Kiteboard straps en pads afstellen
Het goed afstellen van je kiteboard wordt vaak vergeten. Je koop je nieuwe board en zet alles op de standaard afstellingen. Gaat aan de slag en kijkt er niet meer naar om. Hooguit klaag je eens over de vaareigenschappen van je board, maar misschien zijn deze vaareigenschappen wel te verbeteren door de juiste afstellingen van je board!
Het is erg belangrijk om de tijd te nemen straps en pads goed af te stellen, zo zul je jouw kiteboard optimaal kunnen gebruiken.
Basis instellingen kitesurfboard
In de basis zul je vooral kijken naar de breedte (de "stance") van de pads en straps. Over het algemeen kun je zeggen: Hoe langer je lichaamslengte, hoe breder de stand op je kiteboard.
Stance is de stand van je voeten en benen op jouw kiteboard, bij een brede stance staan je voeten ver uit elkaar. Terwijl je bij een smalle stance de voeten dicht bij elkaar hebt.
Waar bestaat een kitesurfboard uit?
In dit artikel behandelen we de afstelling van Twintip kitesurfboards.
Bij een kitesurfboard heb je natuurlijk het board zelf, hier zitten 4 vinnen onder geschroefd, 1 op elke hoek van het board.
In het board zijn zogeheten inserts geplaatst, dit zijn busjes met schroefdraad waar je de pads en straps in vast kunt schroeven. Dit zijn bij veel boards 2 of 3 inserts naast elkaar zodat je verschillende opties hebt voor het afstellen van de pads en voetbanden.
Duotone heeft een mooi systeem bedacht waardoor je niet meer gebonden bent aan 3 afstellingen waaruit je moet kiezen, maar het board precies af kunt stellen zoals jij het wilt. Duotone heeft namelijk een zogeheten "track" geplaatst in het board, je kunt dus de pads en straps traploos verschuiven naar de gewenste stand.
En dan zit er in het midden van een kitesurfboard natuurlijk nog een aansluiting voor de grabhandle. Toch handig om je board naar zee te kunnen tillen!
Welke afstelling bij welke vaarstijl
Een paar centimeter verschil kan een wereld van verschil maken tijdens het kitesurfen. Een board wordt opgebouwd met hout, glasvezel, carbon en/of Innegra.
Deze materialen of een combinatie van deze materialen zorgen voor de stijfheid van het board. Elke vaarstijl vraagt om zijn eigen stijfheid in een board. Een freeride board is over het algemeen wat minder stijf dan een freestyle/wakestyle kiteboard. Door Carbon toe te voegen wordt het board stijver en veranderen de vaareigenschappen drastisch.
Maar niet alleen de materialen in een kitesurfboard bepalen hoe stijf een board vaart. Ook de breedte van je stance zorgt voor een stijver/flexibeler board.
Een stijver board zorgt voor meer controle tijdens moeilijke tricks, maar zal een stuk heftiger zijn voor je knieën en enkels.
Een flexibeler board daarentegen zal veel prettiger aanvoelen voor de knieën en enkels, maar zal ook minder controle bieden tijdens extreme condities of radicale tricks.
Voor een wakestyle of freestyle kitesurfer zal een stijf board en brede stance dus prettig voelen omdat je veel controle ervaart en goed af kunt zetten voor je trick.
Maar wanneer je freerider bent, of in choppy water gaat kitesurfen zul je een flexibeler board als prettiger ervaren. Een flexibeler board kan de chop-golven goed absorberen en daardoor wordt jouw rit een stuk relaxter.
Normaal wordt een board natuurlijk ontworpen voor een speciale doelgroep en zal de designer goed gekeken hebben naar de combinatie van afmetingen/gebruikte materialen en mogelijke bevestigingen van de pads en straps.
Welke afstelling bij welk gewicht
Wanneer je als kiter 100 kilo weegt zal een kiteboard heel anders reageren dan wanneer dit board gebruikt wordt door iemand van 55 kilo.
Door een toename in het gewicht van de kitesurfer zal het board meer doorbuigen tijdens het kitesurfen en daardoor neemt de "rocker" van het board toe en ook de flex van een board zal erg veranderen.
Je zult dus een bredere stance willen hebben wanneer je zwaarder bent, om toch de stijfheid en controle in de tips van het board te behouden.
