Veiligheidssystemen kitesurfen

Kitesurfen wordt steeds populairder, en er zijn steeds meer mensen die willen starten met kitesurfen. Maar veel mensen worden nog steeds tegengehouden door het idee dat kitesurfen gevaarlijke sport is. Tegenwoorden heb je zelf de grootste invloed op je veiligheid tijdens het kitesurfen. De kite kan veel kracht genereren, deze kracht is nodig wanneer je uit het water op het board wilt komen om weg te kunnen varen. Het is daarom ook belangrijk dat je als kitesurfer precies weet wat te doen. Tijdens de kitesurflessen bij 4Wind nemen we alle veiligheidssystemen en theorie uitgebreid door, wij vinden dat dit heel belangrijk is bij een sport als het kitesurfen. Kitesurfen is te gek, maar je moet weten wat je aan het doen bent. Wanneer jij als kitesurfer goed nadenkt over wat je aan het doen bent en wat de mogelijke consequenties kunnen zijn ben je goed bezig! Bedenk daarom voor je de kite op gaat laten goed hoe hard het waait op dat moment, en welke maat vlieger je daarbij nodig hebt. Ook is het uiteraard belangrijk om even de weersvoorspelling door te nemen en te kijken of de wind toe zal gaan nemen, of dat er misschien onweer aan kan komen.

De kitesurflocatie

Dan komen we bij het volgende punt: De locatie. Wanneer je op het strand aankomt kijk je allereerst waar je mag kitesurfen, en of er obstakels op het strand staan waar je rekening mee moet houden. “Hoe staat de wind”, dat wil zeggen; uit elke richting komt de wind? Is deze “aflandig” of waait deze vanuit zee naar het strand? Allemaal dingen waar je op moet letten. Tijdens je eerste kitesurfles zullen we dit ook allemaal doornemen om je een goede voorbereiding te geven op het kitesurfen. Heb je dan nog vragen? Gooi ze op je instructeur af! Dit is je kans. Komen we bij de veiligheidssystemen, tegenwoorden zijn de kites zo ontworpen dat je in één beweging van alle kracht af kunt zijn, de zogeheten “quick-release”. Theoretisch gezien zou je in geval van nood, na het lostrekken van deze safety, binnen 1 seconde 99% van de kracht kwijt zijn. Nu is er nog een iets minder rigoreuze oplossing alvorens je de Quick release lostrekt, dit is de bar loslaten. Wanneer je bij de kites van tegenwoordig de bar (stuurstok van de vlieger) los laat, zal het profiel van de kite meer “openen” en zal er minder kracht gegenereerd worden. Het mooie aan deze oplossing is dat je deze na het loslaten gemakkelijk weer op kunt pakken en verder kunt gaan met kitesurfen.

Opties die je hebt wat betreft de veiligheidssystemen bij kitesurfen

  1. Loslaten van de bar
  2. Veiligheidssysteem 1 lostrekken (de “Quick-release”)
  3. De “Safetyleash” lostrekken.
Optie nr 1: Loslaten van de bar. Wanneer je valt over een golf, of na een trucje kun je jezelf aanleren om de bar meteen los te laten. Dit voorkomt dat je aan de verkeerde kant van de bar trekt (waardoor je niet meer weet waar je de kite heen stuurt en mogelijk kracht gaat genereren). Wanneer je de bar los laat zal de kite naar links of naar rechts gaan en op het water aan een van deze kanten gaan staan wachten tot jij er klaar voor bent om de kite weer omhoog te sturen. De kite zal met het loslaten van de bar ook de kracht voor 90% verliezen.
Optie nr 2: De Quick-release “lostrekken”. Mocht er op de een of andere manier iets gebeuren waardoor optie 1 (de bar loslaten) niet voor genoeg krachtvermindering zorgt kun je er voor kiezen om de Quick-release te gebruiken. Bij de moderne kites zorgt dit systeem ervoor dat je binnen een seconde 99% van de kracht uit de vlieger verliest. In de meeste gevallen eindigt de vlieger enkel nog aan 1 lijn (welke aan je safety-leash vastzit) wanneer je deze release lostrekt. En een kite aan 1 lijn kan niet veel kracht genereren, wat betekend dat je rustig kan bekijken wat er mis ging. Wanneer je de Quick-release hebt losgetrokken is het verstandig een “Self-rescue” te doen.
Optie nr 3: De “safetyleash” lostrekken. Hebben zowel optie 1 als optie 2 niet het gewenste resultaat, dan kun je er voor kiezen om de safetyleash los te trekken. Hiermee trek je ook de laatste lijn die jou met de kite verbind los, en zal je van alles wat met de kite te maken heeft ontdaan zijn. Bedenk goed dat je (als je de safetyleash lostrekt) geen Self-rescue meer kunt uitvoeren en je terug naar de kant moeten zwemmen of lopen want je vlieger neemt een andere route.

Een korte recap

Bedenk dus altijd goed of je optie werkt alvorens je voor de volgende optie gaat. Probeer nooit optie 1,2 en 3 in één te stoppen, want dan ben je in een keer je kite kwijt terwijl het misschien ook was opgelost met alleen de bar loslaten. Check voor je de vlieger op gaat laten goed of al je veiligheidssysteem correct zijn aangesloten en bedenk wat je zou doen als de vlieger niet doet wat jij wilt dat hij doet.
1 —> Bar los, 2 —> Quick release, 3 —> Safety leash
Kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt, neem je kitesurfles bij een goede kitesurfschool, dan leer je stap voor stap de opbouw naar je eerste meters op het board. Doe niets overhaast en neem de tijd die jij denkt dat je nodig hebt.