Er hebben binnen het kitesurfen de afgelopen jaren flinke veranderingen plaats gevonden, zo begon het 20 jaar geleden allemaal met een 2-lijns kite zonder "de-power". Nu gebruiken we vliegers met 4 of 5 lijnen. Vroeger moest je achter de kite aanzwemmen om hem te kunnen herstarten uit het water, bij de kites van tegenwoordig trek je 1 lijn aan en zal hij vanzelf omdraaien en herstarten uit het water.

We hebben tegenwoordig zogeheten "inflatable kites" en "foil kites". Inflatable kites zegt het eigenlijk al: deze pompen we op zodat ze blijven drijven en de vorm blijven behouden (dus wind kunnen vangen). De foil kites zijn eigenlijk de matrasvliegers die iedereen wel kent van vroeger tijdens het vliegeren, alleen dan een paar meter groter. Deze foil kites hoeven ook niet te worden opgepompt, en houden hun vorm doordat ze zich vullen met de wind.

De types kitesurf kites

Binnen de inflatable kites hebben we nog een aantal types (vormen), namelijk de "C-kite", "Bow kite", "Delta kite" en de "Hybrid kite".

C-Kite

De C-kite is een echte "ouderwetse" freestyle kite, perfect voor uitgehaakte handle passes. Sander vaart dan ook met een C-kite wanneer hij meedoet aan de freestyle wedstrijden. Over het algemeen herstart een c-kite wat lastiger uit het water, kun je hem minder "de-poweren" en genereert hij veel kracht op een bepaald moment. Wanneer je net begint met kitesurfen is dit lastig in te schatten en ook niet fijn om op te moeten letten.
Vorm: C-shape, lange "wing tips"
Voordelen: Een direct gevoel aan de bar, een goede "pop", goed voor "unhooked" tricks en presteert goed in een klein wind bereik (minder windbereik als bijvoorbeeld een bow-kite).
Nadelen: Klein windbereik, lastig herstarten uit het water, weinig te depoweren, geen goede keus voor beginners.

 

 

Bow kite

De bow kite is een van de meest populaire kites van het moment, rond 2005 ontstond deze versie van de kite en sindsdien is deze kite immens populair geworden!
Dankzij het "bridle-systeem" (de lijnen die vastzitten aan de voorkant van de vlieger) ofwel "Supported Leading Edge". Vandaar ook de naam SLE kite.
Met bow kites kun je heel goed upwind kitesurfen en dit type kite is makkelijk te herstarten uit het water. Zowel met weinig als met veel wind voelt de bow kite zich op zijn gemak.
Vorm: Een vlak profiel, "bridles" ondersteunen de leading edge van de kite.
Voordelen: Veel de-power, veilig voor beginners, breed inzetbaar bij veel en weinig wind en makkelijk te herstarten uit het water.
Nadelen: Minder geschikt voor uitgehaakte tricks.

 

 

Delta kite

Een Delta kite combineert de eigenschappen van een bowkite en een C-kite. Met zijn korte profiel herstart de kite super gemakkelijk uit het water. Daarnaast heeft een Delta kite een groot windbereik en kun je in zowel weinig wind als met harde vlagen goed met deze kite kitesurfen. Deze kites zijn geschikt voor zeer veel verschillende "disciplines" zoals bijvoorbeeld: Beginners, Freeride, Big Air (hoge sprongen), race en wave kiters. De delta kites zijn redelijk vergevingsgezind wanneer je een foutje maakt wordt je niet meteen afgestraft en de kite heeft een goede depower.

Vorm: Een zogeheten D-vorm (wanneer hij leeg uitgerold wordt), korte tips en bridles langs de leading edge.
Voordelen: Veel depower, groot windbereik, makkelijk te herstarten uit het water en veilig voor beginners.
Nadelen: Reageert (stuurt) wat traag.

 

 

Wil je meer leuke dingen lezen over het kitesurfen?

Lees onze Kennisbank

 • De beste instructeurs
  De beste instructeurs

  Ronald en Sander zijn beide IKO gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring.

 • Veilige kitesurf lessen
  Veilige kitesurf lessen

  Het beste en veiligste kitesurf materiaal om jou als cursist goed les te kunnen geven.

 • Het beste materiaal
  Het beste materiaal

  Wij maken gebruik van het beste materiaal wat er momenteel op de markt is: Duotone Kiteboarding en ION.

 • Eerlijk kitesurf advies
  Eerlijk kitesurf advies

  Onze instructeurs geven eerlijk antwoord op al je vragen. Van het niveau dat je hebt, tot het bepalen van de juiste windrichting of materiaal.