Verschillende kitesurfmaterialen en wanneer gebruiken wat?!

In deze blog leggen we graag even iets meer uit over de verschillen in kitesurfmaterialen, denk aan de verschillende types kites en boards. Er zijn zo veel verschillende maten en types kites en boards, dat je er als beginner al snel niet meer uit komt! Wat moet ik voor type vlieger hebben? Welke maat? Welk board? Hoe oud mag dit maximaal zijn?

Te beginnen bij de boards:
De belangrijkste types boards zijn de 'Twintips' en de ''surfboards'' (of 'directionals').
De naam verklapt het al een klein beetje: De twintip heeft 2 identieke kanten (of 'tips') er zit dus geen voor of achterkant aan deze boards. Waar er bij de directional een duidelijke voor en achterkant aan het board zit.

Twintip
Zoals gezegd heeft dit board geen voor- of achterkant. Je vaart dit board dus ook beide kanten op, wanneer je wilt draaien met kitesurfen verander je het gewicht van been waardoor je (door middel van de vlieger) de andere kant op kunt kitesurfen. Dit board is het meest voorkomend in de kitesurfwereld, hoewel de surfboards zeker upcoming zijn! Wanneer je begint met kitesurfen zul je les krijgen op een twintip, en dit is ook het beste board om mee te gaan oefen na je kitesurfles.

Het beste board om mee te 'freestylen' en trucs te doen is de Twintip, doordat je beide kanten op kunt varen kun je te gekke trucs leren! Er zijn verschillende maten twintips op de markt, variërend van ongeveer 125 cm tot ongeveer 165 cm. Afhankelijk van je gewicht en je niveau maak je deze keuze. Laat je altijd goed adviseren in een kitesurf shop, of tijdens je les! Onze instructeurs denken graag met je mee wat betreft het aan te schaffen materiaal, zodat je een te gekke tijd op het water te gemoed gaat!

Straps
Hoe blijft zo'n board nou aan je voeten zitten terwijl je over de golven heen knalt?! Door middel van de footstraps, een soort ver door ontwikkelde badslippers waarin je de voeten schuift voor je wegvaart!

Surfboard of Directional
Iedereen kent wel de golfsurfboards waarmee golfsurfers de golven bedwingen. Eigenlijk komt het principe van een directional op hetzelfde neer. Met een Twintip kun je leuk in de golven spelen, maar om een nog beter gevoel van surfen te krijgen moet je een directional gebruiken. Je zorgt dat je door middel van je kite naar de juiste golf gaat en gaat dan al surfend met de golf mee. De directional-boards hebben wat meer volume (drijfvermogen), waardoor je nog beter op de golf kunt meegaan en minder de kracht van je vlieger hoeft te gebruiken. Een twintip daarentegen heeft helemaal geen drijfvermogen, als je hierop stapt zinkt deze meteen naar de bodem. Je zult dus ook snelheid moeten hebben om hiermee weg te kunnen varen over het water.

Het surfboard word vaak ook gevaren zonder de zogeheten 'straps' (de voetbanden waarin je de voeten plaatst). Hierdoor heb je nog meer gevoel bij het surfen. Uiteraard zorgt dit er ook voor dat het lastiger is om op het board te blijven staan wanneer je aan het oefenen bent. Enige ervaring met kitesurfen is dus wel gewenst om dit directional varen onder de knie te krijgen.

Dan nu de verschillende types kites. Er zijn heel veel verschillende kitemerken, met allemaal hun eigen idee en types. Elk merk heeft binnen de range verschillende types (denk hierbij aan: Bow-kites, C-kites, Delta shaped kites enz enz). We zullen ook hier een aantal punten doornemen om ervoor te zorgen dat je een goede keus maakt! Uiteraard krijg je tijdens de kitesurflessen alle tijd en mogelijkheid om je vragen op je instructeur af te vuren. Je krijgt les met een bepaald type vlieger, wij als kitesurfschool vinden dit type vlieger het beste om les mee te geven. Hierdoor leer jij op de snelste en beste manier kitesurfen.

C-kite
De C-kite mag je als beginner meteen van je lijstje schrappen, eigenlijk zijn dit de kites van heel vroeger (toen het kitesurfen net begon en ik nog op mijn crossfiets naar de basisschool reed!). Maar wat is nou gebleken: Deze kites zijn mega goed voor de freestyle tricks, door de jaren heen zijn deze kites (net als al het andere kitesurf materiaal) mega doorontwikkeld en helemaal gefinetuned voor de freestylers. Hiermee worden de gaafste trucs gedaan en extreme sprongen gemaakt. Ook hebben deze kites minder 'depower' als de bow en delta kites, iets wat je als beginner niet wilt missen na een crash over een golfje wanneer je weer eens niet op het water let maar op de meeuw die langs vliegt! Ben je een aantal jaar verder en ga je extreme trucs doen tijdens het Nederlands kampioenschap, dan zul je waarschijnlijk toch naar een C-kite overstappen.

Bow-kite
De bow-kite is de meest ideale beginnerskite, hij is wat meer vergevingsgezind en zal je niet meteen afstraffen als je een foutje maakt. Ook voel je bij deze kites goed waar ze staan in de lucht en bouwen ze de druk/kracht goed op. Springen doen deze kites trouwens ook als de beste. Maak je een crash en laat je de vlieger per ongeluk een keer in het water vallen? Geen probleem, deze bow-kites kun je mede door hun vorm makkelijk weer herstarten, en voor je het weet sta je weer te shinen op je board! Ook wanneer je op een directional aan de slag wilt en de heftigste golven wilt gaan bedwingen is de te kiezen kite.

Delta kite
Deze kites liggen eigenlijk tussen de bovenstaande 2 in, 'het beste van beide' zullen de makers zeggen. Het beste is om deze kites gewoon een keer te gaan testen wanneer je een tijdje aan het kiten bent en misschien een andere kite wilt gaan varen. Herstarten uit het water doen de meeste van deze kites goed.

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.

Neem alvast eens een kijkje bij onze lespakketten, wat past het best bij jou?

lespakketten