Herstarten kite uit het water

Kitesurf kite herstarten uit het water

Eén van de belangrijkste dingen om te leren tijdens je kitesurfles is het herstarten van de kite uit het water wanneer deze is gecrashed. Het kan natuurlijk gebeuren dat je valt, of de bar los laat. De kites van tegenwoordig zijn zo ontworpen dat deze automatisch naar het water zullen gaan. De kite zoekt de rand van het windvenster op en zakt naar het water. Wanneer je de bar hebt los gelaten zal er nauwelijks tot geen kracht meer in de kite zitten.

Je kunt nu rustig zorgen dat je klaar bent om weer verder te kitesurfen en de bar weer vast te pakken.

We leggen je stap voor stap uit hoe je de kite kunt herstarten uit het water wanneer deze is gecrasht. Door de rust te bewaren en de kite naar de rand van het windvenster te begeleiden kun je de kite gemakkelijk en zonder te veel kracht herstarten uit het water.

* Het is handig om deze techniek te oefenen in water waar je kunt staan, zo kun je focussen op de techniek en heb je altijd wat stevige grond onder je voeten. 

Belangrijk:
Voordat we aan de slag gaan met het herstarten van de kite uit het water moeten we eerst even geduld hebben en de bar helemaal los laten. Wacht even tot de kite wat wind vangt en de lijnen weer wat strakker staan.
Want zoals je ondertussen weet, een kite met slappe lijnen kun je niet besturen.

Stap 1 Voor het herstarten van je kite uit het water

Kijk of de lijnen gedraaid zitten en zorg dat je deze goed terug draait voor je begint met het relaunchen van de kite. Draai de bar rond tot de lijnen niet meer gekruist zijn, dus de stuurlijn loopt recht naar de tip van de kite zonder de (middelste) powerlijnen te kruisen. En check goed of je de bar op de juiste manier vast hebt (de kleurcodering van de bar helpt je hier bij!). Nu bekijk je welke kant je kite op wilt gaan herstarten, je kunt de kite beide kanten van het windvenster op herstarten. Maar het is belangrijk dat je kijkt naar eventuele obstakels of andere kitesurfers om je heen.

Tip: Lig je tussen de golven? Een kite herstart vaak wat sneller als je deze tegen de golven in draait.
Bonus tip: Ben je nog niet zo zeker met het herstarten en voelt het niet prettig als je geen strand meer onder je voeten hebt? Herstart de kite dan richting het strand, zo word je automatisch richting het strand getrokken en kun je vanzelf weer staan. Ook als het allemaal wat langer duurt.

Stap 2 Het herstarten van de kite kan beginnen

Nu je gekozen hebt welke kant je op wilt gaan herstarten kun je beginnen. We gaan er voor nu van uit dat je de kite naar rechts wilt gaan herstarten.

Je pakt de floater van de linkerkant van de bar en draait deze over de powerlijnen van de kite heen zodat je deze met je linker hand vast kunt pakken. Let op: Wil je de kite naar rechts herstarten stuur je dus met de linker stuurlijn.

Trek nu rustig aan de floater van de linker stuurlijn tot je merkt dat de kite gaat draaien. Zorg dat je de lijn rustig vast pakt en niet om je hand heen draait. Zo kun je hem altijd loslaten mocht het nodig zijn.

Stap 3 De kite uit het water krijgen

Nu gaan we zorgen dat de kite uit het water komt.
Zorg er hierbij voor dat je goed doseert, trek je te hard aan de lijn dan zal de kite achteruit het water in zakken. Trek je niet hard genoeg, dan blijft de kite voor je op het water liggen.

Door de (in dit geval linker) stuurlijn aan te trekken zal de kite gaan draaien, wanneer de kite draait gaat hij naar de zijkant drijven tot hij aan de zijkant van het windvenster staat. Trek je te hard aan de lijn, zal de kite snel draaien en als de kite dan opstijgt zit deze in de powerzone. We willen er voor gaan dat je de kite rustig herstart uit het wat, dat kun je doen in de neutrale zone van het windvenster (3 of 9 uur positie van het windvenster).

Stap 4 Het besturen van de kite na een herstart

Zodra de kite aan de zijkant van het windvenster staat kun je hem rustig uit het water sturen. Komt de kite los van het water, dan laat je de stuurlijn los en pak je rustig de bovenkant van de bar (zoals je deze normaal ook vast houdt).

Heb je de bar weer op een normale manier vast en kun je de kite rustig besturen in de lucht? Dan kun je de kite naar de 12 uur positie van het windvenster brengen en van hieruit verder gaan met kitesurfen.

Belangrijke stappen op een rij

  1. Voor je begint met het relaunchen van je kite laat je eerst de bar helemaal los zodat er wat wind in de kite kan komen en hiermee kracht op de powerlijnen.
  2. Draai de bar tot de lijnen niet meer gekruist zijn, kies welke kant je op gaat herstarten en pak de juiste kant van de bar zodat deze niet verkeerd om zit.
    Start je de kite naar rechts, dan trek je aan de linker stuurlijn en vice versa.
  3. Pak de stuurlijn boven de floater van de bar en trek deze rustig naar je toe tot je merkt dat de kite reageert op jouw stuurbeweging.
  4. Gaat de kite draaien dan houdt je spanning op de stuurlijn tot de kite naar de zijkant van het windvenster is gedreven.
  5. Je stuurt nu de kite uit het water, zodra de kite weer in de lucht is kun je de bar met de juiste hand aan de juiste kant vastpakken en rustig besturen met de bar.
  6. Stuur de kite naar 12 uur of je startpositie en je kunt verder met kitesurfen.

Bekijk onderstaande video om een zeer duidelijk beeld te krijgen bij bovenstaande uitleg:

Reactie plaatsen