Dus wanneer je klaagt over een board wat veel te stijf is en oncomfortabel vaart, kun je eens proberen de pads en straps iets meer naar het midden van het board te plaatsen. Hierdoor verander je de stance en zal het board rustiger voor je lichaam zijn.
Om een mooie beginpositie te hebben kun een jump-squad beweging maken, zo komen je voeten ongeveer in de meest prettige positie terecht.
Pads en straps afstellen
Naast de breedte van jouw stance kun je bij de iets duurdere pads en straps van tegenwoordig ook nog erg veel extra instellingen aanpassen.
Zo kun je de hoek van de pads veranderen door de pads te draaien. En kun je de pads meer richting de "heelside" of "toeside" van je board plaatsen.
Wanneer je merkt dat je tijdens het kitesurfen veel druk voelt bij je kleine teen, dan zul je de pads en straps iets naar buiten moeten draaien om zo een fijnere positie te krijgen.
Sta je met je hiel bijna naast de pad in plaats van netjes in het midden, ook dan zul je de pads iets naar uiten moeten draaien.
Voel je te veel druk bij je grote teen, dan moeten de pads iets naar binnen gedraaid worden.
De ideale stand van je voeten kun je ook weer zien door een Jump-squad te doen.
Zet je pads en straps niet te veel in de "duck" positie (tenen erg naar buiten gericht), want dit is erg slecht voor je knieën en er zal zo extra druk op de knieën komen. Zeker bij een landing of over een golf varen heb je weinig controle meer over je knieën en verdraai je deze gemakkelijk.
Waar je vroegen de straps strakker of losser kon afstellen kun je nu wel 100 aanpassingen uitvoeren, dus ook voor jou zit de juiste afstelling er bij.
Voor een hoge wreef, of smalle voeten, alles is mogelijk als je de juiste (iets meer high end) straps koopt.
Voet pads voor of achterop je board?
Voetbanden kun je ook nog naar voren (toeside) of achteren (heelside) van je board verplaatsen, dit is vooral prettig wanneer je een erg breed board vaart welke je moeilijk aan kunt kanten. Dan plaats je de pads wat meer naar achteren (heelside), en zul je beter aan kunnen kanten met jouw kitesurfboard.
Normaal gesproken wil je de pads en straps in het midden hebben, op de strandaard afstelling. Maar dat gaat niet altijd fijn voelen, zeker niet wanneer je wat lichter van gewicht bent en niet goed je board aan kunt kanten.
Hoe strak moet je voetband om je voet zitten?
Ook dit is weer erg persoonlijk, maar de meeste voetpads hebben en opstaand randje aan de voorkant van de pad. Over dit randje moeten je tenen vallen, dan heb je extra grip.
Staat je voetband te strak dan zul je niet over dit randje komen met je tenen.
Daarnaast wil je tijdens het kitesurfen je voeten een klein beetje kunnen bewegen, om met je lichaam wat mee te draaien in de vaarrichting. Dus de voetbanden mogen niet te strak zitten.
Het is best belangrijk dit even rustig af te stellen, je wilt niet dat 1 voet los schiet omdat deze voetband te los afgesteld staat, terwijl de andere voet blijft zitten omdat deze strap te strak is afgesteld.
Hierbij is je vaarstijl ook erg belangrijk, wil je boardoffs gaan doen dan zul je de straps losser afstellen dan wanneer je gepowerde handle passes gaat doen. Wanneer je namelijk flinke freestyle/wakestyle tricks gaat doen wil je dat je voeten vast zitten alsof je met boots vaart.
Conclusie
Voetbanden en pads, het is wel een dingetje.
De voetbanden van vroeger kon je uit de verpakking vastschroeven en dat was het. Je kon ze groter of kleiner afstellen, maar tegenwoordig hebben we (gelukkig) een stuk geavanceerdere voetbanden. Deze voetbanden kun je in vele standen afstellen waardoor je een fijne pasvorm hebt voor smalle, dikke, grote of hele kleine voeten.
Let op de hoek van de pads op het board, staan deze verkeerd dan zul je echt last van de knieën krijgen.
Tip:
Experimenteer eens wat met de afstellingen, we weten dat je gewoon wilt kitesurfen en niet bezig wilt zijn met het los en vastschroeven van je board. Maar je gaat er echt fijner van kitesurfen!