Voorrangsregels kitesurfen

Voorrangsregels kitesurfen

Kitesurfen kan prima meer veel mensen op een spot, maar het is wel belangrijk dat je een aantal regels goed onthoudt. Zo moet je goed weten wie er voorrang heeft, en wat je moet doen als je voorrang moet geven bij het kitesurfen. 

Bij het kitesurfen staat je kite ongeveer 23 meter hoog in de lucht, hiertussen zitten de lijnen die je kite met je lichaam verbinden. 

Tijdens je kitesurfles leer je precies hoe je de kite kunt besturen en hoe je er voor zorgt dat je alles onder controle kunt houden. Maar wanneer iemand je tegemoet komt kitesurfen moet je wel kunnen uitwijken als je voorrang moet geven. Dit doe je door de kite omhoog of omlaag te sturen, mocht dit niet mogelijk zijn dan is het natuurlijk een optie om om te draaien en de andere kant weer op te kitesurfen. 

Geen zin om te lezen? Bekijk de video onderaan dit artikel.

Voorrangsregels kitesurfen

voorrangsregels kitesurfen

 1. Wanneer je gaat starten met kitesurfen, en je kite gaat oplaten, kijk dan goed om je heen of er geen kitesurfers dichtbij zijn. Wanneer je de kite omhoog stuurt is het handig als er geen andere kites bij je in de buurt hangen!
 2. De stuurboord kitesurfer (degene met zijn rechter hand voor) heeft voorrang op de bakboord kitesurfer (degene met zijn linker hand voor).
  a) De stuurboord kitesurfer (heeft voorrang) zal zijn koers en vaart moeten behouden, op deze manier kan de bakboort kitesurfer uitwijken.
  b) De bakboord kitesurfer moet voorrang geven, dit doe je door je koers (en/of snelheid) te veranderen. De bakboord kitesurfer zal altijd benedenwinds (downwind) passeren van de stuurboord kitesurfer.
 3. De kitesurfer met zijn linker hand voor (2b, bakboord kitesurfer) stuurt zijn kite omlaag, en de kitesurfer met zijn rechterhand voor (stuurboord kitesurfer) stuurt zijn kite omhoog. Op deze manier raken de kites elkaar niet en blijven de lijnen vrij van elkaar.
 4. De kitesurfer die het water in gaat om te gaan beginnen heeft voorrang op de kitesurfers op zee, deze zullen dus ook om moeten draaien of ruimte moeten geven. Waarom? Een kitesurfer is beter op zijn gemak in het water, omdat je op het strand altijd wat minder constante wind en minder ruimte hebt heeft de kitesurfer op het strand meer risico.
 5. Wanneer een kitesurfer zijn board verliest en aan het bodydraggen is, moeten andere kitesurfers hem de ruimte geven. Als je aan het bodydraggen bent naar je board kun je moeilijk uitwijken. Daarnaast is een kitesurfer op het board een stuk makkelijker manoeuvreerbaar.
 6. De kitesurfer welke bovenwinds van een ander (in dezelfde vaarrichting) kitesurft, moet voorrang geven aan de benedenwindse kitesurfer. Omdat je als bovenwindse (upwind) kitesurfer meer overzicht hebt, en de benedenwindse (downwind) kitesurfer heeft niet altijd zicht op wat er 'achter' hem gebeurd.
 7. De 'oplopende' kitesurfer (wanneer je in dezelfde vaarrichting als je voorligger vaart maar met meer snelheid) moet uitwijken voor zijn voorligger. Omdat jij als 'oplopende' kitesurfer meer overzicht hebt en je wilt inhalen, zul je moeten uitwijken.
 8. De kitesurfer 'in een golf' moet voorrang krijgen van andere kitesurfers. Een kite is lastiger te besturen wanneer je een golf aan het rijden bent, dus is het ook moeilijker uitwijken.
 9. Alle bovengenoemde regels kunnen toegepast worden met meerdere kitesurfers, ze gelden stuk voor stuk en denk er aan: Je bent nooit alleen op het water!
 10. De voorrangsregels kitesurfen sluiten we af met nummer 10: Kitesurfers moeten altijd voorrang geven aan alle andere watersporters/badgasten. Kitesurfers zijn makkelijk manoeuvreerbaar en dus is het makkelijk om uit te wijken. Kitesurfers moeten altijd benedenwinds (downwind) van alle andere badgasten/watersporters passeren.

"Kitesurf College" maakte een duidelijke (film) uitleg over de verschillende regels: