Kitesurfen gevaarlijk

Wij als kitesurfschool horen het nog te vaak; "Kitesurfen is natuurlijk best wel een gevaarlijke sport". 

Hoe gevaarlijk is kitesurfen?

Kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Zonder kitesurfles kan kitesurfen zorgen voor gevaarlijke situaties omdat je de kite niet kent en niet weet wat je moet doen, of hoe je moet reageren op bepaalde situaties. 

Maar met de juiste kitesurfles is kitesurfen niet gevaarlijk. Je hoort wel eens dat er ongelukken gebeuren, maar dit zijn de "kitesurfers" (of eigenlijk mogen ze zich nog geen kitesurfer noemen) die een tweedehands kite kopen en zelf wel even gaan proberen om deze kite op te starten. Kitesurfles Tijdens je kitesurfles leer je alles over het kitesurfen, dus ook hoe je de kite op kunt laten, en hoe je om moet gaan met de wind en de kite. Zorg dan ook altijd dat je kitesurfles neemt bij een goede kitesurfschool. tijdens je kitesurflessen kun je dan alles leren over de wind, het weer en het kitesurfen. Als je dan hebt geleerd hoe je de kite op moet laten en veilig aan de slag kunt gaan, dan kun je zelf aan de slag met het kitesurfen. Je zult dan merken dat kitesurfen te gek is, en wanneer je zelf verstandig aan de slag gaat, er ook niks kan gebeuren. Natuurlijk moet je er altijd voor zorgen dat je goed na blijft denken!

Waarom kitesurfles nemen?

Ga NOOIT zomaar een kite oplaten zonder kitesurfles te hebben genomen. Je kunt voor je kitesurfles prima aan de slag met een powerkite of matrasvlieger, maar wacht met de kitesurf kite tot je de kitesurfles neemt. Materiaal Er wordt heel vaak geprobeerd om geld te besparen met het aanschaffen van tweedehands kitesurfmateriaal. We blijven Nederlanders, dat is geen enkel probleem, maar je moet wel na blijven denken. Zeker als het gaat om kitesurfmateriaal. Zorg dat je kitesurfmateriaal koopt wat niet te oud is of te veel gebruikt, je leest bij "tweedehands kitesurf materiaal" waar je op moet letten.

Er is veel veranderd tijdens de start van het kitesurfen rond 2000, tegenwoordig is kitesurfen echt wel veilig. Er zijn dan wel een aantal dingen waarop je moet letten, dit leer je tijdens je kitesurflessen. Ook zie je dat kitesurfen een heel toegankelijke sport is geworden, en eigenlijk voor bijna iedereen is! Van jong tot oud, sportief of iets minder sportief, met het hele gezin om samen met je vriend, kitesurfen is leuk voor iedereen.

Waar moet je op letten als je gaat kitesurfen?

Als je na je kitesurfles zelf gaat kitesurfen is het belangrijk dat je op een paar dingen let, denk bijvoorbeeld aan: 

  • Wat is de windrichting en is deze aanlandig?
  • Wat is de windvoorspelling? Komen er buien aan vandaag of gaat de wind veranderen gedurende de dag? 
  • Ga niet kitesurfen op een locatie waar het niet mag, klinkt misschien logisch maar zorg dat je weet waar je mag en kan kitesurfen zonder iemand tot last te zijn. 
  • Ga altijd kitesurfen met een buddy, dat betekend dat je niet alleen het water op gaat maar altijd iemand bij of met jou is. 
  • Zorg dat je de voorrangsregels van het kitesurfen kent, zo kun je veilig aan de slag en zullen er geen gevaarlijke momenten met andere kiters zijn. 
  • Is je materiaal op orde? Kan jouw kite nog even mee, en zijn je lijnen nog in knappe staat? Zorg dat er niets kan afbreken of scheuren als je aan het kitesurfen bent. Je bent dan niet alleen voor jezelf een gevaar maar ook voor anderen op het water. 
  • Check je Quick release safety systeem voor je begint. Mocht je dan in een gekke situatie komen, kun je jezelf altijd in veiligheid brengen door het safetysysteem van je kite te gebruiken. Daarna kun je óf terug naar het strand zwemmen, óf met een self resue zorgen dat je veilig naar de kust komt.
  • Zorg er dan ook voor dat je de self rescue kent en weet wat je moet doen. 

Neem een verzekering die kitesurfen dekt

Check goed of jouw huidige aansprakelijkheidsverzekering kitesurfen dekt, heel vaak is dit namelijk niet het geval. Steeds meer kitesurfers hebben een verzekering via het NKV, dit is een organisatie (Nederlandse Kitesurf Vereniging) die zich inzet voor het kitesurfen. Zij zorgen dat kitesurfspots open blijven (en geopend worden), en dat het kitesurfen in Nederland veilig en leuk blijft. Daarnaast hebben zij een verzekering die je met een lidmaatschap meteen afsluit. Dubbel mooi dus.

Check voor meer informatie eens de website van de NKV op:
https://kitesurfvereniging.nl/