Self rescue kitesurfen

Tijdens je kitesurfles leren we je uiteraard hoe de self rescue bij het kitesurfen moet, maar ben je door al je enthousiasme vergeten hoe het ook al weer zit? Dan kun je het hier nog even rustig teruglezen wanneer het niet waait. Bij de self rescue kitesurfen begint het allemaal met de Safetysystemen. Wanneer je de bar los laat bij de kites van tegenwoordig ben je eigenlijk al 90% van de kracht kwijt. Zou dit om de een of andere reden niet werken? Dan is het mogelijk om je Safety (nr 1) te “trekken”. We zeggen “trekken” maar dit is bij de meeste kites tegenwoordig een “push-away safety”, dus het safetysysteem duw je van je harnas weg om hem in werking te stellen.

In geval van nood

Wanneer je deze safety “trekt” schiet de bar bij je vandaan, maar hierdoor hangt de kite aan 1 lijn (de safety-lijn) en dit zorgt er voor dat de kite geen kracht meer genereert en op deze manier kun je rustig bedenken wat je fout deed of hoe je jezelf gaat redden. Een manier om je te redden wanneer je nog met één lijn aan de kite vast zit is de zogeheten “self-rescue”. De Self-rescue gebruik je meestal niet wanneer je kunt staan en rustig terug naar het strand kunt lopen. Maar stel je ligt een stuk op zee en moet flink watertrappelen, dan is het fijn om het drijfvermogen van de kite te gebruiken. Op veel stranden waar je mag kitesurfen let de surfclub of reddingsbrigade goed op het water en mocht er iets mis gaan bij een kitesurfer, dan zullen zij je ook komen helpen. Het is dan wel fijn als alle lijnen netjes opgerold zijn zodat deze niet in de motor van de boot, of om de reddende kitesurfer heen kunnen komen. Een bijkomend voordeel van de self rescue kitesurfen is dat de opvallend gekleurde kite van 10 m2 altijd eerder gevonden kan worden dan een kop met blonde haren. Dus zolang je dicht bij de kite bent zul je snel geholpen worden.

Hoe werkt de self rescue bij kitesurfen?


In bovenstaand filmpje laten we zien hoe je een self-rescue kunt uitvoeren. Hieronder nog even de stappen die we doorlopen. Trek de safety van de bar los (waar de kite aan je harnas zit bevestigd). De bar zal bij je vandaan schieten en de kite zal uit de lucht vallen. Omdat de kite nu nog maar met 1 lijn aan jou als kitesurfer bevestigd zit, zal deze niet meer kunnen vliegen of kracht kunnen genereren. Wanneer de kite rustig op het water ligt, kun je beginnen met de Self-Rescue. Haal de safetylijn binnen
*Let er hierbij op dat de lijn zoveel als mogelijk aan 1 kant van het lichaam wordt gelegd, dit verminderd de kans om tijdens het watertrappelen in de lijn te komen. ** Zorg er daarnaast voor dat je de lijn bij binnenhalen niet om de handen of vingers wikkelt.  Wanneer aangekomen bij de bar wikkel je de safetylijn om de bar, zodat deze weg is bij je benen en armen. Op deze manier voorkom je ook bij per ongeluk loslaten dat je overnieuw moet beginnen.
Nu kun je beginnen met het oprollen van alle lijnen, dit doe je op de “normale” manier die je ook gebruikt tijdens het opruimen van je materiaal. *Zorg er voor dat je dit gekruist doet en alle lijnen meeneemt. Wanneer je alle lijnen hebt opgerold en bent aangekomen bij de kite, kun je de lijnen vastmaken door middel van de elastiekjes op de bar. Nu kun je de kite als drijfmiddel gebruiken en hoef je niet meer hard te watertrappelen. LAAT DE KITE NOOIT LEEGLOPEN. Wanneer je de lucht uit de kite laat lopen zal het een anker worden in plaats van een drijfmiddel. En zal de kite niet meer goed opvallen voor mogelijke helpers. Wanneer je tot zo ver alles goed onder controle hebt, kun je doorgaan met jezelf naar het strand krijgen zonder hulp van anderen. Zodra je bij de kite bent kun je de kite ook omdraaien, pak de kite aan de zijkant vast en draai hem rond zoals je dat op het strand ook zou doen. Als de kite is omgedraaid kun je in de kite gaan liggen (op de Leading Edge), op deze manier steekt een deel van de kite goed de lucht in waardoor je meer op zult vallen. Nu kun je de andere kant van de kite vastpakken en op deze manier een “zeiltje” maken waardoor je wat kracht genereert en naar de kant kunt drijven.
LET OP Dit laatste werkt alleen als je met aanlandige wind aan het kitesurfen bent! Dus met wind vanuit zee richting het strand. Bij aflandige wind is er (als het goed is) een rescue aanwezig op het strand. De kiteclub zal je dan in de gaten houden en mocht er dan iets zijn komen ze je ophalen met een waterscooter of bootje (meestal tegen betaling). Het is in dat geval ook zeer handig om de Self-rescue onder de knie te hebben, op deze manier kunnen de lijnen niet in de motor komen wanneer ze je komen helpen.
*Ga nooit met aflandige wind (wind vanaf het land richting de zee) kitesurfen als er geen Rescue aanwezig is op het strand.*