardstarten in de golven is voor veel mensen het moeilijkste punt. Zodra je staat op het board heb je meer controle en kun je wat meer corrigeren.
Zorg dat je een stukje het water in loopt, ga niet waterstarten dicht bij de kant want een golf brengt zelfs de meest ervaren kitesurfer altijd een stukje mee richting de kust.
Houd je kite op 12 uur en wacht tot er een golf aan komt, is de golf bij jou dan ga je rustig zitten en trek doe je het board aan je voeten (zodat je na de golf meteen klaar ligt om te starten). 

Doe dan ook meteen een boardstart, anders is de volgende golf weer in de buurt. Je moet bij het kitesurfen op zee soms iets meer opschieten bij het waterstarten.
Zorg dat je een beetje downwind wegvaart om wat meer snelheid te krijgen. Zodra je snelheid hebt en goed op je board staat kun je gaan hangen en upwind gaan varen richting je eerste golf. 

Door de branding komen

Probeer te focussen op de golven in plaats van upwind kitesurfen. Vaak wil je te veel upwind varen om geen hoogte te verliezen, hierdoor verlies je snelheid en de focus op de golven. Met een crash of stilvallen als gevolg. Houd de snelheid er in en zie je downwind een beter stukje om de golf over te gaan, pak dat dan mee in plaats van snoeihard door een brekende brandinggolf heen te beuken.

Ben je bij je eerste golf breng dan je gewicht wat meer naar je achterste been, je wilt over de golf met je board, niet dóór de golf.
Breng je kite iets omhoog zodat deze je wat lift geeft. Vaar je de golf op, dan trek je je benen iets in om de golf te absorberen. Probeer wat mee te bewegen met de golf, zo zul je zien dat je na de golf stabieler door kunt varen.

Ben je de golf voorbij dan kan de kite weer naar de normale hoogte en kun je weer aan upwind kitesurfen denken. Komt de volgende golf, focus dan weer op de golf. 

Door de Shorebreak (branding direct op het strand) komen

Wanneer de golven direct op het strand breken is het niet te doen om dicht bij het strand te starten, maar als het snel diep is kun je niet zomaar door de branding heen lopen. Wanneer dit het geval is kun je een stukje de zee in bodydraggen. Je probeert dan de golven wat te timen, en doet dan een Upwind bodydrag met je board in de hand zodat je de eerste paar golven door kunt komen. Je kunt hierachter waarschijnlijk niet staan, maar dit is geen probleem. Je zet de kite op 12 uur en doet rustig je board aan. Nu is er geen verschil meer met dicht bij het strand starten of achter de eerste branding.
Je maakt nu gewoon je waterstart en aan de slag! 

Voorrangsregels kitesurfen op zee

De kitesurf voorrangsregels zijn op zee iets anders dan op het binnenwater, let daar op. Een voorbeeld is: Wanneer er iemand op een golf zit en deze "Afvaart" geef je diegene voorrang. Of je nu naar links of naar rechts vaart, iemand die op een golf zit mag hiervan genieten ;-) 

De IKO (International Kiteboarding Organisation) wil iedereen de juiste regels leren, zij schreven dan ook een blog over de voorrangsregels bij het kitesurfen. Check hun blog eens voor meer informatie over zoals zij het noemen de "kite etiquette". 

Een laatste tip:
Ga nooit te ver de zee op, het is voor velen erg verleidelijk om eenmaal achter de branding te blijven gaan. Maar voor je het weet heb je met kitesurfen een kilometer afgelegd. Draaien kost weinig moeite bij het kitesurfen, dus oefen dat en zorg dat je wat sneller omdraait terug naar de kust. Mocht er wel iets mis gaan, of je krijgt materiaalpech, dan ben je in elk geval sneller weer op het strand.

Nog een paar voor- en nadelen van het kitesurfen op zee

Voordelen

  • Aan de kust hebben we meestal wat meer wind dan op het binnenwater
    Ook is de wind vaak stabieler, dus minder vlagerige wind.
  • Op kitesurfspots langs de kust heb je vaak meer ruimte dan op
    locaties aan het binnenwater.
    En hiermee vaak ook minder obstakels om je heen.
  • Aan zee zijn een stuk meer spots dan aan het binnenwater.
    Dit zorgt er voor dat het ook een stuk rustiger is met andere kiters,
    omdat iedereen veel meer verspreidt over de verschillende spots. 
  • Het oplaten van de kite is voor velen een stuk rustiger en voelt veiliger.
    Je hebt namelijk zand onder je voeten in plaats van gras of stenen.
    Dit is op veel binnenwater-locaties het geval, niet bij allemaal natuurlijk.
  • En laten we eerlijk zijn, wat kan er nu op tegen die heerlijke frisse zeelucht?

Nadelen 

  • Op zee kitesurfen vergt vaak wat meer planning.
    Je moet rekening houden met de stroming en het getij.
  • Je kan op zee soms best wat stroming hebben,
    vooral wanneer je net genoeg wind hebt, en de stroming
    werkt je tegen, zul je dit merken
  • Bij hoog water wordt het strand vaak een stuk kleiner,
    dus ook minder plek om je kite klaar te maken.
    (Wel weer minder ver lopen naar het water!) 

Ben jij klaar om aan de slag te gaan op zee? Maak het niet groter dan het is voor jezelf. Na het lezen van dit artikel, en je kitesurfles kun je prima gaan oefenen. Vraag aan de locals waar je op moet letten, en ga op een rustige dag starten. ENJOY!