De winter is nu redelijk in Nederland gearriveerd! 
Wat betekend dat we weer flink wat koude dagen moeten trotseren willen we die uurtjes kiteplezier mee blijven pakken. 
Een aantal tips van de grootste koukleum in Nederland: Sander! 
Waar op te letten, wat kun je gebruiken tijdens het kiten, wat werkt wel en wat absoluut niet. 

Uiteraard moet je goed aan je eigen veiligheid denken (dit is in de zomer niet anders, maar denk er aan dat je na een aantal minuten in zee toch al flink onderkoeld kan raken!) 

Het eerste wat belangrijk is in de winter is uiteraard de wetsuit. Tegenwoordig worden de wetsuits van dermate goede kwaliteit en materialen dat we met een 4/3 mm al een heel eind komen. Persoonlijk ga ik tot 5,5 mm en dan houdt het voor mij wel op, er zijn dikkere wetsuits maar ik vind dat je ook nog moet kunnen bewegen tijdens het kiten en merk dat ik het op mijn lichaam goed warm houd met een 5,5 mm. 

Wanneer het winterseizoen aanbreekt is het eerste wat weer aan gaat op de koude dagen: de schoentjes. Neopreen schoentjes van een aantal millimeter dikte zorgen er wel voor dat ik een fijne sessie heb, en niet alleen maar bezig ben met het niet meer voelen van mijn voeten. Zonder schoentjes is het meestal al over voor je het water op kan, hoe goed je warming up ook is! Het is een feit dat je met schoentjes aan de voeten wat minder boardgevoel hebt, maar je moet op den duur toch een keus maken. Bij geen gevoel in de voeten voel je het board ook niet meer. 

Dan komen de handschoetjes uit het vet. Hier zijn een aantal opties, de handschoentjes met vingers of de ''wanten'' met open handpalmen. Veel mensen klagen over kramp in hun handen/onderarmen bij de handschoentjes, dit is bij de wanten met open handpalmen niet het geval. Maar zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is dit ook wat kouder omdat je handen nog wel blootgesteld worden aan de wind en het water.

Naast de handschoentjes en schoentjes is het altijd fijn om een neoprene cap of muts op te zetten. Er zijn veel verschillende types, zo kun je een echte ''muts'' nemen welke op je hoofd staat, of een cap welke je gehele hoofd bedekt en onder je wetsuit aansluit. De volledige cap is warmer maar zorgt ook voor wat minder bewegingsvrijheid. Met de muts bescherm je de oren en bovenkant van het hoofd. 

Nu je flink bent aangekleed kunnen we nog een stapje verder gaan en een neoprene jack of hoody over de wetsuit aantrekken. 
De neoprene Jackets zijn dik, groot en stug. Ideaal voor het lesgeven en lang stil staan in het water met koude wind in je rug. Wil je gaan kitesurfen met de jacket zou je beter kunnen kiezen voor een Neoprene Hoody, deze zijn iets dunner maar hierin kun je nog goed bewegen. 

Je begrijpt dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt, ga je de hele winter door en spring je over de ijsschotsen op het ijselmeer? Of kite je tot eind november en heb je het een beetje koud? Er zijn heel veel opties! 

Hopelijk hebben we de aankleding weer een beetje onder de aandacht gebracht, en zorg je er voor dat je goed aangekleed het water op gaat!
En denk er aan: Laat iemand weten dat je het water op gaat (en waar dat is), en ga NOOIT alleen het water op. Hoe goed je ook kunt kiten, er kan altijd iets met je materiaal gebeuren. 

Geen beeld bij de verschillende neoprene accessoires? Check: www.ion-products.com voor alle mogelijkheden! 

Veel plezier en STAY WARM.

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.

Neem alvast eens een kijkje bij onze lespakketten, wat past het best bij jou?

lespakketten