twintip kitesurfboard

Types kitesurfboards

Ben je zelf niet zo groot en ga je met een heel groot board aan de slag zul je merken dat je een beetje ruzie hebt met het board en hoe hij te controleren is. Neem je een heel klein board terwijl je zelf 2.10 meter bent, dan zal het board lastig “upwind” varen en je het board niet goed kunt controleren in de golven omdat je simpelweg geen drijfvermogen en oppervlakte hebt. Er zijn veel verschillende types kitesurfboards, en hier moet jij de juiste in proberen te vinden. Een board heeft net zoveel invloed op je kiten als dat een kite heeft. Zorg er daarom ook voor dat je het juiste board (met de juiste afmetingen koopt). Er zijn verschillende types boards (en bindingen) voor verschillende kitesurfdoelen.

Twintip kitesurfboard (met straps)

De meest voorkomende types kitesurfboards zijn de twintip boards, hier leer je op kitesurfen en zodra je zelf gaat oefenen begin je hier ook mee. Het board heet een Twintip omdat het eigenlijk 2 (twin) kanten op kan varen, de tips zijn de voorkanten van het board. Snap je hem nog? Dan gaan we door! Vaar je naar links dan staat je linkerbeen voor, draai je om en ga je de andere kant op kitesurfen dan zal je rechterbeen je nieuwe voorste been worden. Dit betekend dat het board dus precies dezelfde vorm moet hebben aan beide kanten (zowel links als rechts). 

bij een twintip kun je zowel naar links als naar rechts kitesurfen

De vinnen op het board zijn dan ook aan zowel de linker- als de rechter-kant hetzelfde. De bindingen (straps) staan iets schuin op het board zodat je beide kanten goed op kunt varen en je heupen een beetje kunt draaien zonder kramp in je benen te krijgen. De straps zijn net een soort uit de kluiten gewassen badslippers, je schuift je voeten in deze voetbanden. Mocht je vallen dan kom je gemakkelijk uit je voetbanden en zul je niet met je voeten vast blijven zitten. Het voordeel hiervan is dat je niet onder je board kan liggen en moet zwemmen met je handen! Je haalt je voeten makkelijk los en kunt jezelf weer redden, wanneer je er klaar voor bent stap je gemakkelijk weer in en vaar je weg. 

Door de druk die je tegen je board zet (je kiept het board een beetje wanneer je kitesurft) blijf je makkelijk in de voetbanden vastzitten tijdens het kitesurfen. De maten van deze twintips gaan ongeveer vanaf 125 cm tot 155 cm lang. Hoe groter het board hoe meer het geschikt is voor cruisen met weinig wind. Ook geldt voor de maat van het board: hoe groter (zwaarder) de kiter, hoe groter het board is wat je zult varen. Hierbij speelt de breedte ook nog een rol. Voor iemand van ongeveer 75 kg zal een board met een lengte van 136cm en een breedte van 39cm een fijne maat zijn (een beetje afhankelijk van het merk en type board). Iemand van 100 kg zal eerder naar een board van 140cm gaan. Een twintip met straps is voor heel veel verschillende wensen te gebruiken! Zo kun je hiermee leren kitesurfen, maar ook hoge sprongen maken en freestyle tricks uitvoeren is super met deze boards.

mooie sprongen met een twintip kiteboard

Twintip kitesurfboard (met boots)

De boards welke je met boots vaart verschillen iets met degene voor straps gemaakt. Zo zijn de eigenschappen van boards voor boots meer gericht op Freestyle en gaan de boards wat meer richting de vorm van een wakeboard. Vaak vinden mensen die deze types kitesurfboards gebruiken het fijner om een maatje groter te varen, omdat je meer kracht kunt zetten met boots kun je ook een groter board controleren. Je hebt eigenlijk pas echt iets aan boots wanneer je voor heel gepowerde handlepasses gaat, dit zijn speciale freestyle tricks waarbij de landingen heel heftig zijn en het belangrijk is dat je deze goed kunt controleren. Maar tegenwoordig zijn de straps zo fijn en goed geworden dat je zelfs deze tricks nog redelijk goed kunt uitvoeren met straps. 

