welke maat kite om te kitesurfen

Welke maat kite om te kitesurfen

De juiste maat voor jouw kite kiezen kan erg lastig zijn, zeker wanneer je pas net begint met kitesurfen. Er komt erg veel op je af en iedereen heeft, goed bedoeld, zijn advies voor je klaar liggen.

Wanneer je een dagje meekijkt op de kitesurfschool zie je elke maat uit de range wel een keer langskomen. Het is daarom dan ook handig om even door te lezen en er achter te komen hoe de maten van de kites precies werken. Zo weet je zeker dat jij geen verkeerde kite zult kopen.

Waarvan is de maat kite afhankelijk?

De maat kite die je kiest is van een aantal factoren afhankelijk, namelijk:

 • Lichaamsgewicht van de kitesurfer
 • Windsterkte
 • Niveau van de kitesurfer
 • Locatie waar je gaat kitesurfen
 • Afmetingen van het board
 • En het type van de kite

Hoe bepaal je welke maat kite je moet kopen?

In het begin zul je kiezen voor 1 kite, je wilt dan gaan oefenen met kitesurfen op dagen met de fijnste wind en weersomstandigheden.

Gemiddeld genomen zullen de meeste kiters willen kiten met +/- windkracht 5 (zo'n 17 - 21 knopen). De omstandigheden zijn dan het meest ideaal voor veel kitesurfers. Denk aan een stabiele wind, die zorgt er voor dat de druk in je kite constant is en je niet al te veel vlagen van de wind zult voelen. Hierdoor blijft je kite rustig in de lucht hangen.

Daarnaast speelt de locatie (kitespot) waar je voornamelijk zult gaan kitesurfen een grote rol. Ben je iemand die altijd op het IJsselmeer zal gaan kitesurfen, dan kun je over het algemeen uit de voeten met een wat kleinere kite dan iemand die altijd op zee met stroming en golven gaat kitesurfen.

Als we kijken naar het gemiddelde gewicht van de kiters met gemiddelde omstandigheden komen we uit op het volgende advies:

 • 25 - 30 kg  ->  4 - 5 m
 • 30 - 40 kg  ->  5 - 6 m
 • 40 - 50 kg  ->  6 - 7 m
 • 50 - 60 kg  ->  7 - 8 m
 • 60 - 70 kg  ->  8 - 9 m
 • 70 - 80 kg  ->  9 - 10 m
 • 80 - 90 kg  -> 10 - 11 m
 • 90 - 100 kg -> 11 - 12 m
 • 100 - 110 kg -> 12 - 13 m

Natuurlijk is het niet zo zwart/wit als bovenstaand, maar het geeft een mooi gemiddelde voor het meerendeel van de kitesurfers. Check altijd bij jouw kitesurfschool of shop medewerker wat het best zou zijn voor jouw kite avontuur.

Met weinig gewicht kitesurfen

Tegenwoordig is kitesurfen met veel minder gewicht mogelijk dan dat dit vroeger was. Er gaan filmpjes rond waarop kinderen van slechts een paar jaar oud al aan het kitesurfen zijn. Natuurlijk gebeurt dit dan op een kleine plas waar een heel constante wind waait. Maar puur om aan te geven dat gewicht een stuk minder van belang is dan bij de ouderwetse kites.

Door de maat van de kite zo aan te passen dat de kracht niet te veel wordt voor de kiter kun je al met weinig gewicht starten met kitesurfen. Wel blijft hierbij een lastig punt dat de jonge kinderen moeten weten wat te doen wanneer er iets mis gaat, dit is iets waar wij vaak tegenaan lopen bij het lesgeven. Kinderen willen kitesurfen, en niet luisteren naar safetysystemen en self-rescue uitleg. Maar wanneer kinderen er zelf klaar voor zijn pakken zij het kitesurfen super snel op!

Wanneer gebruik je een grotere of kleinere maat kite?

Als de wind harder wordt zul je een kleinere kite nodig hebben, wordt de wind zachter dan kun je een grotere kite nodig hebben.

Wanneer jouw techniek verbetert zul je merken dat je met minder wind kunt kitesurfen, omdat je met jouw techniek meer kracht uit de kite kunt halen, ook met minder wind in de kite. Maar andersom geldt hetzelfde; wanneer je een betere techniek hebt zul je de kite langer kunnen houden met meer wind, en dus zal het bereik van jouw kite groter worden. Je kunt dus langer uit de voeten met 1 maat kite alvorens je over moet stappen op een andere maat kite.

Merk je bij het oplaten van jouw kite al dat je met de armen helemaal gestrekt staat? (kite volledig gede-powerd), dan is het tijd om een kleinere kite te gaan oppompen omdat je te veel kracht in de kite hebt.
Maar sta je al voor je gaat waterstarten continu met de bar aangetrokken? Dan gaat deze maat kite jou moeilijk uit het water krijgen en kun je beter een kite van een maat groter pakken.

Een kleinere maat kite met een groter board

Als je kitesurft met een groter board, zul je een kleinere kite kunnen gebruiken. Omdat het board meer drijfvermogen heeft zal het eerder planeren en heb je dus minder kracht uit de kite nodig om over het water te gaan. Zo zie je vaak bij zogenaamde "wave kiters" (de kitesurfers die met een waveboard op de golven kitesurfen) een kleinere maat kite in de lucht hebben hangen. Omdat het board veel drijfvermogen heeft is er minder kracht nodig om te planeren en kun je een maat kleiner varen.

Meerdere kites, welke maten kiezen?

Vaak begin je jouw kite carrière met 1 kite, voor veel mensen is dit een 9m2 of 10m2. Wanneer je aan het oefenen bent en en merkt dat het kitesurfen echt jouw ding is, zul je zien dat het voorkomt dat je net niet de juiste maat hebt voor de condities waar je in wilt gaan kitesurfen.

Zoals gezegd start je vaak met een gemiddelde maat kite om er voor te zorgen dat je met de "fijnste" condities aan de slag kunt met oefenen. Zodra je dit goed onder de knie hebt en je techniek gaat verbeteren, zul je merken dat je ook met hardere wind door wilt kitesurfen. Dit kan niet meer met de 9m2 of 10m2 die je in eerste instantie hebt aangeschaft, dus kun je hier een kleinere kite bij kopen. Je gaat dan voor bijvoorbeeld een 6m2 of 7m2 naast jouw 9m2. Kies bij voorkeur hetzelfde type kite als de eerste kite die je al bezit. Zo sluiten deze goed op elkaar aan en hier ben je aan gewend dus stap je makkelijker over naar je andere kite.

Je merkt dat het kitesurfen wel echt heel tof is en wilt vaker het water op, ook baal je dat je soms te weinig wind hebt voor je 9m2 of 10m2. Je zult dan een grotere maat moeten hebben om ook met de lichtweer dagen het water op te gaan. Je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld een 13m2 naast jouw 10m2 kite of een 12m2 naast je 9m2. Zo heb je een mooie range en zul je met de meeste windsterktes aan de slag kunnen.

Het kan natuurlijk altijd gekker, en je hebt altijd baas boven baas. Sommige kiters komen met een bus vol gear aanrijden op de spot. Maar hoe meer kites, hoe lastiger de keuze welke kite je gaat gebruiken voor je kitesessie. Over het algemeen hebben mensen genoeg aan 2 kites, soms wordt dit uitgebreid naar 3.