Nadelen van de boots zijn vooral dat je na een crash niet makkelijk kunt zwemmen en de boots vooral willen drijven, waardoor je hoofd onder water geduwd wordt. En zie maar eens in het water te komen met aanlandige wind wanneer je de boots aan doet op het strand… Er zitten flink wat nadelen aan de boots, die je met straps niet hebt. Begin pas aan boots wanneer je aan competities in de freestyle discipline gaat deelnemen

Kitesurfboard met boots voor freestyle tricks

Directional kitesurfboard

De directional boards zijn hele andere boards! Deze zijn ontworpen voor het surfen in de golven, en zijn voortgekomen uit het golfsurfen. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, dit board heeft één voorkant en kan daarom ook maar één kant op gesurft worden. Aan de achterkant zitten grote vinnen die er voor zorgen dat je veel grip hebt wanneer je de golf surft. 

Wanneer je van richting wisselt bij deze types kitesurfboards (een directional) zul je ook moeten overstappen met je voeten. 

Een directional (of waveboard) hoor je eigenlijk te varen zonder voetbanden, je staat dus los op je board. Dit lijkt heel lastig en ingewikkeld maar dit valt reuze mee, door de kracht die je uit de kite haalt kun je druk zetten op het board en blijf je eigenlijk gemakkelijk op het board staan. 

Het mooie van een directional is het vrije gevoel, kitesurfen geeft al een vrij gevoel, maar wanneer je op een directional board staat zonder voetbanden is het nog beter! Ons advies is dan ook: Wanneer je gaat oefenen met een directional, begin meteen zonder voetbanden!


Race kitesurfboard (formula-board)

Tegenwoordig zijn deze boards een beetje minder gewild, maar een aantal jaren terug was dit het board om te gebruiken bij het zogeheten “koersracen”. Met veel snelheid kun je mede dankzij de grote vinnen (3 vinnen van 50cm lang) vreselijk veel hoogte lopen (upwind). En veel afstanden afleggen om zo boeien te ronden en een parcours af te leggen. Wedstrijden die hiermee gedaan werden gingen er ook om zo snel mogelijk rond te gaan en over de finish te komen. Met de komst van de foilboards zijn deze boards een beetje op zolder beland en zijn veel koersracers overgestapt naar een foil board. Sander behaalde een aantal jaar geleden nog een 3e plaats op het NK Koersracen!

koersraceboards zijn grote boards met grote vinnen waarmee je een parcours aflegt in het water

Foil kitesurfboard

Foilen is het nieuwe ding bij het kitesurfen, eigenlijk zweef je met super weinig weerstand boven het water op een vleugel die onder het board vastzit. Het board heeft wat drijfvermogen om op te kunnen starten, maar zodra je snelheid krijgt komt het board uit het water en zul je enkel nog op de vleugel varen. Onder het board zit een mast vast met daaraan een vleugel. 

verschillende kitesurfboards, foilboard zwevend boven het water

Doordat het board (en de vleugel) zo weinig weerstand hebben tijdens het varen, kun je met heel weinig wind al kitesurfen. Wanneer je board uit het water komt ga je veel snelheid opbouwen en hiermee schijnbare wind, waardoor je met 10 knopen al heel veel plezier hebt op het water! Foilen doe je niet zomaar even, hiervoor is wel wat oefening vereist. Maar als je het eenmaal door hebt is het een super gevoel! Vrijer als dit ga je je niet voelen tijdens het kitesurfen. Je hoort het water niet, en omdat je met zo weinig wind kunt kitesurfen hoor je ook de wind bijna niet. 

Tegenwoordig worden er ook wedstrijden gekitesurft met foil boards. Het gaat er hierbij om dat je zo snel mogelijk om alle boeien heen gaat, en het parcours aflegt. Wie het eerst over de finish komt wind de wedstrijd. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit ook de discipline gaan worden op de Olympische spelen van 2024.